Vecāki neapmierināti ar bērnudārziem

Vecāki neapmierināti ar bērnudārziem

04. Apr 2012, 13:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Kluba aptauja rāda, ka vecāki ir neapmierināti ar pirmsskolas iestāžu pakalpojumu kvalitāti.

Organizācijas “Māmiņu Klubs” veiktā aptauja “Kā vecāki ir apmierināti ar pirmsskolu pakalpojumu kvalitāti un pieejamību” liecina par virkni neapmierinošu faktoru patreizējā pirmsskolas iestāžu sistēmā. 

Aptaujā piedalījās 350 vecāku. Tā tika veikta portālā www.maminuklubs.lv

68 % aptaujāto vecāku neapmierina vietu trūkums bērnudārzos. 59 % vecāku atzina, ka nevar paļauties uz vietas nodrošinājumu pirmsskolas iestādē. 59 % vecāku ir arī neapmierināti ar nevienlīdzīgo situāciju, ka daži pakalpojumu saņem, bet citiem jāstāv rindā.

Vairāk kā pusei - 52 % arī neapmierina situācija, ka patreizējā sistēma neļauj brīvi izvēlēties sev tīkamāko un ērtāko bērnudārzu - proti, nauda neseko bērnam, bet bērns seko brīvajai pirmsskolas vietai, pat ja tā ir tālu no dzīvesvietas.

Viedoklis par Rīgu:

“Pirmsskolas izglītības iestādes nekonkurē savā starpā, jo ir vietu trūkums. Ja nauda sekotu bērnam un atrisinātos rindu problēmas, būtu jāpārdomā, kāpēc  Rīgā pakalpojumu kvalitāte ir ļoti dažāda. Patreiz vecākam tik pat kā nav iespējams ietekmēt saņemamā pakalpojuma kvalitāti.”

58 % vecāku atzina, ka pirmsskolas sistēma ir neelastīga un  nevienlīdzīga.

Viedoklis par Jelgavu:

“Kaut arī izglītības likums nosaka, ka pašvaldībai jānodrošina bērnudārzs no 1,5 gada vecuma, realitātē Jelgavā bērnu pieņem no 2 gadu vecuma, un ja bērns uz to brīdi, kad tiek piešķirta vieta bērnudārzā , nav sasniedzis šo vecumu, tad vieta tiek piešķirta tikai nākamajā izskatīšanas reizē vai pat nākamajā gadā.”

38 % uzskata par nevienlīdzību, ka vienas pašvaldības bērniem maksā dažādas summas. 44 % atzina, ka bērns seko naudai nevis kā vēlams, ka nauda seko bērnam.

Pašvaldības arī pārāk dārgi maksā par jaunu pirmsskolu būvniecību un renovāciju, pārliecināti ir  21 %.

42 % vecāki atzina, ka pedagoģiskā pirmsskolas iestāžu pakalpojuma kvalitāte ir neapmierinoša. Grupiņās trūkst pedagogu un auklīšu. Novērojama arī bieža personāla maiņa, kas neveicina bērnu piesaisti un sagādā psiholoģiskas problēmas mazuļiem atrast savu piesaistes personu. Tāpat vecāki izjūt, ka tiek taupīts uz pedagogu rēķina - iestādei nereti nākas izvēlēties, ko paturēt štatā - sporta pedagogu vai varbūt logopēdu, lai gan vajadzīgi ir abi.

22 % ir izteikti neapmierināti ar pedagoga attieksmi un 24 % neapmierināti ar auklītes attieksmi pret savu bērnu. 40 % norādīja, ka neizjūt savā pirmsskolas izglītības iestādē individuālu attieksmi pret bērnu. Vecāki arī novērojoši, ka iestādes vadītājiem tiek dotas pārāk plašas tiesības, ko arī veiksmīgi pielieto, lai iebiedētu personālu.

30% vecāku nav apmierināti ar telpu un aprīkojuma kvalitāti, kā trūkumus minot šauras, nevēdinātas telpas, bērniem nedraudzīgu materiālu izmantošanu:

  • Telpu trūkums. Nepatīk, ka bērni guļ un dzīvojās vienā telpā. Grūti vēdināmas telpas. Daudzos bērnudārzos nav atsevišķas ēdamzāles, līdz ar to sanāk, ka ēd, mācās, guļ vienā telpā.
  • Nepatīk, ka daudzās iestādēs telpu iekārtojumiem tiek izmantoti lamināti un citi videi nedraudzīgi materiāli.
  • Nepatīk, ka pusdienlaiku negulētājiem netiek nodrošināta iespēja negulēt. Jo bērnam ir grūti 2-3 h gulēt neaizmigušam gultā. Bērniem veidojās nevēlēšanās iet uz pirmsskolas iestādi dēļ šīs prasības.

Ar kādiem vēl faktoriem līdzšinējā pirmsskolas izglītības sistēmā vecāki nav apmierināti:

  • Bērnu skaits grupā ir daudz par lielu.
  • Nav atbalsta personāla - viena auklīte uz 2 grupiņām.
  • Nepatīk, ka tiek veidotas jauktas grupas
  • Nav labiekārtotas, pilnībā slēgtas teritorijas - kaķi lien caur, zem žogiem.
  • Nav sporta laukumi. Ir tikai spēļu laukumi.
  • Iestādes nav nodrošināti ar modernajām tehnaloģijām, nav projektoru, nav interaktīvo tāfeļu.
  • Nav modernu, mūsdienīgu mācību materiālu.
  • Sešgadnieku apmācībā ir jauna programma. Grāmatas tika iegādātas par valsts naudu, bet finansējums interaktīvo mācību materiālu un interaktīvo tāfeļu , projektoru iegādei nav. Televizori, datori, atskaņotāji, CD ir jāpērk pašiem vecākiem.
  • Netiek centralizēti iegādāti mācību līdzekļi, kancelejas preces.
  •  Katastrofāli mazs piedāvājums alternatīvās pedagoģijas (valdorfa, montessori,  u.c.) bērnudārziem.
  • Neveselīgs dienas režīms- par maz atkivitāšu svaigā gaisā visu gadu.
  • Netiek nodrošināts daudzveidīgs, veselīgs uzturs. Neveselīga ēdināšana- pārmērīgi daudz cukura, balto miltu izstrādājumu un gaļas pusfabrikātu.

Vecāki arī vēlētos, lai izvēloties bērnam privāto dārziņu varētu tikt saņemta atmaksa no VID kā attaisnoto izdevumu. Šobrīd bērnudārza apmācība neietilpst attaisnotajos izdevumos, lai gan tā pēc būtības ir izglītība.

Ar visu savā bērna bērnudārzā apmierināti ir tikai 0,8% vecāku!

Māmiņu klubs