Ušakovs: par principa nauda seko bērnam ieviešanu pirmsskolās varētu domāt tad, ja nebūtu rindu

Ušakovs: par principa nauda seko bērnam ieviešanu pirmsskolās varētu domāt tad, ja nebūtu rindu

05. Jan 2012, 09:33 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Par principa "nauda seko bērnam" ieviešanu pirmsskolas izglītībā Rīgas pašvaldība varētu domāt tad, ja galvaspilsētā nebūtu rindas uz vietām pašvaldības bērnudārzos, bet ne patlaban, pauda Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC).

 

Lai samazinātu rindu uz vietām pašvaldības bērnudārzos, kurā pašlaik gaida ap 5000 mazo rīdzinieku, Rīgas dome plāno iepirkuma rezultātā pirkt pirmsskolas izglītības pakalpojumu - vietas veselās grupās privātajos bērnudārzos. Par katru Rīgā deklarēto izglītojamo bērnu, kam vēl nav vietas pašvaldības bērnudārzā un kas gaida rindā uz to, paredzēts bērnudārzam maksāt dotāciju līdz 125 latiem mēnesī.

 

Šo ieceri par sasteigtu un nepārdomātu, kā arī diskriminējošu pret citiem privāto pirmskolu audzēkņiem un mazākajiem privātajiem bērnudārziem nosaukusi rīdzinieku vecāku iniciatīvas grupa Nauda seko bērnam, organizācija Vecāki par izglītību un Latvijas Privāto pirmskolu biedrība. Pašreiz Rīgā deklarētie bērni, kas apmeklē privātos bērnudārzus, saņem pašvaldības līdzfinansējumu 30 latu apmērā, tādēļ vecāku un privāto pirmskolu pārstāvji pauž neapmierinātību, ka turpmāk daļa privāto bērnudārzu audzēkņu varētu saņems atšķirīgu domes finansiālo atbalstu.

 

N.Ušakovs norādīja - ja pašvaldība maksātu dotāciju līdz 125 latiem arī par tiem Rīgā deklarētajiem bērniem, kas pašreiz apmeklē privātos bērnudārzus, tas nebūtu godīgi pret tiem rīdziniekiem, kas vēl tikai gaida rindā uz vietu pašvaldības bērnudārzā un neapmeklē pirmsskolas izglītības iestādi vispār. Vienlaikus domes priekšsēdētājs solīja, ka pašvaldība turpinās 30 latu apmērā līdzfinansēt tos rīdziniekus, kas jau apmeklē privātās pirmskolas.

 

"Tiem Rīgā deklarētajiem bērniem, kas pašreiz apmeklē privātos bērnudārzus un vienlaikus gaida rindā uz vietu pašvaldības bērnudārzā, arī būs iespēja pāriet vai nu uz pašvaldības pirmskolu, vai Rīgas domes dotētu grupu privātā pirmsskolas izglītības iestādē," sacīja N.Ušakovs.

 

Rīgas mērs informēja, ka nākamnedēļ, 28.februārī, tiksies ar rīdzinieku vecāku iniciatīvas grupas "Nauda seko bērnam" pārstāvjiem. N.Ušakovs stāstīja, ka tikšanās laikā viņš mēģināšot pārliecināt vecāku organizāciju, ka patlaban, ņemot vērā ierobežoto finansējumu un lielo rindu uz vietu pašvaldības bērnudārzā, principu "nauda seko bērnam" īstenot nebūtu labākais variants.

 

"Pagaidām, kamēr daudz bērnu gaida rindā un bērnudārzu neapmeklē vispār, īstenojot principu "nauda seko bērnam", var sanākt, ka Rīgas domes līdzfinansējums tiktu nosacīti turīgākajai pilsētas iedzīvotāju daļai, kuru bērni, iespējams, nemaz nav reģistrēti rindā uz vietu pašvaldības bērnudārzā," sacīja Rīgas mērs. "Patlaban, pērkot vietas privātajās pirmsskolas izglītības iestādēs tiem bērniem, kuri gaida uz vietu pašvaldības bērnudārzā, domes mērķis ir samazināt rindu."

 

Kā iepriekš norādīja pašvaldībā, dotējot privātās pirmskolas 125 latu apmērā par katru bērnu, galvenokārt plānots ar vietu bērnudārzā nodrošināt paša jaunākā vecuma bērnus, kuri pirmskolu apmeklē no 1,5 gadu vecuma, jo pašreiz tieši tos ir visgrūtāk nodrošināt ar vietu Rīgas pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs. Taču vieta pašvaldības dotētajos privātajos bērnudārzos pienāksies rindas kārtībā - vispirms tiem, kas uz vietu pašvaldības bērnudārzā gaida visilgāk, kas Rīgā mēdz ilgt pat pāris gadu, kad bērns sasniedzis jau četru piecu gadu vecumu.

 

Komentējot šo situāciju, N.Ušakovs norādīja, ka, pērkot izglītības pakalpojumu - atsevišķas grupas privātajos bērnudārzos, pašvaldībai šajā ziņā tomēr būšot "iespēja manevrēt" ar attiecīga vecuma bērnu grupām.

 

Vecāku un privāto pirmskolu pārstāvji arī pārmetuši pašvaldībai, ka saistošie noteikumi, kas regulēs pašvaldības pirmskolu rindā esošo bērnu reģistrēšanas un uzņemšanas kārtību domes līdzfinansētajās privāto bērnudārzu grupās, Rīgas domē tiek vērtēti steidzamības kārtā, noteikumu projektu publiskojot vēlāk nekā ierastajā kārtībā. Piemēram, pagājušajā nedēļā Izglītības, kultūras un sporta komitejas sēde, kurā lēma par šiem noteikumiem, tika sasaukta kā ārkārtas sēde trešdienā, nevis, kā parasts, ceturtdienā, savukārt trešdienas prezidija sēdes darba kārtībā šis jautājums tika iekļauts tikai neilgi pirms sēdes kā papildjautājums.

 

N.Ušakovs skaidroja, ka šajā steigā sazvērestības neesot - Izglītības, kultūras un sporta komitejas sēde pagājušajā nedēļā pārcelta dienu agrāk tehnisku iemeslu dēļ, jo daļa domnieku ceturtdien devusies uz Tallinu, bet šodien prezidijā attiecīgais noteikumu projekts skatīts kā papildjautājums, lai to pēc iespējas ātrāk virzītu lemšanai domes sēdē, kas notiks jau nākamnedēļ, 1.martā, un kurā par noteikumiem tiks pieņemts galīgais lēmums.

 

Jau ziņots, ka dome tuvāko trīs gadu laikā cer likvidēt rindu uz vietām pašvaldības bērnudārzos, paplašinot sadarbību ar privātajām pirmsskolas izglītības iestādēm, - Izglītības, kultūras un sporta departaments pirks pirmsskolas izglītības pakalpojumu no privātiem bērnudārziem, par katru Rīgā deklarēto izglītojamo bērnu maksājot dotāciju 125 latu apmērā mēnesī.

 

Tas nozīmē, ka tie bērni, kas gaida rindā uz vietu pašvaldības bērnudārzā, varēs apmeklēt privāto pirmskolu ar tādiem pašiem nosacījumiem, kādi ir pašvaldības pārziņā esošajos bērnudārzos. 125 lati vidēji mēnesī tiek izlietoti par viena bērna uzturēšanos Rīgas pašvaldības bērnudārzā mēnesī.

 

Iecerēts, ka privātajām pirmsskolas izglītības iestādēm, kas pretendēs uz dalību šajā programmā, būs jānodrošina tāda pati izglītības programma, sadzīves apstākļi, dienas režīms, bērnu skaits grupiņā un pārējie noteikumi kā pašvaldības bērnudārzos. Šī programma galvenokārt attieksies uz paša jaunākā vecuma bērniem - tiem, kuri bērnudārzu apmeklē no 1,5 gadu vecuma. Pašreiz tieši jaunākās vecuma grupas bērnus ir visgrūtāk nodrošināt ar vietu Rīgas pašvaldības bērnudārzos.

 

Patlaban rindā uz vietu Rīgas pašvaldības bērnudārzā gaida aptuveni 5000 bērnu. Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane (LPP/LC) iepriekš skaidroja, ka jaunu bērnudārzu būvniecībai šādas rindas likvidēšanai būtu nepieciešami 50 miljoni latu. Šādu summu pašvaldība nevarot atļauties, turklāt pēc kāda laika daudzi no šiem bērnudārziem, iespējams, būtu jāslēdz bērnu trūkuma dēļ.

 

LETA

Foto: Lita Krone, LETA