Talantīgs bērns arī Tavā ģimenē!

Talantīgs bērns arī Tavā ģimenē!

05. Jun 2010, 21:43 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mēs, Māmiņu Klubā ticam, ka ikviens mazulis ir apveltīts ar īpašu talantu, to tikai ir jāspēj pamanīt. Tāpēc mums savs mazulis ir rūpīgi, kārtīgi jāvēro. Piedzimstot bērniņam, mēs nevaram nojaust, par ko šis mazais cilvēks, pieaugot varētu kļūt. Laikam ejot, mēs varam pamanīt viņa intereses un aizraušanos.

 

Ģimenes centra „Līna” psiholoģe Dace Čible uzskata, ka talants ir spējas darīt kādu lietu labāk par citām lietām, t.i., bērniņam ir attīstītas spējas uz kādu noteiktu nodarbi. Ar gadiem to izkopjot, mēs varam runāt jau par talantu.

 

5 gadu vecums ir laiks, kad bērnā atklājas lietas, kas viņam īpaši padodas – dziedāšana, dejošana vai varbūt fiziskās aktivitātes, taču tas nenozīmē, ka līdz šim vecumam mēs bērna radošo dzirksti drīkstam atstāt novārtā. Katrai mammai, protams, savi bērni šķiet vislabākie, vistalantīgākie, visizcilākie, tomēr talanta attīstīšanu var uzticēt arī speciālistiem, vedot bērnu dziedāt, dejot, zīmēt, spēlēt futbolu, vārdu sakot, jebko, kas interesē bērnam.

 

Bērnudārza skolotājas ir tās, kas dienas lielāko daļu pavada kopā ar mūsu bērniem, iespējams, viņas ievēro tās lietas, ko mēs vakarā mājās nepamanām, viņas ļoti daudz prot pastāstīt par katru bērnu.

 

Kā uzskata privātā bērnudārza „Varavīksne” mūzikas skolotāja Sanita, talantu visvieglāk ieraudzīt tad, ja bērns ir atvērts jebkādām nodarbībām. Tad šajā darbošanās procesā audzinātājs var novērot, ar kādu interesi bērns darbojas un vai viņam tas padodas.

 

Mēdz gadīties, ka mēs savu bērnu mēģinām ievirzīt kāda noteiktā nodarbē tikai tāpēc, ka mums pašiem bērnībā šī lieta patikusi, bet tā arī nav izdevies tai veltīt pietiekami daudz laiku, to noteikti nevajadzētu darīt. Līdzīgi ir ar piespiešanu, jo tā var panākt tikai to, ka bērns no šīs nodarbes novēršas pavisam. Tāpēc viņam ir jāpiedāvā pēc iespējas daudzpusīgākus izpausmes veidus, lai varētu atrast jomu, kura varētu būt īstā.

 

 

Liela nozīme bērna talanta izkopšanā ir rūpīgam darbam, mūsu pacietībai un spējai bērnu motivēt turēties pie iesāktā. Bērnudārza „Varavīksne” skolotāja Dzidra uzskata, ka 99% ir darbs un 1% ir tikai talants, jo dzīvē gadās arī tā, ka bērnībā bērnam ir liels talants, bet to neattīstot un nepilnveidojot, tas pazūd.

 

Ļausim saviem bērniem izvēlēties sev tīkamāko nodarbi, piedalīsimies viņu aktivitātēs, lai mazais justu, ka viņa nodarbošanās māmiņai un tētim patiesi rūp. Ja bērniņš vēl ir pavisam mazs, tas nenozīmē, ka viņš nezina, kas viņam patīk. Daba ir parūpējusies par to, lai vienas nodarbes viņam patiktu labāk nekā citas. Tāpēc attīstīsim tās savā mazulī un palīdzēsim viņam.

 

Noskaties TV raidījuma sižetu par talantīgiem bērniem ŠEIT!

16. Oct 2009, 22:49

Neuztraucies Rebeka, gan jau tavam mazajam būs kāds jauks talants!!!
😀😀😀")")")

16. Oct 2009, 15:33

Domāju, ka manai mazajai būs dziedāšanas prasme un laba muzikālā dzirde...mums tas ir no paaudzes, paaudzēs iedzimts...😀😀😀