Sagatavo savu bērnu nometnei atbildīgi!

Sagatavo savu bērnu nometnei atbildīgi!

10. Apr 2012, 10:20 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja tavs bērniņš plāno doties uz kādu no vasaras nometnēm, arī tev varētu noderēt Māmiņu Kluba ekspertes, pediatres Irēnas Putniņas padoms par to, kā tai sagatavoties!

 

Izveido sarakstu!

Pirms bērns dodas uz vasaras nometni, vecākiem vajadzētu uzrakstīt uz papīra sava bērna individuālās īpašības un iesniegt cilvēkiem, kurš par viņu nometnes laikā būs atbildīgs!

 

Par to noteikti ir jāpadomā, jo vecāki nevar sūtīt uz nometni bērnu, nepadomājot par to, ar ko viņš atšķiras no pārējiem bērniem.

 

Tātad, ja vecāki zina, ka viņa bērniņš nepanes kādu pārtikas produktu vai, piemēram, viņš pampst no odu kodumiem, pirmkārt, ir jāparūpējas par to, lai nometnes vadītājs par to ir informēts. Ja vecāki zina konkrētu līdzekli, kurš palīdz pret odu kodumiem un bērnam ir piemērots, to var iedot līdzi.

 

Ja tā ir prognozējama situācija, vecāku pienākums ir par to paziņot!

 

Neērtās vēdera izejas problēmas

 

Ir bērni, kuriem mainot vidi, iespējamas problēmas ar vēdera izeju – vai nu rodas caureja, vai vēdera aizcietējumi.

 

Šajā gadījumā vecākiem pirms nometnes to ar savu bērnu ir jāpārrunā un viņu jāiedrošina. Viņam jāstāsta, ka: „Tad, ja tu nevari aiziet uz tualeti, tu nedrīksti nedēļu nekakāt!”

 

„Par to var runāt ar jebkura vecuma bērnu un to ir jādara, jo ilgstošs vēdera aizcietējums pēc laika var izvērsties milzīgā problēmā, kas bērnam var attīstīties kā veselības traucējumi,” skaidro Irēna Putniņa.

 

Arī šajā gadījumā vari iedot līdzi kādu medikamentu, par kuru esi droša, ka tas tavam bērnam ir piemērots un palīdz. Tomēr vispareizāk dažādas zāles būtu dot nevis bērnam, bet gan nometnes vadītājam, jo ļoti slikti, ja maziem bērniem ir jānodarbojas ar pašārstēšanos. Protams, te nav runa par bērniem, kuriem ir astma vai diabēts, jo viņi zina, kā ar konkrētajiem medikamentiem rīkoties.

 

Iedrošini lūgt palīdzību!

 

Vislabākais, ko vecāki var darīt – iemācīt bērnu jautāt pēc palīdzības gadījumā, ja ir radusies kāda ķibele. Tad, ja viņš to nevēlas lūgt nometnes vadītājam, bērniņu ir jāiedrošina zvanīt pašiem vecākiem. Bērni dažkārt kautrējas paši runāt par savām problēmām, tādēļ viņam jāizstāsta, ka neviens nerās, ja viņš vērsīsies pēc palīdzības un arī vecāki nedusmosies, ja viņš piezvanīs un par to pastāstīs. Ir jāsaka: „Ja tev radīsies kāda problēma un tu man piezvanīsi, es noteikti mēģināšu tev palīdzēt!”

 Līva Zaksa, www.maminuklubs.lv

 

Kā tu savu bērniņu parasti sagatavo vasaras nometnēm?