RD akceptē 93 latu pabalsta piešķiršanu privāto bērnudārzu apmeklēšanai

RD akceptē 93 latu pabalsta piešķiršanu privāto bērnudārzu apmeklēšanai

20. Mar 2012, 16:13 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rīgas domes (RD) deputāti ceturtdien atbalstīja sagatavotos saistošos noteikumus, kas paredz jau no 1.augusta piešķirt ģimenei 93 latu līdzfinansējumu par bērnu, kurš izstājas no rindas uz vietu pašvaldības bērnudārzā un iestājas privātajā bērnudārzā.

 

RD deputāti šo lēmumu pieņēma vienbalsīgi.

 

Domes sagatavotajos dokumentos teikts – lai nodrošinātu plašāku pirmsskolas izglītības pakalpojuma pieejamību, atbalstītie saistošie noteikumi paredz divas iespējas, kā pašvaldība šim mērķim budžetā atvēlēto līdzekļu ietvaros var iesaistīt privātās izglītības iestādes, slēdzot ar privātajām izglītības iestādēm deleģēšanas līgumus par pirmsskolas izglītības pakalpojuma sniegšanu pašvaldības finansētās grupās un sniedzot līdzfinansējumu pirmsskolas izglītības pakalpojuma nodrošināšanai bērnam privātpersonu dibinātā izglītības iestādē.

 

Rīgas mērs Nils Ušakovs (Saskaņas centrs) iepriekš norādīja, ka līdzfinansējums 93 latu mēnesī ir līdzvērtīgs izmaksām par bērna izglītošanos pašvaldības bērnudārzā. Atlikusī summa, kas jāmaksā par bērna izglītošanu privātajā bērnudārzā, būs jāsedz bērna vecākiem. Saņemot minēto līdzfinansējumu, bērna reģistrācija uz vietu pašvaldības bērnudārzā tiks anulēta. Iespēja saņemt līdzfinansējumu pirmsskolas izglītības pakalpojuma nodrošināšanai privātajā izglītības iestādē paredzēta visiem bērniem, kuru dzīvesvieta vismaz gadu ir deklarēta Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā un kas reģistrēti rindā uz vietu pašvaldības bērnudārzā.

 

Paredzēts, ka pašvaldība slēgs līgumu ar privāto bērnudārzu un vecākiem par līdzfinansējumu vietas apmaksāšanai privātā bērnudārzā vienīgi tad, ja bērna un vecāku dzīvesvieta vismaz gadu deklarēta Rīgā.

 

Vienlaicīgi saglabāsies arī līdzšinējā RD izmaksātā dotācija 30 latu apmērā par katru Rīgas administratīvajā teritorijā deklarēto bērnu, kas apmeklē privāto iestādi, neatkarīgi no tā, vai bērns ir vai nav reģistrēts pašvaldības pirmsskolu rindā.

 

RD opozīcijā esošais Jānis Mārtiņš Zandergs (Vienotība) pauda atzinību, ka vairākus mēnešus pēc opozīcijas priekšlikuma novirzīt rindā uz vietu pašvaldības bērnudārzā gaidošos uz vietām privātajos bērnudārzos tas beidzot ir iekļauts pašvaldības saistošajos noteikumos.

 

"Prieks, ka pozīcija atzīst opozīcijas idejas par labām un ieviešamām," sacīja deputāts.

 

RD Izglītības, kultūras un sporta komitejas vadītāja Eiženija Aldermane (LPP/LC) informēja, ka šī sistēma ir labākais iespējamais kompromiss un ar to saistās dažādi riska elementi. Tāpēc nevarot izslēgt, ka laika gaitā pie sagatavotajiem saistošajiem noteikumiem būs jāatgriežas.

 

Rīgas mērs N.Ušakovs (SC) pateicās vecākiem, kuri iesaistījušies šī lēmumprojekta sagatavošanā.

 

Pašlaik Rīgā rindā uz bērnudārziem ir apmēram 5000 bērnu. Līdz šim līgumus par sadarbību ar pašvaldību, piedāvājot vietas savās grupiņās, noslēguši 57 privātie bērnudārzi, un paredzams, ka to skaits pieaugs. Pašvaldības iepirktās vietas privātajos bērnudārzos atvērs no 1.septembra. Pagaidām to skaits ir apmēram tūkstotis.

 

Pašvaldības budžetā šiem mērķiem šogad piešķirti teju 1,2 miljoni latu.

 

Vienlaikus tiek piedāvāts variants par atsevišķu grupu izveidi privātajos bērnudārzos, un pašvaldība varētu slēgt deleģēšanas līgumus par pirmsskolas izglītības pakalpojuma sniegšanu, maksājot par katru bērnu līdz 125 latiem mēnesī. Šo summu veido izmaksas, kādas ir pašvaldības bērnudārzā, kā arī jaunu grupu izveidei nepieciešamais finansējums jeb investīcijas, kuru apmērs atkarīgs no konkrēta privātā bērnudārza vajadzībām par telpu remontu un citiem izdevumiem.

 

Privātās izglītības iestādes, kas varēs piedāvāt jaunu grupu izveidi, tiks izvēlētas konkursa kārtībā. Vecākiem, kas izvēlēsies šīs grupas, būs jāmaksā tikai par ēdināšanu  līdzīgi kā pašvaldības bērnudārzos. Līdz ar to, ka bērnudārza pakalpojums būs nodrošināts, bērns tiks izslēgts no rindas uz vietu pašvaldības bērnudārzā.

 

RD Izglītības, kultūras un sporta komitejas vadītāja E.Aldermane (LPP/LC) iepriekš uzsvērusi, ka vietu iegāde privātajos bērnudārzos ir izdevīga pašvaldībai, jo līdz ar to, meklējot risinājumus milzīgās rindas samazināšanai, nav jāplāno jaunu bērnudārzu būvniecība, kā arī šāda kārtība ir izdevīga privātajiem bērnudārziem. Turklāt jāņem vērā arī tas, ka jaunu bērnudārzu būvniecība būtu pretrunā demogrāfijas prognozēm un bērnu paredzamajam skaitam, un, trūkstot audzēkņiem, daudzus bērnudārzus, iespējams, vajadzētu slēgt.

 

Pašlaik Rīgā darbojas 156 pašvaldības dibinātas pirmsskolas izglītības iestādes, tās apmeklē 25 966 bērni, bet rindā uz vietām pašvaldības bērnudārzā ir apmēram 5000 bērnu. Pašvaldība šo problēmu iecerējusi atrisināt triju gadu laikā.

 

Diena.lv