Psiholoģe iesaka: 10 lietas, kuras Tev vajadzētu zināt pirms iegādāties attīstošās rotaļlietas

Psiholoģe iesaka: 10 lietas, kuras Tev vajadzētu zināt pirms iegādāties attīstošās rotaļlietas

16. Jan 2012, 16:31 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rotaļāšanās Tavam mazulim ir pirmā īstā mācīšanās pieredze un pareizi izvēlētas rotaļlietas var kalpot kā katalizatori veiksmīgai bērniņa attīstībai. Ieteikumos, ko ņemt vērā, izvēloties attīstošās rotaļlietas, dalās psiholoģe Diāna Zande.


Zināms, ka atrast īsto rotaļlietu, ja Tu nezini, ko īsti meklē, ir grūti, jo veikalu plaukti ir pārpildīti ar dažādām krāsainām rotaļlietām, kas diemžēl lielā vairumā gadījumu neveicina bērna attīstību, bet izdara visu bērniņa vietā. Šādas rotaļlietas viennozīmigi bērnam ātri apniks, tāpēc jāmeklē kas cits.

 

Izvēloties rotaļlietas, pievērs uzmanību šiem 10 kritērijiem, uzdodot sev vienkāršus jautājumus par bērna attīstību, lai izvēlētos labāko!

 

Sensorā pievilcība. Cik maņas rotaļlietas nodarbina? Vai rotaļlieta reaģē uz gaismu, skaņām, kustību? Vai tā ir krāsaina? Vai rotaļlietai ir smarža vai faktūra?

 

Rotaļlietas aktivitāte. Vai rotaļlieta rada izaicinājumu bērnam pašam darboties? Vai nodarbe ir interesanta un galarezultāts taustāms?

 

Sevis izpaušana. Vai rotaļlieta ļauj bērnam sevi izteikt, būt radošam un izdarīt izvēles?

 

Veiksmes potenciāls. Cik daudz „pareizu” veidu pastāv, lai rotaļātos ar šo rotaļlietu? Vai tā ir radoša nodarbe, kur nav pareizu- nepareizu atbilžu? Vai rotaļlieta spēj pielāgoties bērna spējām un rotaļāšanās stilam?

 

Izmantošanas veidi. Vai rotaļāties var dažādās pozīcijās? Vai ar rotaļlietu var darboties dažādos veidos?

 

Popularitāte. Cik pazīstama ir rotaļlieta? Vai tā ir viena no sērijveida rotaļlietām, kuru var kombinēt ar citām? Varbūt par šīs rotaļlietas varoņiem ir arī grāmatas, raidījumi, filmas?

 

Elastība. Vai rotaļlietu var pielāgot dažādai grūtības pakāpei? Vai tai ir regulējams ātrums, skaļums?

 

Iespējas sadarbībai. Vai rotaļlieta sniedz iespēju Tev vai citiem bērniem iesaistīties rotaļāšanās procesā? Vai rotaļāšanās ar šo mantu veido sociālās spējas?

 

Individualitāte, izaugsme. Vai rotaļlieta veicina bērna attīstību un izaugsmi? Vai to var piemērot ikviena bērna interesēm?

 

Drošība un izturība. Vai rotaļlieta ir izturīga, ņemot vērā bērna vecumu un spēku? Vai tā ir droša?

 

Kā redzi, atrast īsto attīstošo rotaļlietu nav nemaz tik viegli, tomēr pašreiz Māmiņu Kluba redzeslokā viena tāda ir nonākusi- Moon Dough maģiskā veidošanas mīkliņa!

 

Rotaļājoties ar Moon Dough, Tu vari sekot bērna rotaļām, veicināt bērna attīstību un arī pati iesaistīties aizraujošajā rotaļāšanās procesā!

{fotoblog:3447}

Plastilīns- tā ir pagātne!

www.babymarket.lv

 

 

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv