Prasmes, kas būtu jāapgūst pirms bērnudārza gaitu uzsākšanas

Prasmes, kas būtu jāapgūst pirms bērnudārza gaitu uzsākšanas

15. Nov 2011, 17:42 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai bērns veiksmīgāk iejustos dārziņā, ir dažas prasmes, kas viņam jau būtu jāprot, uzsākot bērnudārza gaitas. Kas ir šīs prasmes? Konsultē psiholoģe Diāna Zande.

 

Podiņmācība un personīgā higiēna

 

Dodoties uz bērnudārzu, vecākiem būtu jāapjautājas, kāds ir bērnudārza viedoklis par bērniem, kuri vēl valkā autiņbiksītes. Lielākā daļa bērnudārzu atbildēs, ka ieteicams, lai bērns ietu uz podiņu vai vismaz ir sācis mācīties podiņmācību.

 

Ja mazais prot iet uz podiņu, ir svarīgi, ka bērns jūtas pārliecināts par savām spējām. Vai viņš var doties uz tualeti viens? Vai viņš prot nomazgāt rokas un tās noslaucīt? Vai viņš prot uzvilkt biksītes? Iedrošini bērnu darīt visu pašam, bet katram gadījumam esi līdzās.

 

Turklāt lai gan bērnudārzā parasti ir noteikts laiks, kad bērni tiek aicināti pasēdēt uz podiņa, iedrošini bērnu pašam pateikt, ka viņam vajag uz tualeti, jo ne vienmēr viss notiek pēc režīma.

 

Bez māmiņas bērnudārzā

 

Tiem bērniem, kuri jau iepriekš apmeklējuši kādus bērnu pieskatīšanas centrus, šis nevarētu būt īpaši grūts uzdevums, bet tiem bērniem, kuri dienas pavadījuši pa mājām, atvadīšanās no māmiņas varētu būt diezgan problemātiska. Daudz vieglāk pierast bērnudārzam būs tad, ja bērns būs pieradis palikt ar kādu citu. Sāc pavisam viegli- atstāj bērnu uz kādu stundiņu kopā ar pazīstamu cilvēku- vecvecākiem, draugu, tanti.

 

“Tā kā bērnudārza audzinātajas parasti ir iepriekš nezināmas, vissvarīgākais ir uzticēties audzinātājai,” iesaka psiholoģe Diāna Zande. “Ja bērns redzēs, ka Tu uzticies audzinātājai, arī bērns būs pozitīvāk noskaņots.”

 

Patstāvīga ēšana


Tā kā bērnudārzā ir daudz bērnu arī bez Tavējā, patstāvīga ēšana ir vitāli svarīga. Protams, neviens ar tukšu vēderu nepaliks, tomēr būtu liederīgi, ka bērns prastu ēst ar karoti un/vai dakšiņu. Arī tas viņam ļaus justies drošākam un pārliecinātākam par sevi.

 

“Jo vairāk bērns pratīs, uzsākot bērnudārza gaitas, jo pārliecinātāks viņš jutīsies par sevi,” apkopo psiholoģe Diāna Zande.

 

Kādas prasmes Tavs mazais bija apguvis pirms bērnudārza gaitu uzsākšanas?

 

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv