Par Rīgas pašvaldības sadarbību ar privātajiem bērnudārziem

Par Rīgas pašvaldības sadarbību ar privātajiem bērnudārziem

12. Mar 2012, 11:09 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rīgas pašvaldība plāno pieņemt jaunus saistošos noteikumus „Kārtība, kādā Rīgas pilsētas pašvaldība īsteno pirmsskolas izglītības nodrošināšanas funkciju”. Tādējādi vienā normatīvajā aktā būs noteikta kārtība, kādā tiek uzņemti bērni pašvaldības pirmskolas izglītības iestādēs un kā pašvaldība nodrošinās pirmsskolas izglītības apguvi, sadarbojoties ar privātajiem bērnudārziem. Līdz šim bija divi atsevišķi dokumenti - 2010. gada 7. septembra saistošie noteikumi Nr. 92 un 2011. gada 1. marta saistošie noteikumi Nr.115.

 

Jaunie saistošie noteikumi sagatavoti, ievērojot arī priekšlikumus, kurus izteica vecāki un privāto bērnudārzu asociācija, un tajos bērnu vecākiem tiks piedāvātas vairākas izvēles iespējas.

 

Pirmais variants paredz, ka privātajos bērnudārzos tiks veidotas atsevišķas grupas un pašvaldība slēgs deleģēšanas līgumus par pirmsskolas izglītības pakalpojuma sniegšanu, maksājot par katru bērnu līdz 125 latiem mēnesī (šo summu veido izmaksas, kādas ir pašvaldības bērnudārzā, un jaunu grupu izveidei nepieciešamais finansējums jeb investīcijas). Uz vietām šajās grupās varēs pretendēt tie bērni, kas stāv rindā uz vietu pašvaldības bērnudārzos. Privātās izglītības iestādes, kas varēs piedāvāt jaunu grupu izveidi, tiks izvēlētas konkursa kārtībā. Vecākiem, kas izvēlēsies šīs grupas, būs jāmaksā tikai par ēdināšanu, līdzīgi, kā tas ir pašvaldības bērnudārzos. Tā kā pakalpojums būs nodrošināts, no rindas bērns tiks izslēgts.

 

Otrajā variantā,  ja bērns jau apmeklē kādu no privātajiem bērnudārziem un vienlaikus stāv rindā uz pašvaldības bērnudārzu, tad vecāki, izstājoties no pašvaldības bērnudārzu rindas, varēs saņem pašvaldības līdzfinansējumu 93 latu apmērā (līdzvērtīgas izmaksas ir pašvaldības pirmsskolā), bet atlikušais, privātās iestādes noteiktais maksājums, būs jāsedz pašiem vecākiem. Pašvaldība slēgs līgumu ar privāto bērnudārzu un vecākiem par līdzfinansējumu vietas apmaksāšanai privātā bērnudārzā tikai tad, ja bērna un vecāku dzīvesvieta vismaz gadu būs deklarēta Rīgā.

 

Ir iespējams arī trešais variants, jo tiek saglabāta arī līdzšinējā Rīgas domes dotācija 30 latu apmērā par katru Rīgas administratīvajā teritorijā deklarēto bērnu, kas apmeklē privāto iestādi, neatkarīgi no tā, vai bērns reģistrēts pašvaldības pirmsskolu rindā, vai nē. Tādā gadījumā vecākiem tiek samazināts privātās iestādes noteiktais maksājums par 30 latiem un rindas pieteikums uz pašvaldības bērnudārzu tiek saglabāts. Patlaban Rīgas pašvaldībai ir noslēgti sadarbības līgumi ar 57 privātajām izglītības iestādēm.

 

Iepriekš minētajiem sadarbības modeļiem Rīgas pilsētas 2011. gada budžetā ir piešķirts finansējums Ls 1 194 379 apmērā.

 

Jauno saistošo noteikumu projekta „Kārtība, kādā Rīgas pilsētas pašvaldība īsteno pirmsskolas izglītības nodrošināšanas funkciju” sagatavošanas laikā Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS veica aptauju, lai noskaidrotu sabiedrības attieksmi pret ierosinājumu iepirkt bērnudārzu pakalpojumus no privātajām izglītības iestādēm, ja trūkst vietu pašvaldības bērnudārzos.

 

Aptuveni 3/5 aptaujāto jeb 60 % respondentu atbildēja, ka „pilnīgi atbalsta” vai „drīzāk atbalsta” pašvaldības ieceri par bērnudārzu pakalpojumu pirkšanu no privātajām izglītības iestādēm. Analizējot rīdzinieku atbildes, kuru ģimenēs ir bērni, atbalstu šai ieceri izteikuši gandrīz 70 % vecāku, jo 28,1 % teikuši, ka to „pilnīgi atbalsta” un 41,6%, ka „drīzāk atbalsta”.

 

Respondentus arī lūdza novērtēt, kā, viņuprāt, būtu pareizāk rīkoties situācijā, ja bērnudārzos trūkst vietu – censties tās nodrošināt vai izmaksāt kompensācijas vecākiem.

 

61,7 % no visiem aptaujas dalībniekiem atzinuši, ka pareizāk būtu veikt pasākumus, lai nodrošinātu vietu bērnudārzā un tikai piektā daļa atzinusi, ka pareizāk būtu maksāt kompensācijas, pārējiem nav bijis viedokļa šajā jautājumā.

 

Rīgā darbojas 156 pašvaldības dibinātas pirmsskolas izglītības iestādes, kuras apmeklē 25 966 bērni. Patlaban vieta bērnudārzā nepieciešama aptuveni 5000 mazuļu.