Par bērniem Rīgas privātajos bērnudārzos pašvaldība maksās 93 latus

Par bērniem Rīgas privātajos bērnudārzos pašvaldība maksās 93 latus

11. Mar 2012, 12:51 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rīgas dome plāno pieņemt jaunus saistošos noteikumus par kārtību, kādā pašvaldība nodrošina pirmsskolas izglītību, paredzot vecākiem piedāvāt vairākas izvēles iespējas. Septembrī privātajos bērnudārzos varētu tikt finansētas aptuveni 1000 vietas Rīgā deklarētajiem bērniem. 

 

Rīgas pašvaldība plāno pieņemt jaunus saistošos noteikumus "Kārtība, kādā Rīgas pilsētas pašvaldība īsteno pirmsskolas izglītības nodrošināšanas funkciju", vienā normatīvajā aktā nosakot kārtību, kādā bērni tiek uzņemti pašvaldības bērnudārzos un kā tiks nodrošināta pirmsskolas apguve privātajos bērnudārzos.

 

Patlaban 156 pašvaldības bērnudārzos mācās 25 966 bērni, bet vēl 5000 mazuļu reģistrējušies rindā uz vietu pašvaldības bērnudārzos. Lai risinātu šo problēmu, Rīgas dome piedāvās bērnu vecākiem četras iespējas.

 

Viens no risinājumiem paredz iepirkt atsevišķas grupas privātajos bērnudārzos, konkursa kārtībā slēdzot deleģēšanas līgumus par pirmsskolas izglītības pakalpojuma sniegšanu un maksājot par katru bērnu ne vairāk kā 125 latus mēnesī. Šo summu veido izmaksas, kādas ir pašvaldības bērnudārzā, kā arī finansējums, kas nepieciešams jaunu grupu izveidei un iekārtošanai. Iepirkumu plānots veikt no šā gada septembra, un grupiņās varēs iet bērni, kas stāv rindā uz pašvaldības bērnudārzu. Izmantojot šo variantu, vecākiem būs jāmaksā tikai par bērnu ēdināšanu un viņu mazulis no rindas tiks izslēgts.

 

Jaunie noteikumi regulēs arī atsevišķu vietu līdzfinansēšanu privātajās pirmsskolas izglītības iestādēs. Patlaban Rīgā 1780 ģimenes savas atvases sūta privātajos bērnudārzos, par to saņemot 30 latu līdzfinansējumu mēnesī. No 1.augusta pašvaldība plāno palielināt dotāciju līdz 93 latiem, ja vecāki atteiksies no rindas uz pašvaldības bērnudārzu, turklāt līgums ar privāto pirmsskolas izglītības iestādi tiks slēgts tikai tad, ja bērna vecāki vismaz gadu būs deklarējušies Rīgā.

 

Kā šodien preses konferencē skaidroja Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC), 93 lati ir summa, kāda tiek paredzēta vienas vietas finansēšanai pašvaldības bērnudārzā. Starpību starp šo summu un privātās pirmsskolas izglītības iestādes noteikto maksājumu vecākiem būs jāsedz no savas kabatas.

 

Savukārt ģimenēm, kuru bērns apmeklē privāto izglītības iestādi un vienlaikus saglabā rindas pieteikumu uz pašvaldības bērnudārzu, Rīgas dome līdzfinansēs privātā bērnudārza noteikto maksājumu līdzšinējo 30 latu apmērā.

 

Tāpat joprojām saglabāta iespēja reģistrēties rindā un gaidīt uz pašvaldības bērnudārzu. Septembrī tajos plānots nodrošināt papildus 500 jaunas vietas.

 

Izglītības, kultūras un sporta departamenta direktors Guntis Helmanis aģentūrai LETA atzina, ka veselu grupu piedāvājums no privātajiem bērnudārziem procentuāli, visticamāk, nebūs liels, taču norādīja, ka pieejamības ziņā vecākiem izdevīgāki būtu individuāli noslēgtie līgumi. Patlaban Rīgā ir 57 licencētas privātās pirmsskolas izglītības iestādes. Iepriekš uz piedāvājumu veidot grupas atsaukušies vairāki bērnudārzi, kas kopumā būtu gatavi nodrošināt 1000 vietu, taču aicinājums privātajiem bērnudārziem tiks nosūtīts vēlreiz pēc tam, kad jaunie noteikumi būs apstiprināti domes sēdē un saskaņoti ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM).

 

Privāto bērnudārzu piedāvājums patlaban tomēr nespēs pilnībā atrisināt rindas problēmu Rīgas pašvaldībā, jo papildu vietu izveidei nepieciešams laiks, taču Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks (LPP/LC) uzsvēra, ka pašvaldība apņemas nodrošināt papildu finansējumu, tiklīdz vietu skaitu būs iespējams palielināt. Minētajiem sadarbības modeļiem ar privātajiem bērnudārziem šā gada budžetā pašvaldība paredzējusi 1 194 379 latus.

 

Jaunie saistošie noteikumi sagatavoti, ievērojot gan bērnu vecāku ieteikumus, gan VARAM ieteiktos labojumus un papildinājumus. Iepriekšējā noteikumu versija, kas paredzēja iepirkt tikai grupiņas, domes sēdē tika apstiprināta 1.martā, neraugoties uz bērnu vecāku un privāto bērnudārzu iebildumiem.

 

Rīgas domes amatpersonas jauno projektu vērtē kā krietni izdevīgāku gan vecākiem, gan privātajām izglītības iestādēm, tos atzinīgi vērtē arī vecāku un privāto bērnudārzu pārstāvji.

 

Helmanis norādīja, ka noteikumu izstrādes procesā pašvaldība regulāri konsultējusies ar VARAM un ierēdņu līmenī tie ir saskaņoti. Šonedēļ noteikumus skatīs Izglītības, kultūras un sporta komitejā, bet nākamnedēļ tos plānots akceptēt Rīgas domes sēdē.

 

Vecāku iniciatīvas grupa "Nauda seko bērnam" atzinīgi vērtē Rīgas domes risinājumu bērnudārzu rindu mazināšanai. "Rīgas domes piedāvātā saistošo noteikumu redakcija ir milzīgs solis pretī jaunajām ģimenēm un vienlīdzīgai pašvaldības attieksmei pret visiem rīdziniekiem. Ar nepacietību gaidām ieceres īstenošanu līdz 1.septembrim, kā to solījušas Rīgas domes amatpersonas. Vienlaikus turpināsim strādāt likumdošanas sakārtošanā, lai nerastos situācija, kad bērnu līdzfinansēšanai pietrūkst solītā finansējuma," norādīja iniciatīvas grupas pārstāve Kristiāna Kalniņa.

 

"Nauda seko bērnam" pārstāvji norāda, ka iniciatīva par pirmsskolas izglītības vienlīdzīgu pieejamību no 1,5 gadu vecuma 10.maijā guvusi atbalstu Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā. Komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete (V) uzdevusi Izglītības un zinātnes ministrijai līdz 8.jūnijam izstrādāt nepieciešamās normatīvās izmaiņas un apsolījusi steidzamības kārtā grozīt attiecīgos likumus, lai jau no 2012.gada 1.janvāra izmaiņas stātos spēkā.

 

"Turpināsim strādāt, lai ieviestu principu "Nauda seko bērnam" pirmsskolas izglītībā. Šim nolūkam nepieciešamas izmaiņas likumdošanā, nosakot, ka vienlīdzīgs finansējums seko bērnam uz vecāku izvēlētu pašvaldības vai privātu pirmskolas izglītības iestādi. Tādējādi mūsu mērķis ir nodrošināt vienlīdzību, vecāku tiesības brīvi izvēlēties bērnudārzu, kā arī uzlabot pirmsskolas izglītības kvalitāti," uzsvēra Kalniņa.

 

LETA