„Mans bērns sauc mani vārdā, nevis par mammu!”

„Mans bērns sauc mani vārdā, nevis par mammu!”

20. Apr 2012, 14:29 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Mans bērns sauc mani vārdā, nevis par mammu. Vai man vajadzētu aizrādīt un likt, lai bērns mani sauc par mammu?” nobažījusies ir Māmiņu Kluba māmiņa. Devāmies pēc atbildes pie psiholoģes Diānas Zandes.

„Pirmsskolas vecumā tā ir pavisam normāli parādība, ka bērns pēkšņi izdomājis mammu saukt vārdā,” atzīst psiholoģe.  „Tā kā bērni dzird savus vecākus un citus pieaugušos saucot viens otru  vārdā,  viņi vēlas atdarināt pieaugušos. ”

Kad bērns mammu sauc vārdā, viņš iejūtas pieaugušā lomā. Ikviens laikam būs redzējis skatu, kad bērnudārzā puiši sasveicinās, paspiežot viens otram roku, jo tā ir darījuši  viņa tēti. Arī saukšana vārdā ir tikpat normāla sevis izzināšanas un pieaugšanas sastāvdaļa.

Protams, teikums no bērna mutes: „Agnese, padod, lūdzu, man ūdeni!” var izklausīties mulsinošs, bet atceries, ka salīdzinājumā ar citiem jautājumiem, ar ko vecākiem nāksies sastapties pirmsskolnieku vecumā, saukšana vārdā ir tikai niecīga daļa.

Ja vecākus tas īpaši neuztrauc, psiholoģe iesaka nesatraukties un neiespringt, kad bērns sauc mammu vārdā, bet atbildēt kā ierasts un, iespējams, bērns jau nākamajā reizē sauks mammu par mammu, nevis  vārdā. Bet pat tad, ja šāda bērna uzvedība mammu neapmierina, nevajadzētu to izrādīt bērna klātbūtnē, jo pārspīlēta reakcija uz notiekošo bērnā var radīt vēlmi to turpināt.

„Ja vecākus uztrauc tas, kā bērns viņu sauc, ikvienam vecākam vajadzētu mierīgi aprunāties ar bērnu, lai mainītu bērna attieksmi un bērns atkal sauktu mammu par mammu, nevis vārdā,” iesaka psiholoģe. „Mammai un tētim jāpaskaidro, ja viņiem patīk, ka ir īpašs vārds, kā viņu sauc tikai ģimenē un bērni ir vienīgie, kuriem ir iespēja to izmantot. Uzsverot šo īpašo mammas vai tēta vārda nozīmi, situācija varētu būt atrisināta.”

Šāda situācija var būt lieliska iespēja,lai parunātu ar pirmsskolnieku par to, kā vispār uzrunāt pieaugušos un apkārtējos, paskaidrojot, kā pieaugušos sauc un kāpēc, piemēram, kāpēc bērnudārza draudzene ir vienkārši Alise, bet kāpēc krustmāte jāsauc par krustmāti vai tanti par Ivetas tanti.

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

Vai arī Tevi bērns ir saucis vārdā, nevis par mammu vai tēti? Vai Tu ļauj viņam pašam izvēlēties, kā Tevi saukt?