Manam bērnam ir bail no suņa. Kā pārvarēt šīs bailes?

Manam bērnam ir bail no suņa. Kā pārvarēt šīs bailes?

26. Feb 2012, 11:21 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

“Manam pirmsskolas vecuma bērnam ir ļoti bail no suņiem. Kā palīdzēt viņam pārvarēt šīs bailes ?“ jautā Māmiņu Kluba māmiņa. Devāmies noskaidrot atbildi pie psiholoģes Diānas Zandes.


"Māmiņas uzdevums ir gan kliedēt bērna uztraukumu, gan arī palīdzēt iedraudzēties un justies droši šo četrkājaino draugu sabiedrībā," stāsta Diāna Zande. "Nenosodi, ka bērnam ir bail no dzīvniekiem un nenoniecini bērnu citu draugu priekšā. Tā vietā izstāsti, ka saproti, kā bērns jūtas, sakot "Es redzu, ka suns Tevi patiesi nobiedēja"."

 

Sajā vecumā ir pilnīgi normāli, ka bērns atrod daudz un dažādas lietas, personas, parādības, no kurām baidīties un bailes var rasties bez pamatota iemesla, ja iepriekš nekas tāds nav bijis. Liekot bērnam draudzēties ar suni, paglaudīt viņu vai kā citādi izrādīt simpātijas. Tas var tikai radīt vēl lielākas bailes,tāpēc neliec sastapties ar suņiem, ja bērns to nevēlas un nestāsti, ka nav iemesla baidīties.

 

Psiholoģe iesaka neteikt : "Viss kārtībā, suns Tev nedarīs pāri, nav iemesla baidīties."

 

Labāk saki : "Es saprotu, ka suns Tevi nobiedēja. Iesim viņam garām kopā."

 


Laika gaitā Tu vari pastāstīt, ka suns ir cilvēka labākais draugs, paskaidrojot, ka ir draudzīgie suņi, bet ir arī svešie suņi, no kuriem labāk izvairīties, jo viņu uzvedība un temparements ir neparedzams. Tas var palīdzēt izskaidrot, ka suņi ir līdzīgi cilvēkiem.

 

Kad suņi jūtas apdraudēti, piemēram, ja kāds nepazīstams pieiet pārāk tuvu bez atļaujas, suņi reaģē ar riešanu, rūkšanu. Sis paskaidrojums, iespējams, bērnam mazinās bailes. Atzīmē pozitīvās iezīmes kopā būšanai ar suņiem, lasi pasakas, stāstus, skatieties video par labi audzinātiem suņiem un viņu laimīgajiem saimniekiem.

 

Kad Tavs bērns kļūst drošāks, dodoties uz suņu patversmi, kur varat pastaigāties ar kādu no suņiem, vai uz zoo veikalu,kur no droša attālima var aplūkot suņus.

 

Vēlāk vari iepazīstināt bērnu arī ar apkārtnes suņiem jūsu paziņām, parādot, kā komunicēt suni, lai tas atbildētu pozitīvi.

 

Tāpat jūs varat izrunāt paņēmienus, kas palīdzētu mazināt bailes nākotnē. Pajautā viņam : "Kā Tu domā, kas Tev palīdzētu samazināt bailes?"

 

Iedrošinot viņu iesaistīties šajā procesā, bērns apzināsies, ka viņš var būt situācijas noteicējs un kontrolēt notiekošo.

 

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

 

Kādas attiecības Tavam bērnam ir ar mājdzīvniekiem?

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 27. Apr 2011, 13:23

Manai meitai arī bija bail no suņiem, bet tad kaut kā pavisam dabīgi tas pārgāja un tagad viņa draudzējas gan ar vīra lauku suni, gan arī mana tēta mazo sunīti, kurš lēkā visapkārt. Tam tiešām jānotiek dabiski, ja iepriekš nekāda baisā trauma nav bijusi.