„Mammu, es gribu tādu pašu lelli kā Anniņai!”

„Mammu, es gribu tādu pašu lelli kā Anniņai!”

17. Jan 2012, 11:28 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pazīstami? Bērnam augot lielākam, viņš sāk kopēt, atdarināt citus un bieži vien vēlas tieši tādas pašas mantas kā citiem bērniem! Ko darīt, ja bērns pieprasa dārgas lietas, zīmolu drēbes? Atbild psiholoģe Diāna Zande.

 

„Pirmkārt, māmiņai pašai jāizlemj, kāds ir budžets lietu iegādei bērnam,” iesaka psiholoģe Diāna Zande. „Un tālāk jau viss atkarīgs no vēlmēm, vajadzībām un iespējām, pasakot stingru „Nē”, kad bērns pārkāpj Tevis noliktās robežas. Turklāt ir liela atšķirība, kā šis „Nē” tiek pateikts un kas notiek pēc tam.”

 

 

„Nē” var kļūt par veidu, kas vienos Tevi ar bērnu vai arī radīs atšķirtības sajūtu. Ja Tu saki „Nē”, kļūsti dusmīga un neieklausies bērnā, viņš to var uzskatīt par mājienu, ka Tu viņu nesaproti.

 

Tomēr ja Tu saki: „Es gribu, lai Tev būtu viss, ko Tu vēlies, bet šo lelli mēs nevaram iegādāties. Mums ir jānomaksā rēķini, tuvojas brāļa dzimšanas diena un ir nepieciešams mašīnas remonts, tāpēc šo lelli mēs nevaram iegādāties. Bet es Tevi mīlu.” Un viss. Bērns gaida paskaidrojumu, nevis skaļu bļaušanu, ka viņam šāda vai tāda manta mājās jau ir.

 

„Bērnam ir jāizprot, ka šī situācija nav jāuztver personīgi un nebūt citu ģimenes locekļu vajadzības nav svarīgākas par viņa vajadzībām,” stāsta Diāna Zande. „Protams, bērns var teikt, ka Tu kā mamma viņu nemīli, ka viņš ir dusmīgs utt. Mierīgi uzklausot bērna teikto, Tu labāk izproti viņa emocijas un sajūtas un tas jau ir daudz.”

 

Katras ģimenes izpratne par materiālu lietu nepieciešamību atšķiras. Ja bērns sāk just, ka ar materiālām lietām vecāki sāk „atpirkties” par kaut ko, tad nav jābrīnās, ka mazulis pieprasa arvien jaunāka modeļa mašīnu, jaunās sezonas kurpītes utt. Te svarīgi būtu bērnam ne tikai izskaidrot, bet arī ikdienā parādīt, ka svarīgākas par materiālām lietām ir mīlestība.

 

„Viņa izmisīgā lūgšanās pēc Bārbijas, tāda kāda ir Anniņai, ir tikai emocijas. Šajā situācija nav akūta un bērnam nekas nenotiks, ja viņš nedabūs kāroto mantu, argumentējot ar tikai to, ka šāda rotaļlieta ir bērnam bērnudārzā,” stāsta psiholoģe. „Ļaujot viņam izraudāties par to, viņa domas tiks novērstas un ja Tu būsi bērnu uzklausījusi, viņš jutīsies saprasts. Turklāt, nepakļaujoties mirkļa emocijām, vecāki ir pārsteigti, cik ātri bērns aizmirst par šo TIK vajadzīgo mantu, jo jau nākamajā iepirkšanās reizē tikpat ļoti ir vajadzīgs kas cits.”

 

Ja vecāki palīdz bērnam tikt galā ar šīm emocijām, ieguvēji ir gan bērns, gan vecāki. Mūsu sabiedrībā ir ļoti spēcīgs materiālisms un tas sākas jau agrā mazuļa vecumā. Mums kā vecākiem bērniem ir jāparāda arī ar savu attieksmi, ka bērna dzīve bez jaunākā zīmola drēbēm vai mantām var būt veiksmīga un laimīga!

 

 

Kā Tu atbildi savam bērnam vai rīkojies, kad viņš pieprasa lietas, kas ir citiem bērnudārza biedriem?

 

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

taschinka taschinka 11. Mar 2011, 07:53

Tad tev labi,ka aizmirst nakamā dienā.Es tā nemaz nevaru darīt,jo kad pienāk nākamā diena,dels pilnīgi visu atceras,tādēļ nekādā gadījumā es nesolu to ko netaisos izpildīt.
Mums pat ir bijis tā,ka dēls kaut ko prasa un mes atbildam,ka rīt aiziesim uz veikalu un paskatīsimies,bet neviens nesaka,ka pirksim,dēls atceras bez maz vai vards varda ko viņam saka,sola.

taschinka taschinka 11. Mar 2011, 07:51

Veikalā mēdz kaut ko prasīt,bet parasti pērkam tik tad,ja kas vajadzīgs nevis tādēļ,ka bērns prasa.
Gadās,ka dēls prasa kaut ko kas ir dārgs,bet 3,5 gadu vecuma viņš jau vel nesaprot,kas ir daergs.Nu tad es viņam saku,ja mēs nopirksim to ko vins prasa,tad nebūs naudiņa maizītei,nebūs ko ēst.Cenšos stāstīrt,ka nevar pirkt visu ko ierauga,ko iegribas.
Kopumā mums iet labi ar tadām lietām.
Ir bijis tāds gadījums,kad dēls multenē redzeja spēļu vilcienu un tad sak man teikt,ka arī tādu grib.Tad es saku,ka jagaida Ziemassvētki un,ja salavecis atnesīs tad būs,bet tā pat vien ikdienā nevar sagribēt un dabūt.

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 10. Mar 2011, 17:31

Lūk, ja tiek piedāvātas lētākas lietas, viņa vienalga redz, ka var dabūt KKO 😀 Mums ir pateikts jau pirms iešanas uz veikalu- nebūs tas,tas,tas..