Latvijas Privāto pirmsskolu biedrības viedoklis par rindu samazināšanas plānu

Latvijas Privāto pirmsskolu biedrības viedoklis par rindu samazināšanas plānu

11. Jan 2012, 00:17 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kad bērni varēs doties uz pirmsskolu?

 

Lielu un pretrunīgu popularitāti ir ieguvis jautājums par rindu samazināšanas plānu uz pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēm.

 

Jautājums - vai tas ir pozitīvi?

Ja mēs diskutētu par izglītības programmu vai augstāku kvalitāti izglītības iestādēs, tad noteikti - jā, bet, ja mēs risinām jautājumu, vai bērnam vispār ir pieejama pirmsskolas izglītība, kad ģimene to vēlas, tad noteikti - nē!

 

Var piekrist Rīgas domes amatpersonu apgalvojumam, ka ir iekustināts liels kuģis, lai risinātu pirmsskolas izglītības pieejamības problēmu, bet, ja jau tik liela sabiedrības daļa ir neapmierināta ar veidu, kā tiek iekustināts šis «lielais kuģis», tad varbūt ir vērts tomēr ieklausīties!

 

Eiropas komisija tieši šobrīd aicina nodrošināt vispārēju pirmsskolas izglītības pieejamību, izvirzot sekojošus priekšlikumus:

 

- vispārēju kvalitatīvas pirmsskolas izglītības pieejamību, pamatojoties uz stabilu finansējumu un labu pārvaldību;

- integrētu izglītības un aprūpes pieeju, visaptverošā veidā ņemot vērā bērnu vajadzības.

Rīgā darbojas 48 privātās izglītības iestādes, kas realizē pirmsskolas izglītības programmu, turklāt LR normatīvo aktu prasības attiecībā uz pirmsskolas izglītības programmu un prasībām nešķiro pašvaldības iestādes no privātajām iestādēm, līdz ar to ir pamats ieklausīties un ņemt vērā privāto izglītības iestāžu viedokli. Tieši pretēji, lai ne tikai runātu par labas pārvaldības nodrošināšanu, bet arī faktiski to realizētu dzīvē, pašvaldībai ir jāieklausās šajā viedoklī, jārēķinās ar to un iespējami īsā laikā jānodrošina vienlīdzīga attieksme pret visiem bērniem, kas gaida rindā uz pirmsskolas izglītību, lai ģimenēm būtu tiesības izvēlēties un doties uz sev tīkamo pirmsskolu. Ikviens pirmsskolas vecuma bērns, kurš ir rindā uz pirmsskolu, labprāt turp dotos jau rīt! Turklāt budžetā līdzekļi ir paredzēti! Tas nav ne pašvaldības labdarības pasākums (gribu - dodu, negribu - nedodu!), ne privāts ziedojums, tā ir šo pašu rindā stāvošo bērnu vecāku budžetā iemaksātā nodokļu nauda.

 

Piektdien, kad notika diskusija privāto pirmsskolu pārstāvjiem ar Rīgas domes pārstāvjiem, nepameta sajūta, ka visi par kaut ko nemitīgi cīnās... cīnās...,bet - KAD bērni varēs apmeklēt pirmsskolu?!

 

Un te nu ir jautājums, uz kuru tā arī nesaņēmu atbildi. Kādēļ pašvaldība neuzticas valsts kontrolējošām institūcijām, kuras ir devušas pozitīvus atzinumus tik lielam skaitam privāto pirmsskolu izglītības iestāžu? Kādēļ jautājumu vajag tik ļoti sarežģīt un tik ilgi par to lemt? Šodien ģimenes vēl nezina, kad bērni varēs doties uz pirmsskolu!

 

Daina Kājiņa, Latvijas Privāto pirmsskolu biedrības valdes priekšsēdētāja