„Latvijas privāto pirmsskolu biedrība”: deleģējot pirmsskolu funkciju privātajam sektoram – samazināsies „ēnu ekonomika” un pieaugs darba vietas

„Latvijas privāto pirmsskolu biedrība”: deleģējot pirmsskolu funkciju privātajam sektoram – samazināsies „ēnu ekonomika” un pieaugs darba vietas

03. May 2012, 23:46 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jaunā kārtība, kādā Rīgas pilsētas pašvaldība īsteno pirmsskolas izglītības nodrošināšanas funkciju, būtu nekavējoties jāievieš visas valsts mērogā, jo sadarbības paplašināšana ar privātajām pirmsskolām radīs virkni labvēlīgu priekšnoteikumu ekonomikas attīstībai – tiks samazināta „ēnu ekonomika” pirmsskolas izglītības sektorā – maksājot par privāto bērnudārzu legāli un / vai atsakoties no auklīšu pakalpojumiem, pieaugs privāto pirmsskolas izglītības iestāžu darba vietu skaits, kā arī jaunie vecāki varēs ātrāk atgriezties darba tirgū.


Pēc pēdējiem datiem Latvijā kopumā uz vietām pašvaldības bērnudārzos gaida ap 34 000 bērnu, kas nozīmē, ka daļu no šiem bērniem pieskata viens no vecākiem, kurš ir spiests sēdēt mājās, bet daļu – aprūpē auklītes, kuras tikai retos gadījumos saņem algu oficiālā veidā. Taču, deleģējot lielāku pirmsskolas izglītības nodrošināšanu privāto bērnudārzu sektoram, līdzīgi kā jau tas tiek darīts Rīgā, liela daļa neoficiālo auklīšu pārkvalificēsies par sertificētiem pedagogiem, turpinot strādāt ar bērniem jau pirmsskolas izglītības iestādes ietvaros. Tādējādi pieaugtu arī darba vietu un nomaksāto nodokļu skaits šajā uzņēmējdarbības sektorā.

 

Jaunpieņemto saistošo noteikumu ieviešana citās lielajās Latvijas pašvaldībās, dotu daudz lielākas izvēles iespējas bērnu vecākiem, kuri varētu atrast savai ģimenei piemērotāko un finansiāli izdevīgāko variantu savas atvases pirmsskolas izglītības iestādes apmeklējumam, kā arī būtiski samazinātu rindas uz vietām pašvaldības bērnudārzos.

 

Ņemot vērā, ka 1. jūlijā Saeima apstiprināja grozījumus Vispārējās izglītības likumā, nostiprinot iedzīvotāju vienlīdzīgas tiesības uz vietu pašvaldību bērnudārzā bērniem no pusotra gada vecuma, ļaujot vecākiem ievērojami ātrāk atgriezties savās darba vietās, pašvaldībām būtu laikus jādomā par savas kapacitātes palielināšanu, kas ir iespējama tikai paplašinot sadarbību ar privātajām pirmsskolām.

 

„Pateicoties Rīgas domes pieņemtajam lēmumam, prognozēju, ka bērnu skaits privātajās pirmsskolās līdz gada beigām varētu pieaugt par 80%, attiecīgi palielinot arī pieprasījumu pēc jauniem pedagogiem, no kuriem daļa līdz šim ir pieskatījuši bērnus individuālā kārtā mājas apstākļos vai ir bez darba. Tas nozīmē, ka jaunie noteikumi šajā nodarbinātības sektorā palielinās darba vietu skaitu aptuveni par 80%, tādējādi vairojot arī nomaksāto nodokļu apjomu. Savukārt, ieviešot līdzīgu sistēmu arī pārējās Latvijas pašvaldībās, kopējais ekonomiskais ieguvums būtu divreiz lielāks”, secina Daina Kājiņa, biedrības „Latvijas privāto pirmsskolu biedrība” valdes priekšsēdētāja.