Laba imunitāte=laimīgs bērns

Laba imunitāte=laimīgs bērns

13. Aug 2012, 21:51 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Imunitāte- tā,kā jūs zināt, ir organisma spēja pretoties ārējiem faktoriem.

 

Imūnā sistēma ir organisma neuzņēmība pret noteiktiem slimību ierosinātājiem, stāsta RSU Klīniskās imunoloģijas kursa asociētā profesore Inese Mihailova, ārste imunoloģe, ārste nefroloģe.

 

Laba veselība= laba imunitāte=labklājība, lūk, šī ir RSU Klīniskās imunoloģijas kursa asociētā profesores Ineses Mihailovas, ārstes imunoloģes, ārstes nefroloģes formula! Un viņai ir taisnība! Ne velti mēs vēlam veselību, sakot "Pārējais būs, citas lietas ir paša rokās!"

 

 

Laba imunitāte arī ir jūsu rokās. Lai gan mēs parasti sakām "stiprināt imunitāti", pareizāk pēc Ineses Mihailovas vārdiem būtu teikt- "izveidot imunitāti".

 

Jo jaunāks cilvēks, jo sliktāka imunitāte. Tā "aug" un tiek nostiprināta reizē ar mums. Bet tāpat tā arī noveco kopā ar mums, ar vecumu paliekot arvien vājāka. Vārdu sakot- katrā vecumā savas problēmas.

 

Bez šaubām, liela nozīme ir arī ģenētikai, tāpēc eksperti vienmēr uzsver, ka ikvienam no mums ir individuāla imunitāte.

 

Tomēr imunitātes fizioloģiskās funkcijas, protams, ir vienādas:

- aizsargāt organismu no infekcijām;

- aizsargāt organismu no mikrobiem;

- atjaunot organisma homeostāzi

 

Imūnā sistēma ir viss mūsu organisms, katrā šūnā ir sava mehāniskā barjera, kas nostrādā īstajā brīdī.


Vai jūs zināt, kā mēs varam palīdzēt savam organismam saglabāt aizsardzību? Nē, neviens nav nācis klajā ar burvju līdzekli. Un tas pat nav īsti vajadzīgs! Imunitāte lielā mērā ir atkarīga no tā, ko mēs ēdam, ko elpojam, kāda ir mūsu slodze, garastāvoklis utt. Jā, viss ir pavisam vienkārši.

 

Dace Zavadska, BKUS pediatre, infektoloģe, savukārt stāstīja par saistību starp labu imunitāti un dzīves kvalitāti. Ja runā tieši par bērniem, tad ir šāda formula: laba imunitāte= laimīgs bērns. Grūti tam nepiekrist, vai ne?

 

Bērna imunitāte daļēji ir saistīta ar ģenētiku, ģimeni un vietu, kur nokļūst bērns.

 

Ir vecāku kategorija, kas mēģina bērnu pasargāt no slimībām- liek dzert vitamīnus, tur mājokli sterili tīru. Tas ir par daudz, uzskata speciālisti. Lai cik dīvaini tas neizklausītos, lai izveidotu stabilu imunitāti, vajag reizi pa reizei arī paslimot.

 

Bērns nereti sāk regulāri slimot pēc tam, kad sāk apmeklēt bērnudārzu. Tas ir n-o-r-m-ā-l-i! Tā tiek veidota viņa imunitāte! Bet! Normāli ir tad, ja bērns slimo ne biežāk kā 6 reizes gadā. Ja bērns slimo vairāk, tad, iespējams (tomēr arī ne fakts), ka runa ir par imunitātes deficītu. Jebkurā gadījumā vajadzētu konsultēties ar savu ģimenes ārstu, lai noskaidrotu, kāda ir Tava bērna imunitāte.

 

Bet kā izveidot imunitāti? Lūk, kā! Tam būs vajadzīgs:

 

 

- mērena fiziskā slodze (vingrinājumi, sports);

- sabalansēts uzturs;

- atpūta;

- spēja baudīt dzīvi.

 

Bet kā ir ar vitamīniem? Piemēram, zivju eļļa?

 

Jā, tie ir noderīgi. Bet! Vecāki nereti bērnam dod dažādus vitamīnus, lai stiprinātu imunitāti, pat neaizdomājoties, ka dažādi vitamīni sajaukti kopā nemaz tik labi nav..

 

Tātad izvēloties vitamīnus, jāpievērš uzmanība katra vitamīna iedarbībai un mijiedarbībai ar citiem vitamīniem, tāpēc pirms kādu vitamīnu lietošanas noteikti būtu jākonsultējas ar savu ārstu.

 

"Dakter, es ļoti daudz strādāju, man nav laika doties pastaigās ar dēlu, uztaisu ēst kaut ko uz ātru roku. Nu, pasakiet, vai ir kāda tabletīte, ko es varētu iedot bērnam, lai kompensētu svaigo gaisu, nesabalansētu uzturu, lai es kaut daļēji būtu izpirkusi savu vainu?"- kādā ārsta vizītē vaicājusi kāda māte.

 

Mēs agri vai vēlu gribam ticēt tam, ka ir kāda maģiskā tabletīte.

 

Vai tāda ir? Nē! Un to kompensēt nevar nekas!

 

Vēlreiz novērtējiet sava bērna ēdienkarti. Mēģiniet, cik vien bieži iespējams, doties pastaigās. Un paši mēģiniet izvairīties no stresa un smagas fiziskas slodzes, jo ja mēs būsim veseli un labā noskaņojumā, arī ar visu pārējo tiksim galā!

 

Esiet veseli!


 

Veselīgs gardums aktīvam dzīvesveidam!

AKCIJA!Apmeklē oktobrī Māmiņu Kluba Vecāku skolas lekcijas un saņem dāvanā Hematogenu!