Kas ir bērncentrētā programma „Soli pa solim”?

Kas ir bērncentrētā programma „Soli pa solim”?

05. Apr 2012, 19:49 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirmsskolā "Patnis" Ādažos 3-7 gadīgajiem bērniem tiek īstenota bērncentrētā programmā “Soli pa solim”. Māmiņu Klubs nolēma noskaidrot par to ko sīkāk.

 

Kas ir bērncentrētā programma „Soli pa solim”?


Tā ir Džordžtaunas universitātes (ASV) Bērnu attīstības centrā izstrādāta programma bērniem no dzimšanas līdz 10 gadiem. Kopš 1997. gada programmu Latvijas pirmsskolās un skolās ievieš Izglītības iniciatīvu centrs. www.iic.lv

 

“Bērncentrēta programma” – Ko tas nozīmē?

Programma balstās uz Ž. Piažē, L. Vigotska, Djuī, E. Eriksona un citu pētnieku jaunākajām atziņām par bērna attīstību, uzsverot individuālu pieeju bērnam, ievērojot katra intereses, vajadzības un attīstības tempu. Programma nodrošina bērna darbības izvēli, veidojot atbilstošu vidi – aktivitāšu centrus, kuru materiālā bāze rosina aktīvu pētniecības darbību, veicina bērna spēju un prasmju attīstību.

 

Ar ko šī programma atšķiras no citās Latvijas pirmsskolās īstenotajām programmām?

Ikdienā darbojoties ar bērniem skolotāji cenšas ņemt vērā bērna intereses, viņa attīstību, vajadzības un piedāvā darbības veidus un aktivitātes, kuras palīdz bērnam izzināt sevi, savu apkārtni, dod iespēju mācīties, attīstīties un rada vēlmi patstāvīgi uzzināt ko jaunu. Šī ir vienīgā programma Latvijā, kuras satura izklāstā tiek uzsvērta ģimeņu līdzdalība bērnu attīstības veicināšanā. Programma uzsver, ka bērnu attīstība cieši saistīta ar pašu pedagogu nepārtrauktu tālākizglītošanos un radošiem meklējumiem.

 

Kādas ir vecāku atsauksmes par šo programmu?

Ļoti pozitīvas. Vecāki uzsver, ka bērni kļuvuši atvērtāki, zināt griboši, ar prieku nāk uz pirmsskolu.

 

Kādas ir iespējas pēc šīs programmas apguves pirmsskolā to turpināt arī skolā?

Kā jau minēju programma paredzēta bērniem no dzimšanas līdz 10 gadu vecumam. Latvijā atsevišķās vietās (Līvānos, Pļaviņās, Ogrē) pastāv šī pēctecība, kad bērni pēc programmas apguves pirmsskolā to var turpināt arī sākumskolā. Šis ir jautājums arī jums vecāki, vai jūs vēlaties, lai bērni turpinātu mācīties skolā, kura īsteno šo programmu? Ikviena izglītības iestāde ir pakalpojumu sniedzēja jums, jūsu bērniem. Jūs varat iet uz skolu un prasīt skolas vadībai, ka jūs vēlaties saviem bērniem šo programmu. Dariet to!

 

Kā bērni jutīsies skolā, kurā nav šādas “Soli pa solim” programmas?

Bērniem nebūs saskarsmes problēmas ar saviem vienaudžiem, ar skolotājiem. Bērni būs patstāvīgi, droši, atbildīgi. Bērni var radīt problēmas skolotājiem, jo viņi būs ļoti zinātkāri un uzdos daudz jautājumu. Bet jūs, kā vecāki, taču gribat savus bērnus redzēt tieši tādus – zināt gribošus, aizrautīgus, domājošus.

Uzzini vairāk www.patnis.lv

 

Foto: www.patnis.lv

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 23:01

Mans bērns gāja Patņa pirmsskolā, bijām ļoti apmierināti. Fantastiska audzinātāja, un katram bērnam individuāla attieksme. Grupiņas ir mazas, ļoti jaukas telpas un arī plašs nodarbību spektrs. Bērns tagad mācās tur pat pirmajā klasē.
Par šo skolu varu teikt tikai tos labākos vārdus