Kāpēc bērnam dzelzs ir tik vajadzīgs?

Kāpēc bērnam dzelzs ir tik vajadzīgs?

27. Jan 2012, 10:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

To, ka dzelzs rezerves cilvēka organismam ir svarīgas, esam dzirdējušas visai bieži, sevišķi - grūtniecības laikā. Bet kāpēc dzelzs ir tik ļoti vajadzīgs bērnam? Uzzināsim!


Dzelzs - mikroelements, kas organismā regulē skābekļa apmaiņas procesu (palīgs elpošanā). Lielāko tā  daļu satur hemoglobīns, un tieši tas nodrošina organisma šūnas un audus ar skābekli. Veselam bērnam hemoglobīna līmenis ir apmēram 11-13 gramu.

 

Kā saprast, ka dzelzs līmenis ir zem normas? Nešaubīgi, pats labākais veids ir nodot asins analīzes. Bet arī pēc bērna stāvokļa iespējams noteikt daudz ko, tajā skaitā - dzelzs deficītu organismā. Ja tāds ir:

 

- bērns ir raudulīgs, nespēcīgs, viegli aizkaitināms;

 

- pasliktinās apetīte;

 

- bērnam kļūst bāla āda, sevišķi - zem nagiem un uz lūpām;

 

- bērns bieži slimo;

 

- bērnam ir garīga (vai fiziska) attīstības aizture, jo dzelzs veidzo hemoglobīnu, bez kura smadzeņu audi un iekšējās sekrēcijas dzelzs, tāpat kā viss ķermenis, nevar būt nodrošināti ar skābekli pietiekamā daudzumā.

 

Kā papildināt bērna dzelzs rezerves?

 

Iespēju robežās bērns jābaro ar krūts pienu - dzelzs, kas tajā ir, līdz bērnam tiek pat 50-75% apjomā, kas ir ļoti labs rādītājs.

 

Jo bērns ir vecāks, jo daudzveidīgāka kļūst viņa ēdienkarte, un kādā mirklī viņš pāriet tikai uz pieaugušo ēdienkarti. Tad ir jāatceras, jā dzelzs koncentrējas dažādos produktos.

 

Šo bērna augšanai un attīstībai tik ļoti noderīgo mikroelementu var atrast pākšaugos, griķos, dārzeņos un augļos. Īpaši daudz dzelzs ir zaļajos dārzeņos, piemēram, dillēs, brokoļos, pētersīļos, lokos.Tāpat ar arī bietēs, ābolos. 

 

Un tomēr svarīgi ir iegūt arī citus vitamīnus un mikroelementus, tāpēc bērna ēdienkartē ir jābūt gan augļiem, gan dārzeņiem, gan pākšaugiem.

 

Uzturēt optimālo dzelzs līmeni bērna organismā vajag visu laiku, un tagad, ziemā, kad apkārt klejo visādi vīrusi, saslimšanas, tas ir īpaši svarīgi.

 

Ja Jūsu bērns jau iet dārziņā vai apmeklē skolu, Jūs varat viņa ēdienkartē ieviest vienu hematogena batoniņu dienā. Tas ne tikai paaugstinās dzelzs līmeni asinīs un labvēlīgi ietekmēs asins sastāvu, bet uzlabos arī imūnsistēmu, pašsajūtu, samazinās nogurumu un ļaus pieplūst enerģijai!

 

Hematogena sastāvā ir tikai organiskas izcelsmes dzelzs, tāpēc organisms to uzņem ļoti viegli. Bez tam - hematogenā ir ne tikai dzelzs, bet arī C un B grupas vitamīni.

 

Hematogens - tā nav ne konfekte, ne šokolāde, kā daudzi vecāki mēdz domāt, tas ir uztura bagātinātājs.

 

Hematogens ir kā kārums, kurš ir veselīgs un var kļūt par alternatīvu šokolādei un konfektēm.

 

Jā, tas ir salds, bet atšķirībā no citiem saldumiem, tajā ir dzelzs, C un B vitamīni, un tieši tāpēc mēs sakām - hematogens ir noderīgs kārums. Ja bērnam dodiet saldumus, dodiet tādus, kuros ir kaut kas noderīgs. 

 

Pie tam, ja bērnam esat iedevuši hematogenu, tajā dienā nedodiet citus saldumus, jo arī hematogens satur ogļhidrātus (cukuru) un, ja iedosiet vēl kaut ko saldu, tas var kaitēt. Tas attieces ne tikai uz bērniem, bet arī uz pieaugušajiem. Hematogens der gan lieliem, gan maziem!

 

Hematogens ir dabīgs dzelzs avots organisma stiprināšanai!

Veselā miesā vesels gars: piedalies jaunajā Māmiņu Kluba konkursā!

Gardā, veselīgā balva gaida Tevi!