Kādi vitamīni organismam nepieciešami vasaras sākumā

Kādi vitamīni organismam nepieciešami vasaras sākumā

15. Jun 2012, 11:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lauki sasēti, saule silda zemi. Lietiņš to padzirdina. Viss aug, bet līdz pirmajai ražai mazliet jāpaciešas. Kā stiprināt imunitāti vasaras sākumā, kamēr no dārza vēl nav iegūstami vitamīni?

Sarunā ar Māmiņu Klubu, Oksana Babula nosauca trīs pamata vitamīnus, ar kuriem organismu vasaras sākumā ir svarīgi nodrošināt. 

Dzelzs

Mūsdienās ļoti daudziem ir šī mikroelementa deficīts, bet tas ir ļoti svarīgs efektīvam organisma darba un imūnsistēmas stiprināšanai. 

Dzelzs piedalās hemoglobīna radīšanā, bet bez tā smadzeņu šūnas, tāpat kā viss ķermenis, nespēj pilnībā būt nodrošināts ar skābekli. 

"Ziniet, kam senos laikos Krievijā tika lielākais gaļas gabals zupā? Pašai jaunākajai sievietei, jo viņas organismam dzelzs ir visvairāk vajadzīgs, pat vairāk kā vīriešiem, neskatoties uz to, ka viņi daudz fiziski strādāja. Tā, ka jau tolaik cilvēki izprata šī mikroelementa nozīmi," stāsta Oksana Babula. 

Dzelzs ir ne tikai gaļā, bet arī zaļajos dārzeņos, aknās, zivī, zemenēs, ābolos, bietēs, rutkos, nierēs, olas dzeltenumā, moluskā, žāvētajos augļos. utt.

Vasarā Oksana Babula iesaka ēst zemenes. Kamēr Latvijā tās sāk nogatavoties, tikmēr organisma rezerves jāpapildina ar citu produktu palīdzību, piemēram, ļoti labi noderēt var arī kapsulas, kas satur organismam nepieciešamo dzelzs dienas devu. 

Starp citu, alternatīva dzelzs līdzsvara normalizēšanai organismā ir hematogens. Dzelzs tā sastāvā ir organiskas izcelsmes, tāpēc tas viegli uzsūcas organismā. 

Dienā nav ieteicams lietot vairāk kā 100gr hematogena (2 tāfelītes). 100gr hematogēna satur 10mg dzelzs, kas ir tieši 100% nepieciešamās dienas devas bērniem vecumā no 1 līdz 10 gadiem. 

C vitamīns

Dzelzij vislabāk uzsūkties palīdz C vitamīns, tieši tāpēc tas ir arī hematogenā. 

Bez tam, pašam par sevi šim vitamīnam ir spējas pasargāt hemoglobīnu, normalizēt holesterīna līmeni asinīs, kā arī tas palīdz vieglāk pārvarēt stresu. 

Starp citu, pateicoties savām īpašībām, C vitamīns paātrina aklimatizācijas procesu tālos lidojumos. Tā, ka ņemiet to vērā. 

Visvairāk C vitamīna ir augļos, mellenēs, sarkanajos piparos jeb paprikā, briseles kāpostos, zaļajos zirņos utt. Tāpat tas ir arī zemenēs, bet, kamēr zemeņu raža vēl tikai ienākas, vislabāk ķerties pie hematogēna, vai vitamīniem lielu, apaļu tabletīšu izskatā, kas iegādājamas aptiekā. 

A vitamīns

Daudzi zina, ka šis vitamīns īpaši labi ietekmē redzi. Tāpat tas paaugstina organisma spējas pretoties pret elpceļu infekcijām, uztur ādas veselību, matu, zobu un nagu veselību. 

Vislabākais, dabīgais šī vitamīna avots parasti ir zivju eļļa, aknas, piena produkti, burkāni, zaļie un dzeltenie dārzeņi un augļi, olas, patisoni, tomāti. 

E vitamīns

Arī E vitamīnam ir ļoti daudz pozitīvu īpašību. Piemēram, tas uzlabo skābekļa apgādi, palīdz izvairīties no sausas ādas problēmām, uzlabo matu un nagu stāvokli. 

Visvairāk E vitamīna ir augu eļļās (saulespuķu, olīvu, ķirbju sēklu, kukurūzas eļļa). Mazliet mazāk to var atrast riekstos, aknās, pienā. Tas nekas, ka šajos produktos E vitamīna ir mazāk kā eļļās, tas tur tomēr ir, tāpēc šos produktus ir ieteicams lietot ikdienā. 

Bet pats vienkāršākais veids, kā nodrošināt organismu ar A un E vitamīnu ir bieži lietot olīveļļu vai ķirbju sēklu eļļu, kaut vai, pagatavojot sev ar šādām eļļām salātiņus. 

Selēns

Noslēgumā Oksana Babula piemin arī selēnu. Ar tā dalību veidojas 80% enerģijas, tiek uzlabots miegs, garastāvoklis un normalizējas apetīte. 

Visvairāk selēna ir augu valsts izcelsmes produktos. Bet jāatceras, ka selēns zūd, ja pārtika tiek vārīta vai cepta. Tas ir jāņem vērā. 

Aptiekās pieejami dažādi preparāti, kas satur selēnu, vien jāiet, jākonsultējas ar farmaceitu, lai zinātu, kas katrai no jums ir piemērotākais. 

Māmiņu Klubs

Blogu konkurss: pastāsti par sava bērna pirmajiem šīsvasaras piedzīvojumiem!

 

{fotoblog:3203}

Veselīgs gardums aktīvam dzīvesveidam!