Kad ir labākais laiks uzsākt bērnudārza gaitas?

Kad ir labākais laiks uzsākt bērnudārza gaitas?

22. Apr 2012, 15:17 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tuvojoties bērniņa 1 gadu jubilejai un laikam, kad vecākiem jāatgriežas darbā, rodas jautājums- vai nav laiks uzsākt bērnudārza gaitas? Kad ir labākais laiks bērnudārza gaitu uzsākšanai, stāsta privātās pirmsskolas «Patnis» direktore Inguna Vārtiņa.

 

„Ja mēs ikdienā dzīvotu harmonijā ar sevi, savu bērnu, visas apkārtējās lietas būtu sakārtotas, tad ieteicamais vecums bērnudārza gaitu uzsākšanai būtu 3 gadi,” uzskata privātās pirmsskolas «Patnis» direktore Inguna Vārtiņa. „Tomēr realitātē parāda ko citu, jo vecāki dažādu iemeslu dēļ ir spiesti atgriezties darbā jau gadu, pusotru gadu pēc mazuļa dzimšanas, tāpēc es uzskatu, ka ieteicamais vecums būtu 2 gadi.”

 

Cilvēks ir kā fenomenāla būtne, kurš pieprasa nepārtrauktu izglītošanos, sevis un apkārtējo izzināšanu, tāpēc sociālie kontakti būtu jāmeklē jebkurā gadījumā un, kā stāsta Inguna Vārtiņa, viņas prakse liecina, ka mammas un tēti un meklē dažādus interešu centrus, iespējas komunicēt ar citiem vecākiem, iegūt atbildes uz saviem jautājumiem.

 

Vai mamma ir gatava palaist bērnu bērnudārzā?

 

Uz šo jautājumu vajadzētu atbildēt ikvienai mammai pirms izlemt par labu laišanai uz bērnudārzu, jo, kā liecina prakse, reizēm tieši vecākiem ir grūti „pārgriezt” šo emocionālo saikni starp māmiņu un bērnu, kas ietekmē arī iejušanās procesu bērnudārzā.

 

„Nereti gadās situācija, ka bērnudārzā raud nevis bērns, bet gan mamma, atvedot bērnu uz bērnudārzu,” savā pieredzē dalās Inguna Vārtiņa. „Mammai būtu jāsakārto savas domas, jāizprot, kāpēc viņa to dara, kāpēc tas ir nepieciešams. Mamma ir pats galvenais, kas palīdz iejusties bērnudārzā, jo savstarpējā emocionālā saikne, kas pastāv starp mammu un bērnu, bērns un mamma jūt- ja mamma nedod impulsu no sevis „Jā, es esmu gatava palaist Tevi uz bērnudārzu”, arī bērns sāk uztraukties un domāt, ka šajā situācijā kaut kas nav kārtībā. Savukārt, ja mamma ir sakārtota un iekšēji mierīga, šis miers un pārliecība, ka došanās uz bērnudārzu ir normāla, tiek iedvests arī bērnā.”

 

Visu tikai pakāpeniski

 

Līdzīgi kā pieaugušajiem ir nepieciešamas vairākas dienas, lai iejustos, piemēram, jaunā darba vietā, arī bērnam ir vajadzīgs laiks, lai iepazītos ar sienām, apkārtējo vidi, kārtību, kas valda bērnudārzā, audzinātājām.

 

„Protams, uztraukums ir pavisam normāla parādība, bet tieši tāpēc ir domātas audzinātājas grupiņā, kas palīdz bērnam iejusties un adaptēties jaunajā vidē,” atzīst privātās pirmsskolas «Patnis» direktore Inguna Vārtiņa.

 

 Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

Kā Tu saprati, ka mazais ir gatavs bērnudārza gaitu uzsākšanai?

 


Uzzini vairāk www.patnis.lv

28. Jun 2011, 21:08

oi, šī man tāda sāpīga tēma... ir tieši pretēji tam, kā minēts- es nespēju viņu palaist 😀 pats jau šķiet tīri OK, bet man ir tik grūti!! tā kā man nav spiesta vajadzība laist dārziņā, tad izvēlējos dažas dienas nedēļā laist mājdārziņā/pieskatīšanas vietā tīri, lai ir komunikācija ar citiem bērniem....

vēl neesmu atstājusi uz pilnu dienu, grūti tam nobriest 😀

gan jau saņemšos 😃

bet vispār- dārziņš kā ideja man tomēr ne visai. Nu nepatīk man, ka nepilnus 3 gadus vecs bērns skraida apkārt ar koka kluci, vicinās un tēlo kādu spaidermenu, ņindzu vai ko tml...Pārskatījies visādas šausmu multenes. Nu nefasicnē galīgi. Un aizrādi viņam ko vai nē- tas viņam jau IR "pamatos ielikts".

28. Jun 2011, 19:07

Mana meitiņa arī septembrī pievienosies bērnudārznieku pulkam 😀 Tad viņai būs 3,1 g. Par to gatavību piekrītu rakstā teiktajam: "ja mamma ir sakārtota un iekšēji mierīga, šis miers un pārliecība, ka došanās uz bērnudārzu ir normāla, tiek iedvests arī bērnā". Mēs arī mājās šad tad pārrunājam, ka mamma dārziņā līdzi nebūs, bet būs mīļas audzinātājas, kurām varēs jautāt un teikt visu, kas uz sirds. Tad jau redzēs, kā būs 😀

princesemince princesemince 28. Jun 2011, 16:44

man šķiet, ka tā tiekšanās pēc kontakta ar vienaudžiem, ne vienmēr ir rādītājs, ka bērns gatavs b/d, jo tomēr parasti pie šīs komunikācijas netālu atrodas arī mamma. b/d tā mamma pēc bērna vēlēšanās neparādīsies tuvumā. tādēļ es nezinu, cik mans bērns ir gatavs pavadīt laiku bez manis, jo līdz šim īsti tādas iespējas uzzināt nav bijis. vienu dienu - jā, bet vai 5 dienas nedēļā un 10-12 mēnešus gadā, grūti šobrīd atbildēt.

28. Jun 2011, 16:23

Mēs tieši šo rudeni uzsāksim bērnudārza gaitas un sanāks , ka mums būs 3 gadi un 2 mēneši ideāls vecums , lai ietu b/d! Esmu gatava palaist bērnu bērnudārzā uzskatu, ka priekš bērna attīstības ir labi komunicēt ar citiem vienaudžiem. Kaut gan Rodrigo jau bieži irkontaktā ar ciiem bērniem un nek'ds kaurgais man nav😃

princesemince princesemince 28. Jun 2011, 14:18

manam b/d gaitas sanāks uzsākt 2 gadu un 5 mēnešu vecumā. ņemot vērā viņa aktivitāti, neirologs ieteica nelaist ātrāk par 3 gadu vecumu, taču tas iestājas vien marta beigās. protams, mēdz būt slimošanas u.tml, tad jebkurā brīdī būsim gatavi ņemt bērnu no b/d ārā un mēģināt no tiem 3 gadiem.
šobrīd vairāk domāju, ka man būs jocīgi, ka neesmu vairs ar bērnu mājās, bet esmu viena pati, kamēr vērošu, kā noris viņa adaptācija, ja tā būs veiksmīga, vien tad uzsākšu algota darba meklēšanu.

28. Jun 2011, 13:47

man tiesi maza uzsaks bernudarza gaitas no 2 gadiem...redzes, ka bus