Kad bērnam mācīt datorprasmes?

Kad bērnam mācīt datorprasmes?

12. Jul 2012, 12:59 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kurā vecumā bērni sāk apzināti lietot datoru?Kādas pamatprasmes bērniem ir nepieciešamas, lai bērns spētu sekmīgi mācīties apieties ar datoru?

 

Protams, mazulis vai jau lielāks bērns var vērot animācijas uz datora ekrāna, tomēr, lai darbotos ar datoru, ir nepieciešamas noteiktas prasmes. Kad šīs prasmes ir attīstītas, bērns arvien vairāk un vairāk iegūst no datora lietošanas.

 

Mazuļi un bērni līdz 3 gadu vecumam: pasīvi novērotāji

Šajā vecumā bērniem patīk sēdēt vecākiem klēpī un vērot uz ekrāna notiekošo. Bērni ir zinātkāri un izbauda šo pieredzi un tas īpaši neatšķiras no pieredzes,ko bērni gūst, skatoties TV, veidojot saikni ar plašsaziņu līdzekļiem.

 

Trīs gadīgie bērni: uzmanību, gatavību, starts!

Lai darbotos ar datoru, nepieciešamas pamatprasmes, piemēram, adekvāta roku un acu koordinācija, spēja darboties ar peli. Otrkārt, bērniem ir jāpiemīt cēloņsakarību sajūtai, jāatšķir vertikālais no horizontālā, lai saprastu, ka tas, ko bērns dara ar klaviatūru vai peli, liek lietām darboties uz datora ekrāna.Tāpat bērnam jāzina, ko nozīmē uz augšu, uz leju, pa labi un pa kreisi, lai spētu kontrolēt kursoru uz ekrāna. Parasti iepriekš minētās spējas bērniem piemīt 3-3,5 gadu vecumā. 

 

Kad apgūtas pamatprasmes darboties ar peli, bērns spēj izpētīt un saprast cēloņus un sekas vienkārša vidē, piemēram, interaktīvās spēlītēs. Tāpat bērni, kuri prot darboties ar peli, spēj paveikt zīmēšanas uzdevumus un citas aktivitātes, kas ir viegli kontrolējamas.

 

Pirmsskolas vecuma bērni: datora izzinātāji

Kad bērni kļūst vecāki, viņu pieaugoša zinātkāre, lieliskā atmiņa, kognitīvās prasmes padara bērnu pieredzi arvien bagātāku. Bērni spēj darboties ilgāk, atcerēties vairāk un paši darboties ar datoru un tā uzdevumiem, tāpēc lielākiem bērniem lieliski noderēs Top LapTop dators bērniem no 5 gadu vecuma, kurā ir 50 uzdevumu!Šajā vecumā bērni, izmēģinot noteiktus uzdevumus, vēlas sevi izaicināt, pamēģinot arvien ko sarežģītāku, tādējādi pilnveidojot savu pieredzi, zināšanas un iegūstot arvien jaunas prasmes.

 

Vai ir kāds vidējais vecums, kurā bērniem iesaka mācīt lietot datoru? Vai ir priekšrocības agrai datora lietošanas uzsākšanai?

Tā vietā, lai nosauktu konkrētu vecumu, labāk ir ļaut pašam bērnam kontrolēt situāciju. Līdzīgi kā rakstīšanas un lasīšanas gadījumā, arī datora lietošanas gadījumā jāvadās pēc tā, kad bērns pats sāk izrādīt interesi par datoru un galvenais neko neuzspiest :)

 

Lai interesanta mācīšanās!

 

Kuros veikalos var iegādāties LapTop datorus bērniem par īpašo cenu?