Kā pārbaudīt psiholoģiskās attīstības līmeni 4-5 gadus vecam bērnam?

Kā pārbaudīt psiholoģiskās attīstības līmeni 4-5 gadus vecam bērnam?

25. Nov 2011, 17:11 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pārbaudes veids:



Izvēlaties punktu, kas atbilst Jūsu bērna vecumam. Pie tam, ja Jūsu bērnam ir, piemēram, četri gadi un pieci mēneši, izvēlaties punktu, kur aprakstīts viss par 4 gadus vecu bērnu. Un atbildes, uz kurām varēsiet atbildēt piekrītoši (tā kā – „jā, mans bērns to prot”), atzīmējiet, pieliekot pie jautājuma plusiņu. Savukārt, jautājumus, uz kuriem atbilde būs noraidoša, atzīmējiet ar mīnusiņu.



4 gadi



Vispārējās zināšanas. Nosaukt savu vārdu, uzvārdu, dzimumu; jautājumu par piederību pie konkrēta dzimuma uzdot formā :”Tu esi puisītis vai meitenīte?” (plusiņš, ja visas atbildes nosauktas precīzi).

 


Vispārējā saprašana. Nosaukt dažus parādītus priekšmetus un nosaukt kopīgus priekšmetus vienā vārdā (kā to var nosaukt vienā vārdā?); Plusiņš, gadījumā, ja nosaukts vismaz kopīgo priekšmetu vārds (apavi, drēbes, trauki, transports utml.).



Koncentrēšanās spējas. Nosaukt 3 ciparus (sakot – klausies tagad uzmanīgi, es nosaukšu 3 skaitļus, tev tie jāiegaumē un jānosauc. 3, 8, 5 – atkārto); Plusiņš, ja pareizi nosaukti visi 3 cipari.


Praktiskā matemātiskā domāšana. Saskaitīt 4 priekšmetus (saskaiti, cik kubu ir tev priekšā!), plusiņš, ja bez priekšā teikšanas bērns saskaitījis pareizi.

 

Induktīvā domāšana. Zināt un mācēt nosaukt vienkāršākās ģeometriskās formas: apli un kvadrātu (kādas formas ir bumba? Kādas formas ir logs?); plusiņš, ja no vismaz 3 jautājumiem ir 2 pareizas atbildes.



Salīdzināšanas pieredze. Lūgt bērnam salīdzināt dažādu līniju garumus (sagatavojiet 3 līniju komplektu vai arī papīra strēmeles dažādos garumos, trīs reizes tās parādiet bērnam pa divām no tām. Jautājums :”Kura no līnijām ir garāka?”); plusiņš, ja bērns sniedz vismaz 2 pareizas atbildes.

 

5 gadi 



Vispārējās zināšanas. Kāds tagad ir gadalaiks, kāds dienas laiks (rīts, diena, vakars); plusiņš, ja viss nosaukts pareizi.



Vispārēja saprašana. Vienkāršu iemeslu – seku izpratne (kāpēc mamma mazgā drēbes?); uzdot vienu jautājumu; plusiņš pareizas atbildes gadījumā.


Koncentrēšanās spējas. Prast izmantot zināšanas par abstraktajām, ģeometriskajām formām (paskaties uzmanīgi un nosauc, kuri priekšmeti mums apkārt ir apaļi, un kuri kvadrātveida); ja tiek nosaukti vismaz 2 priekšmeti pareizi – plusiņš.


Praktiskā matemātiskā domāšana. Saskaitīt vairākus priekšmetus, vairāk kā desmit (15); (saskaiti, cik šeit ir kvadrātu).


Induktīvā domāšana. Nosaukt priekšmetu īpašības, nepieciešamību/nozīmi (priekš kam ir vajadzīgs galds, krēsls, pildspalva, katls?). Uzreiz rādiet 3 priekšmetus vai arī attēlus; plusiņš, ja ir nosaukti vismaz 2 priekšmeti.



Salīdzināšanas izpratne. Krāsu atšķiršana (kādā krāsā ir šis zīmulis?). Norādiet vismaz 3 krāsas – sarkanu, zilu, dzeltenu; plusiņš nekļūdīgu atbilžu gadījumā.



Rezultātu interpretācija:



Ja Jūs neielikāt pilnīgi nevienu mīnusiņu, Jūsu bērna psiholoģiskās attīstības līmenis ir normāls un atbilstošs viņa vecumam.



Ja ir 2 vai vairāk mīnusiņi – bērna attīstība notiek savdabīgā veidā, mazliet citādāk, kā viņa vienaudžiem. Tāpēc vajadzētu pakonsultēties ar bērnu psihologu, kurš dos konkrētus padomus bērna audzināšanā un apmācībā.



Ja ir tikai viens mīnusiņš, izpildiet papilduzdevumu!



Papildus pārbaude

Bērns tiek testēts pēc punkta, kas atbilst iepriekšējam vecuma periodam: ja mazajam ir mazāk kā 4 gadi, tad – mīnus pusgads; ja ir vairāk kā 4 gadi – mīnus gads. Pārbaudes veikšanas kārtība pamatā ir tāda pati, tikai, piemēram, kur tiek lūgtas 3 pareizas atbildes, drīkst būt 2 vai pat viena pareiza atbilde. Ar to pilnībā pietiktu.



Ja ir tas viens mīnusiņš, un vecākus tomēr uztrauc, kāpēc tieši uz to jautājumu, kur ir mīnusiņš, bērns vēl neprot atbildēt, droši var meklēt bērna psihologa palīdzību, kas sniegtu konsultāciju, kurā ietvertu arī dažādus padomus bērna audzināšanā un attīstības veicināšanā.


P.S. Neaizmirstiet, ja Jūsu bērnam ir tikai nesen palikuši 4 pilni gadi, un viņš vēl neprot, piemēram, skaitīt līdz četri, neiespringstiet un nesatraucieties par to, jo šīs iemaņas apgūšanai viņam taču vēl priekšā ir vesels gads!

 

Māmiņu Klubs

taschinka taschinka 31. Jan 2011, 13:33

Kā mans vīrs teica,ka šāds tests ir nevis parbaudīt cik gudrs,bet vai nav atpalicis.

taschinka taschinka 31. Jan 2011, 08:47

oho līdz 20! Mēs gan tik līdz 10.Nu malači.

taschinka taschinka 31. Jan 2011, 08:31

Izlasīju un secināju,ka mans 3,4 gadus vecais dēls var visu no 4 gadīgā,izņemot pēdējos divus.bet tā kā mums nav vēl 4,tad jau arī tos zinās,kad būs laiks.