Izglītot pirmsskolnieku. Vai patiesi vajadzīgs?

Izglītot pirmsskolnieku. Vai patiesi vajadzīgs?

28. Dec 2011, 17:45 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai tiešām vajag izglītot pirmsskolnieku pašam? Viņam taču visu skolā tāpat iemācīs..  Tas tā, skatoties, ko kurš saprot ar vārdu „izglītot”. Vispār jau ir tā – ja Jūsu bērnam ir konkrēta interese uz kaut ko, tad kāpēc gan ne – var taču sākt viņu cītīgāk apgūt šo interesi par konkrētu lietu. Vienalga – vai tā ir zīmēšana, vai rakstīšana.

 

Kopumā bērna izglītošana pirmsskolas vecumā palīdz bērnam būt sakārtotam iekšēji, tas palīdz bērna harmoniskai attīstībai – gan intelektuālai, gan psiholoģiskai, gan arī fiziskai. Tas ir, izglītības iegūšanai jau bērniem ir jābūt gataviem jebkurā gadījumā. Bet neatņemiet bērniem bērnību – tas nav tā vērts.

 

Katrā gadījumā, tuvojoties skolas gaitām, bērnam ir jāprot lasīt, rakstīt, rēķināt, citādāk bērna tālāka izglītošanās būs apgrūtināta. Tātad – bērnam tomēr ir šis tas jāiemāca. Nedrīkst starp vārdiem bērnība un multeņu skatīšanās visas dienas garumā, datora pogu spaidīšanu un citām rotaļām likt vienādības zīmi.

 

Nedrīkst bērna izglītošanu atstāt novārtā pavisam – viens pats viņš neko labu neiemācīsies, ticiet! Lasīšana – tā ir pati efektīvākā bērnu skološana, ko viņi var apgūt mājās, patstāvīgi, bet ar vecāku palīdzību.

 

Noteikti jāpievērš uzmanība ir arī tam, ar ko kopā mazais pavada savu brīvo laiku. Ja Jūs esat par to slikti informēti, varat būt droši, bērns noteikti nenodarbojas ar sevis izglītošanu.

 

Protams, arī pārliekas rūpes, kas var pat mīties ar bērna izspiegošanu, var tikai viņu nomākt, kas būs lielāks ļaunums. Tas nozīmē – visam jābūt līdzsvarā – Jums jāļauj gan viņam pašam pabūt kopā ar draugiem, rotaļu biedriem, tādā veidā parādot viņam, ka ļaujat viņam būt patstāvīgam, bet tai pat laikā, Jums jāzina, ar ko kopā viņš ir. Nevar laist sētā vienu un aizbildināties, ka tā tagad būs patstāvība, un vakarā nezināt, ko mazais darījis un ar ko kopā bijis.

 

Pārlieku liela noslogotība ar sagatavi mācībām arī var būt kaitīga, tādā ziņā, ka tā var mazo pārslogot un novest pat pie nervu sabrukumu. Piemērs – mazais tiek vests uz mūzikas skolu, peldēšanas nodarbībām, mākslas nodarbībām, sporta nodarbībām.. Un par laiku, kurā bērnam ir jābūt vienkārši bērnam, tiek aizmirsts.

 

Bērna izglītošanai pirms skolas ir jābūt virzītai uz konkrētiem mērķiem:

 

Pirmkārt, jāattīsta iztēle. Iztēle ar laiku pārvēršas intelektā, un ar to draudzējoties bērnam būs krietni vieglāk apgūt mācību vielu skolā.

 

Otrkārt, jābūt ir pietiekami cienīgai un gudrai apkārtējai videi. Tas nozīmē, ka ar laiku arī mazais pats tieksies līdzināties gudriem un interesantiem pieaugušajiem, kas ir viņam līdzās.

 

Noteikti ir jāieaudzina pašpārliecinātība, pārliecība par sevi, nevis savām zināšanām un iemaņām. Tikai ticība sev palīdzēs tikt pie zināšanām un iemaņām.

 

Visādām nodarbībām, pulciņiem ir jārada bērnā prieku un jārosina vēlmi atkārtoti tajos piedalīties, bērnam nav jājūt nepatika pret tiem.

 

Vēl – bērnam noteikti ir jābūt laikam atpūtai, rotaļām un pašam sev!

 

Māmiņu Klubs

 

Kā Tu izturies pret bērna izglītošanu? Vai tam jāpievērš pastiprināta uzmanība?