Iniciatīva par vienlīdzīgu pirmsskolas izglītības pieejamību gūst atbalstu Saeimas komisijā

Iniciatīva par vienlīdzīgu pirmsskolas izglītības pieejamību gūst atbalstu Saeimas komisijā

07. Mar 2012, 16:13 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vecāku grupas „Nauda seko bērnam” iniciatīva par pirmsskolas izglītības vienlīdzīgu pieejamību no 1,5 gadu vecuma beidzot guvusi atbalstu Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā.

 

Lai gan šodien komisija vēl nebalsoja par sēdes laikā skatītajiem grozījumiem Vispārējās izglītības likumā un deputāta Raivja Dzintara priekšlikumu likuma grozījumiem, kas paredz obligātu piekļuvi pirmsskolas izglītībai no 1,5 gadu vecuma visiem Latvijas bērniem, tika sperts būtisks solis ceļā uz bērnudārzu rindu problēmas atrisināšanu un vienlīdzīgu finansējuma sadali.

 

Vecāku iniciatīvas grupa „Nauda seko bērnam” atbalsta R.Dzintara priekšlikumu, kas saskan ar mūsu redzējumu. Tāpat vēlamies akcentēt, ka šoreiz mūsu viedoklis tika uzklausīts un sadzirdēts, kā arī tika noteikti konkrēti uzdevumi ar termiņu.

 

Kā sēdes laikā norādīja Saeimas Juridiskā biroja vecākā juridiskā padomniece Lilita Vilsone, šo grozījumu pieņemšanai ir jāmaina arī citi likumi. Tādēļ Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete uzdeva Izglītības un zinātnes ministrijai mēneša laikā, līdz 8.jūnijam, izstrādāt nepieciešamās normatīvās izmaiņas.

 

I.Druviete apsolīja pēc normatīvo pantu izstrādes steidzamības kārtā atvērt un grozīt attiecīgos likumus, lai jau no 2012.gada 1.janvāra izmaiņas stātos spēkā.


Turpināsim strādāt, lai ieviestu principu „Nauda seko bērnam” pirmsskolas izglītībā. Šim nolūkam nepieciešamas izmaiņas likumdošanā, nosakot, ka vienlīdzīgs finansējums „seko” bērnam uz vecāku izvēlētu pašvaldības vai privātu pirmskolas izglītības iestādi. Tādējādi mūsu mērķis ir nodrošināt vienlīdzību, vecāku tiesības brīvi izvēlēties bērnudārzu, kā arī uzlabot pirmskolas izglītības kvalitāti.

 

Atgādinām, ka arī Valsts prezidents Valdis Zatlers 26.aprīļa runā Latvijas Universitātē „Gudra un stratēģiska valsts. Latvijas nākotnes redzējums” uzsvēra dzimstības veicināšanas nozīmību, kuras sasniegšanai svarīgi valstī nodrošināt pirmsskolas izglītību katram bērnam no 1,5 gadu vecuma.

 

Vairāk informācijas par vecāku iniciatīvas grupas „Nauda seko bērnam” aktivitātēm: www.naudaseko.lv un twitter.com/naudaseko!