Eksperta viedoklis: ko darīt, ja 5 gadīgais bērns bērnudārzā sit draugiem un ņem nost mantas?

Eksperta viedoklis: ko darīt, ja 5 gadīgais bērns bērnudārzā sit draugiem un ņem nost mantas?

10. Apr 2012, 16:14 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Iepriekš jau esam daudz runājuši un arī diskutējuši par to, kā rīkoties gadījumos, ja bērns sit draugiem un ņem nost mantas. Kā rīkoties šādā situācijā, stāsta psiholoģe Diāna Zande.

 

“5 gadu vecumā bērns daudz vairāk apzinās savas jūtas kā tas bija 3 vai 4 gadu vecumā, tāpēc šajā vecumā ir lietderīgi bērnam sākt mācīt savas jūtas izpaust verbāli, ne fiziski,” iesaka psiholoģe.

 

Lai rotaļāšanos padarītu patīkamu un iemācītu, kā bērnam izpaust savas sajūtas vārdiski, ne tikai tās parādot, ievēro šos ieteikumus:

 

Uzmanīgi novēro bērnu. Ja bērnudārznieks kož, sit, skrāpē vai rauj citu bērnu aiz matiem, nekavējoties iejaucies! Paved bērnu maliņā un pastāsti, ka tas, kā bērns uzvedās, nebija pieņemami un labi. Noteikti bērns mēģinās taisnoties no sērijas: “Bet viņš pagrūda mani pirmais!” “Viņš man dara pāri!” Kad bērns ir izteicis savus apsvērumus, kāpēc viņš šādi ir rīkjies, pastāsti, ka ir lietas, ko nekad nevajadzētu darīt, pat tad, ja bērns ir ticis provocēts. Ja agresija turpinās, saki, ka laiks doties mājās un pamest rotaļāšanās laukumu. Ja bērns iebilst un sāk protestēt, paskaidro mierīgā tonī, ka viņš var tikai spēlēties tādā gadījumā, ja viņš nesit un nedara pāri citiem bērniem. Protams, iespējami arī puņķi un asaras, bet jo ātrāk bērns iemācīsies, ka draugiem nevar darīt pāri, jo labāk.

 

Spēlējiet spēles, kas rosina sadarbošanos. Lomu spēles, piemēram, spēlēšanās mājiniekos var palīdzēt bērniem sadarboties. Tā kā šīs spēles uzsver lomu sadalījumu, tas arī bērniem iemāca izteikt savas sajūtas vārdos. Ja bērns rotaļāšanās laikā sadusmojas, rosini bērnu runāt par savām sajūtām: “Tu esi mamma šajā mājā. Ko mamma saka, kad viņa ir dusmīga?” Ja vecāki parāda labu piemēru, bērns rīkosies tieši tāpat, pasakot, ka viņš jūtas dusmīgs un paskaidrojot, kāpēc.


Atalgo labu uzvedību. Bērni jūtas lepni, kad viņus paslavē, tāpēc izdari to, kad uzslava ir pelnīta. Kad bērns dalās ar savām rotaļlietām un spēlējas ar citiem bērniem, paslavē viņu par to. Tāpat uzslavu noteikti ir pelnījusi bērna uzvedība, kad bērns atzīstas, ka viņš ir dusmīgs vārdos, nevis izrāda to ar darbiem. Kad runa ir par agresīvas uzvedības ierobežošanu, Tu drīz vien secināsi, ka uzslava ir daudz efektīvāka nekā sods.

 

Palīdzi izprast bērna jūtas. Lai gan 5 gadu vecumā bērns jau zina, kas ir emocijas, viņi ne vienmēr zina atšķirību starp šīm emocijām un zina, kā tās izpaust, tāpēc noderīga būtu vecāku palīdzība, nosaucot ikvienu bērna emociju vārdā.

 

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

Kā Tu rīkojies, ja Tavs bērns dara kādam citam bērnam pāri? Vai atbalsti