Dabīgās dzelzs rezerves

Dabīgās dzelzs rezerves

02. Aug 2012, 15:54 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Zināms, ka dzelzs vajadzīga gan mazuļa augšanai, gan attīstībai. Ar kādiem dabiskajiem līdzekļiem to iespējams uzņemt, stāsta pediatre Vizma Meikšāne. 

 

Ja bērns ir vesels un tiek pareizi barots, nekā papildus, ar medikamentu palīdzību, viņa organismam dzelzi nav nepieciešams uzņemt.

 

Dzelzs lielā daudzumā koncentrējas dažādos pārtikas produktos, no kuriem nepieciešamā daudzumā, bērna organisms to saņem.

 

Šis, bērna augšanai un attīstībai nepieciešamais mikroelements, lielā koncentrācijā atrodams gan graudos, īpaši griķos, gan dārzeņos un augļos. Izteikti daudz dzelzs ir tieši tumši zaļajos dārzeņos, piemēram, dillēs, brokoļos, pētersīļos un puravos. Tāpat arī bietēs un ābolos.

 

Protams, dzelzs ir arī gaļā, bet to bērniņam var pasniegt vienreiz dienā, pavisam nedaudz – pusdienās. Gaļa nav pamatprodukts.  

 

„Ļoti vērtīgi, ja divgadīgam, trīsgadīgam bērniņam vienreiz dienā iespējams iedot 50 ml (viena 10. daļa no glāzes) dārzeņu sulas. Piemēram, izspiesta spināta, burkāna, bietes, pētersīļu un seleriju kātu sulu. Šādu suliņu bērnam gan nevajadzētu dot glāzēm, bet pavisam nedaudz, gandrīz kā zāles. Pilnīgi pietiks ar 50 gramiem dienā,” uzskata speciāliste.  

 

Vēl bērnam var piedāvāt arī smiltsērkšķu, pīlādžu, upeņu vai aroniju sulu. Arī tās satur dzelzi.

 

Tomēr neraugoties uz to, ka atsevišķos produktos dzelzs ir vairāk kā citos, speciāliste neiesaka krist galējībās. Bērna ēdienkarti nevajag ierobežot!

 

„Vecumā, kad bērniņš sāk celties kājās vai jau staigā, viņa uzturam jābūt sabalansētam, tādēļ vecāki nedrīkst pieķerties kādam vienam produktam vai ēdienam, lielākoties dodot tikai to. Ir jāizvairās no pārmērībām,” atgādina Vizma Meikšāne.

 

Lai saņemtu ne tikai pietiekami daudz dzelzs, bet arī citu veselībai svarīgu mikroelementu un vitamīnu, mazuļa ēdienkartē ir jābūt gan augļiem, gan dārzeņiem, gan graudiem – tie ir pamatprodukti, kam jāveido mūsu pašu un mūsu bērnu ēdienkarti.

 

Līva Zaksa, www.maminuklubs.lv

 

Māmiņu Kluba izvēle:

Veselīgs gardums aktīvam dzīvesveidam!

 

 

 

Kā tu veido sava mazuļa ēdienkarti? Vai tā ir pietiekami daudzveidīga?