Bērnudārzu dilemma: saule kož; ieziest aizliegts!

Bērnudārzu dilemma: saule kož; ieziest aizliegts!

05. Apr 2012, 11:15 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pakļaut bērnu iespējamam saules apdegumu riskam vai uzņemties atbildību ieziest bērnus ar aizsarglīdzekli – karstais laiks un kodīgā saule nostādījusi šāda jautājuma priekšā ne viena vien bērnudārza vadību. Vienā dārziņā tas atļauts, citā – aizliegts.

 

"Faktiski, šis jautājums tiešām ir neskaidrs. Tā īsti pat nevaru komentēt", tikai pēc portāla "Delfi" izrādītās intereses par šo jautājumu aizdomājas Tatjana Serpuhova - Rīgas Domes galvenā speciāliste jautājumos par bērnu drošību, veselību un tās profilaksi.

 

Saule ātri vien var atstāt pēdas uz bērnu jutīgās ādas. Turklāt ultravioletie stari iedarbojas uz ādu arī, ja debesis ir apmākušās vai cilvēks atrodas ēnā. Aizsargkrēmu vēlams uzklāt uz ādas neilgi pirms došanās saulē, ik pa laikam to vēlams lietot atkārtoti, jo krēma iedarbība saglabājas neilgu laiku. Vecāki, vēloties pasargāt savas atvases, saskaras ar bērnudārzu darbinieku noraidošo attieksmi. "Nē, mēs nedrīkstam un viss", strikti atbild audzinātāja Rīgas 234.pirmsskolas izglītības iestādē brīdī, kad bērna mamma lūdz audzinātājas paņemt krēmu un vēlāk ieziest bērnu pirms došanās ārā.

 

Ne pretsāpju tableti, ne saules krēmu

 

Pēdējās dienas saule karsē pamatīgi. Saskaņā ar pastāvošo kārtību, lielā karstumā bērni lielākoties ārā tiek vesti rīta stundās vai vakarpusē, cenšoties vairāk uzturēties ēnā. Dienas karstāko daļu viņi pavada iekšā. Tomēr noturēt kustīgos bērnus tikai ēnā varētu būt visai sarežģīts uzdevums. Turklāt ne visi bērnudārzi var lepoties ar zaļu teritoriju, kurā vispār būtu atliku likām vietas, kur noslēpties paēnā.

 

"Jā, mēs šādus aizsargkrēmus lietot neatļaujam. Katram bērnam ir savs genofonds, daudzi ir alerģiski. Tāds krēms vienam der, citam nē - un kurš pēc tam uzņemsies atbildību, ja bērnam pēc šāda krēma lietošanas sāksies alerģija?" retoriski vaicā 234. dārziņa medmāsa Jeļena Aļjeisņikova. "Es, kā medmāsa, nedrīkstu bērnam pat tableti pret temperatūru iedot. Un tātad arī krēmus nevaram lietot. Vecāki var ieziest bērnu no rīta paši un tas arī viss. Vecāki atbild par savu bērnu paši", turpina medmāsa un uzsver, ka par šo jautājumu runāts ar ietādes vadību. Arī tad, ja bērna vecāki krēma iedarbību iepriekš ir uz sava bērna ādas pārbaudījuši, audzinātājas neuzņemsies atbildību ieziest šo bērnu pirms došanās ārā.

 

Par visu atbildīgi vecāki

 

"Tāda rīkojuma, kas aizliegtu saules aizsargkrēmu lietošanu bērnudārzos - noteikti nav. Bērniem būtu jāuzturas aizvēnī", apstiprina RD Izglītības pārvaldes Pirmsskolu nodaļas vadītāja Iveta Nagla un aicina par sīkāk detaļām interesēties pie galvenās speciālistes bērnu veselības jautājumos Serpuhovas. "Ir aizliegts nest kaut ko no mājām uz dārziņu - ēdienu, rotaļlietas. Tātad pēc būtības - arī krēmus. Vispār - Ministru Kabineta noteikumos par higiēnas prasībām teikts, ka lietas, kas saistītas ar temperatūru un dārziņa darbību, regulē iestādes vadītājs. Īstenībā noteikumos atrunāta rīcība tikai pie mīnus temperatūrām. Ko darīt, kad ir otra galējība - karstums, noteikumi neparedz", spriež Serpuhova un atzīst, ka konkrēti aizsargkrēmu lietošanas jautājums noteikumos atrunāts tomēr nav.

 

"Faktiski jau nākamajā nodaļas sēdē šis jautājums ir jāpārspriež un jānoskaidro, kā būtu pareizāk rīkoties. Protams, nekad nevar zināt, kā bērna organisms var reaģēt uz šādu līdzekli" uzsver galvenā speciāliste. Viņa pauž savu personisko viedokli - "kamēr šis jautājums nav izdiskutēts, iestādes varētu pieprasīt no vecākiem rakstisku apliecinājumu, ka bērnam nav kontrindikāciju un viņam atļauts lietot krēmu".

 

Progresu neapturēt

 

Kardināli pretējās domās par rīcību šādā gadījumā ir Rīgas 39.pirmsskolas izglītības iestādes "Pīlādzītis" vadītāja Mudīte Dzelzkalēja. Viņa uzsver, ka dārziņa darbinieku uzdevums ir aizsargāt bērnus un saules aizsargkrēmu lietošana ir pat vēlama. "Progresu neapturēt. Šie līdzekļi ir tam radīti, lai aizsargātu bērnus no saules un kāpēc lai mēs neatļautu tos lietot? Protams, tad vecākiem ir jāpārbauda šī līdzekļa iedarbība un tad viņi var nest šo pudeli un nodot audzinātājām. Katrs bērns tad var lietot savu aizsarglīdzekli no savas pudeles. Līdz šim mums ar šo jautājumu nav bijis nekādu problēmu. Visas lietas iespējams ar vecākiem izrunāt un vēl neviens nav sūdzējies". Kāds tētis, kura bērns apmeklē šo dārziņu, portālam "Delfi" apstiprināja, ka audzinātājas pat atgādina, lai atnes aizsargkrēmu un viņš ar šādu kārtību ir ļoti apmierināts.

 

Iestādes vadītāja Dzelzkalēja uzsver, ka pastāv aizliegums nest uz dārziņu medikamentus un lūgt audzinātājām tos dot bērniem. Noteikumi paredz izņēmuma situācijas, kad vecāki uzrāda ģimenes ārsta zīmi un tad konkrētos medikamentus bērnam dod medmāsa. Taču saules aizsargkrēms nav medikaments un šajā vasaras svelmē tas var bērnu aizsardzībai lieti noderēt. Direktore arī uzsver, ka tveicīgākajās dienās bērni tiek atvēsināti piepūšamajos ūdens baseinos un uzturas ēnā.

 

Skaidrība - varbūt nākamgad

 

Rīgas Domes galvenā speciāliste jautājumos par bērnu drošību, veselību un tās profilaksi Tatjana Serpuhova sola aktualizēt jautājumu nākamajā nodaļas sanāksmē. Tiesa - tā notiks augustā.... Tas nozīmē, ka šogad jautājumu kombinācija "karstums - saule - aizsargkrēms - apdegumi" jāturpina risināt individuālā komunikācijā katrā dārziņā atsevišķi.

 

www.delfi.lv

 

Vai Tavā bērnudārzā bērnus ieziež ar sauļošanās krēmiem?

08. Jun 2011, 23:41

Domenika dārziņā pie mums Anglijā saules aizsargkrēms ir obligāts, tāpat kā cepurīte. Stūrī stāv vesels grozs ar katram bērnam paredzēto savu aizsargkrēmu ar vārdu, uzvārdu virsū, protams, tos gan jāsagādā katram vecākam pašam. Viņi uzreiz pirmajā reizē nosauc obligāto lietu sarakstu, kas nepieciešams bērnam dārziņā - pludmales cepure, aizsargkrēms, gumijas zābaki, ziemā - īpaši siltie zābaki (lai gan te vidēji mīnus 5 ziemā), labs lietusmētelis, speciāli parakstos, ka viņi drīkst iedot bērnam Paracetamolu, ja bērns ir apslimis, pēc tam sauc vecākus, lai izņem un ved mazo sasirgušo mājās. Godīgi - esmu vieglā šokā par situāciju Latvijā, domāju, ka tā tāda kā norma visur...

taschinka taschinka 08. Jun 2011, 16:25

Mums neprasa līdzi krēmu,bet katru rītu mājās iesmērēju dēlu.

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 08. Jun 2011, 15:43

Atceros, ka pie iepriekšējām bērnudārza audzinātājām nesu uz bērnudārzu sauļošanās krēmu,kas tika lietots, bet tagad ir daudz vienaldzīgāka attieksme. Labi, ka bērns ir lielāks un skaidroju,ka labāk paēnā dzīvoties.