Bērna valoda atrodas pirkstu galiņos!

Bērna valoda atrodas pirkstu galiņos!

15. Jan 2012, 12:40 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Visiem vecākiem ir zināms laika posms, kad mazulis sāk aptaustīt visu, kas vien ir rokas stiepiena attālumā. Bērniņš nemitīgi grib darboties ar rociņām, visu paņemto arī nogaršot. Kā attīstīt bērna pasaules izziņas procesu? Izmēģini radošas rotaļas!

 

Bērnu attīstība noris kopumā, tādēļ svarīga ir bērna vispusīga attīstība: gan fiziskā, emocionālā, gan sajūtu attīstība. Lai uzsākot skolas gaitas, bērniņam nebūtu grūtības mācībās, piemēram, neklibotu lasītprasme vai telpiskā uztvere, svarīgi ir pirmsskolas vecumā pietiekoši iepazīt apkārtējo pasauli ar rociņu palīdzību, attīstīt pirkstu veiklību. Jo kā vēsta tautas paruna - bērna valoda atrodās pirkstu galiņos.



Sīkāk šo jautājumu izskaidro Viktorija Strautniece, Montesori speciāliste:" Roka ir ļoti svarīgs "instruments", kuru izmanto praktiski visu darbu veikšanai. Tieši tādēļ pirmsskolas vecumā, kad bērns attīstās visstraujāk, tiek pievērsta īpaša uzmanība rokas attīstībai. "



Rūta Mīlgrave, Āgenskalna Burtiņskolas skolotāja stāsta: "Zīmēšana, līmēšana, veidošana, griešana, papīra locīšana, dažādi rokdarbi, darbošanās ar veidošanas masām sekmē ne vien konkrēto darbību un pilnveido iemaņas tajā, bet arī vingrina bērnu pirkstiņu sīko muskulatūru, nostiprina to. Šīs īpašības būs ļoti nepieciešamas uzsākot skolas gaitas. Ja pirmsskolas vecumā bērns būs iemācījies valdīt pār savām rociņām, droši darboties ar tām, tad varēs uzskatīt, ka tā viņam ir lieliska "ceļamaize" skolai. "


Turpina Viktorija Strautniece: "Prasmes, kuras bērns pamatīgi apgūst pirmajos sešos dzīves gados, viņš neaizmirsīs nekad. Rokas attīstība ir tieši saistīta ar valodas attīstību. Nodarbinot bērna pirkstiņus, tiek stimulēti runas centri viņa smadzenēs, veicinot bērna runas attīstību. Tāpēc tik ļoti populāras ir pirkstiņu rotaļas, kurās bērni skaita vai nodzied pantiņus vienlaicīgi vingrinot pirkstiņus."



Arī Rūta Mīlgrave, uzskata, ka nodarbībās, kurās bērns strādā ar dažādiem materiāliem, satver tos ar pirkstiem, netieši notiek arī to punktu masāža, kuri atrodas plaukstā, veicinot bērnu veselību un attīstību. Šī roku un pirkstu nodarbināšana trenē pacietību, precizitāti, neatlaidību.


Vēl viens iemesls kādēļ jāpievērš īpaša uzmanība bērna rokai ir sajūtas. Pirmsskolas vecumā bērns iepazīst pasauli lielākoties caur sajūtām, un roka ir svarīgs sajūtu orgāns. Ar rokas palīdzību bērns iepazīstas ar dažādām lietu īpašībām - faktūru, temperatūru, svaru, lielumu u.c. Dodot bērniņam iespēju daudz strādāt ar rokām, mēs ļaujam viņam uzkrāt vairāk sajūtu un veidot pilnīgāku un bagātāku priekšstatu par pasauli ap viņu.

 

Moon Dough maģiskā veidošanas mīkliņa ir mūsdienīga veidošanas masa, pielāgojoties mūsdienu prasībām- tā ir viegla, mīksta, gaisīga, nekad neizžūst, bērni var veidot dažādus darbiņus 3D formātā pat pec vecāku palīdzības!

{fotoblog:3447}

Plastilīns- tā ir pagātne!

www.babymarket.lv