Ar ko sākas bērna talants?

Ar ko sākas bērna talants?

06. May 2012, 10:21 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Visi vecāki sapņo par to, ka viņa bērnam varētu būt kādas īpašas spējas vai talants. Bet kā atklāt to, vai tādas spējas, talants ir? Kā palīdzēt bērnam apjaust savu talantu, lasiet tālāk!

 

Kurš gan ar pilnīgu pārliecību varētu teikt, ka viņa bērnam ir talants? Galu galā, kas tas tāds ir – talants? No vienas puses, ar tādu bērnu var lepoties, no otras – būs daudz lieku stresu un problēmu. Bet gadās arī, ka vecāki kļūdās un kā talantu uzsver to, kas nemaz nav talants, vai arī otrādi – nespēj īpašas spējas saskatīt.

 

Iedvesma

 

Mākslinieciskās dotības bērnā ir novērtēt tiešām grūti. Vienīgā iespēja atpazīt šādas dotības ir dot bērnam uzdevumu, kaut ko konkrētu zīmēt, nodziedāt, uzspēlēt kādu mūzikas instrumentu. Tomēr arī tāds ļoti konkrēts uzdevums bērnu ne vienmēr var iedvesmot – visdrīzāk, viņš viņu izpildīs diezgan viduvēji. Ierastos apstākļos bērns zīmēs to, ko pats vēlas, nodziedās to, kas viņam pēkšņi ienācis galvā, kaut vai izdzīs citus no istabas un pats uz klavierēm sāks kaut ko sev spēlēt, lai neviens tam nebūtu liecinieks, jo patiesībā tādā veidā viņš izpaudīs savas jūtas, atklājot tās caur mūziku. Un bērns vislabāk izrāda savus talantus un māku tieši tad, kad viņam uz to ir iedvesma, nevis kādos neierastos apstākļos, vai pēc kāda lūguma. Ir vērs novērtēt sava bērna attīstības līmeni, to, cik viņam daudz ir interešu, to, cik liela ir viņa vēlme apgūt arvien jaunas lietas.

 

Dotības bērnam tiek ne tikai dabiskā veidā (kā mēdz teikt – dabas dotas spējas vai talants), viņas var un vajag attīstīt. Mūsdienīgi pētījumi pierāda: normāli funkcionējošām smadzenēm vajag Omega-3 taukskābes Tieši tās no pirmajām bērna dzīves dienām stimulē viņa prāta un spēju attīstību, un jau lielākā vecumā Omega-3 taukskābes ietekmē bērna aktivitāti, palīdz sakoncentrēt uzmanību, piesaistot darbaspējas. Šīs taukskābes pašas neizstrādājas organismā, tāpēc jāuzņem ir ar ēdiena palīdzību. Rietumos šīs taukskābes ir klāt ļoti daudzos pārtikas produktos. Bet pats vērtīgākais to avots ir zivju tauki, kas bez Omega-3 vēl satur arī A un D vitamīnus, kas nepieciešami bērna normālai attīstībai. Zivju tauki – lielisks līdzeklis imunitātes stiprināšanai, rahīta profilaksei, tāpat arī alerģiju un citu slimību profilaksei.

 

Bez darba nekas tāpat vien nenotiek

 

Ja ir kādas īpašas dotības, spējas, bet vēlēšanās ar konkrēto mākslas veidu nodarboties nav, nav arī perspektīvas. Turpretī, ja ir vēlēšanās nodarboties, bet, nav talanta – tā ir labāka situācija. Cilvēks, kas ļoti stipri kaut ko vēlas un ir gatavs smagi strādāt, tiks galā ar dažādām grūtībām sava darba ceļā. Un, kas apbrīnojami, vēlme un interese var būt tas, ko iepazīt palīdzējuši vecāki, slavējot bērnu :”Tev ir talants!”, „Dari to no sirds, visi būs ar tevi lepni!”. Talants tiek iedvests. Kad bērnam daudzkārtīgi atkārto, ka viņš ir talantīgs, viņam nekas cits neatliek, kā kļūt par kāda talanta pārstāvi.

 


Bet diemžēl visbiežāk ir pretēja situācija – bērnam daudzkārt tiek teikts, ka viņam nav nekādu talantu, kam, protams, viņš arī tic, tādā veidā varbūt pat apspiežot savas spējas. Viņš neredz jēgu censties, jo viņu ir pārliecinājuši, ka viņam tik un tā augstu rezultātu sasniegt neizdosies.

 

Vecāki bieži vien mīl lietot vārdu salikumu „nav iespējams”. Viņi tā kā pat cenšas pasargāt bērnu, sakot, ka viņš ir tas, kuram nav iespējams kļūt par mākslinieku, muzikantu vai rakstnieku. Lai bērni tā kā nesacerētos lieki un, lai viņiem vēlāk nebūtu jāviļas tajā, ka panākumi nav uzreiz. Un bērni pat paši noteiktā etapā sev tā kā neapzināti aizliedz, tādos gadījumos, nodarboties ar mākslinieciskām lietām, mākslas iepazīšanu, talantu atrašanu sevī. „Es neesmu spējīgs, man nav tiesību to darīt” – bērns var padomāt pat tā, nožņaudzot sevī sapni par to, ka viņš varētu pārstāvēt kādu no mākslas veidiem. Tāpat ir gluži nepareizi, ka vecāki jau savlaicīgi, nevis ļauj bērnam iepazīt savus talantus un attīstīt tos, bet tieši otrādi, dzen viņus jau lielākā vecumā mācīties „ekonomistos”, „juristos”, jau bērnībā viņiem iestāstot, ka par mākslu ir jāaizmirst, ir jānolaižas uz zemes, jādomā par to, kā ģimeni pabarot utml. Tomēr ir arī vecāki, kas netraucē bērniem nodarboties ar mākslinieciskām lietām un visādā ziņā viņus atbalsta. Tātad – kam ir taisnība?

 

Māmiņu Klubs

 

Kāds ir Tava bērna talants?