Aicina vienlīdzīgi palielināt Rīgas domes līdzfinansējumu privātajiem bērnudārziem

Aicina vienlīdzīgi palielināt Rīgas domes līdzfinansējumu privātajiem bērnudārziem

10. Nov 2011, 15:54 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vecāku un privāto bērnudārzu pārstāvji šodien Rīgas domes opozīcijas deputātu rīkotajā diskusijā aicināja pašvaldību vienlīdzīgi palielināt līdzfinansējumu privātajiem bērnudārziem par katru galvaspilsētā deklarēto bērnu.


Šāda prasība minēta arī biedrības "Vecāki par izglītību" un Latvijas Privāto pirmsskolu biedrības, kā arī politisko partiju apvienības "Vienotība" Rīgas domē pārstāvēto partiju "Pilsoniskā savienība" (PS) un "Jaunais laiks" (JL) deputātu kopīgi parakstītajā rezolūcijā, ko ieinteresētās puses parakstīja šodien diskusijas laikā.

 

Biedrības "Vecāki par izglītību" pārstāve Inese Vaivare aģentūrai LETA norādīja, ka pašvaldības līdzfinansējums būtu sadalāms pēc vienlīdzīga principa - lai tas tiktu palielināts arī par tiem bērniem, kuri jau patlaban apmeklē Rīgas privātos bērnudārzus un saņem 30 latu pašvaldības dotāciju, nevis daļai bērnu piešķirt 125 latu dotāciju, daļai - saglabāt esošo 30 latu līdzmaksājumu.

"Būtu jāpalielina pašreizējais 30 latu pašvaldības līdzfinansējums, varbūt tad arī tiem vecākiem, kuru bērniem nav vietas pašvaldības bērnudārzā un kas patlaban nevar atļauties maksāt par privāto bērnudārzu, būtu lielākas iespējas laist bērnu privātajā pirmsskolas izglītības iestādē," sacīja Vaivare.

 

Šādu uzskatu aģentūrai LETA pauda arī Latvijas Privāto pirmsskolu biedrības valdes priekšsēdētāja Daina Kājiņa, norādot, ka vispirms domei vajadzētu palielināt līdzfinansējumu visiem tiem bērniem, kuri jau apmeklē privātos bērnudārzus, tad rindas kārtībā piešķirt finansējumu bērniem, kuri gaida rindā uz vietu pašvaldības bērnudārzā.

 

Tāpat Kājiņa uzskata, ka pašvaldības līdzfinansējumam privātajiem bērnudārziem kā kritērijs jānosaka vieta bērnam, nevis jauna grupa, jo ne visām pirmsskolas izglītības iestādēm ir iespēja atvērt jaunas grupas, bet vietu skaitu var palielināt jau esošajās grupās, piemēram, vienkārši palielinot vietu skaitu tajās.

 

Viņa norādīja, ka privāto bērnudārzu atbilstību prasībām jānosaka, pamatojoties uz jau esošajiem normatīviem dokumentiem un pārbaudēm, jo privātos bērnudārzus jau tagad apseko attiecīgās institūcijas un vērtē higiēnas normu, ugunsdrošību prasību, pārtikas aprites uzraudzības un citas prasības.

 

"Pašvaldībai nevajadzētu izdomāt jaunus noteikumus, jo līdzfinansēšanas sistēma jau pastāv četrus gadus, taču, ja dome palielinātu līdzfinansējumu par katru bērnu, apmeklējums pieaugtu, un tā mazinātos arī rindas uz vietu bērnudārzā," sacīja Kājiņa.

 

Viņasprāt, domes iecerētā līdzfinansēšanas sistēma vēl vairāk sarežģīs pirmsskolas izglītības procesu arī pašiem mazuļiem, kas gana apgrūtinošs esot jau tagad.

 

"Mazajiem bērniem tiek liegts apmeklēt vienu iestādi un to arī pabeigt. Vecāki patlaban lielākoties privāto bērnudārzu izvēlas tādēļ, ka nav vietu pašvaldības bērnudārzā. Ja bērns iet privātajā bērnudārzā, bet vecākiem ir maz naudas, tiklīdz tas saņem vietu pašvaldības pirmsskolā, bērnam jāmaina izglītības vieta, un tas šajā vecumposmā ir īpaši grūti," sacīja Kājiņa. Viņa savulaik pati strādājusi pašvaldības bērnudārzā, bet viens no iemesliem, kādēļ no šī darba aizgājusi, - vairāk nācies strādāt ar rindām uz vietu bērnudārzā nekā ar pašiem bērniem.

 

Opozīcijas partiju, privāto bērnudārzu un vecāku pārstāvju šodien parakstītajā rezolūcijā minēts, ka Rīgas domei būtu jāslēdz sadarbības līgumi ar privātajām pirmsskolām uz pieciem gadiem, tā nodrošinot gan vecākiem, gan privātajiem bērnudārziem tiesiskās paļāvības principu, ar nosacījumu, ka Rīgas pašvaldības līdzfinansējums tiek piešķirts kārtējā gada laikā, kad ir apstiprināts pašvaldības budžets.

 

Tiek prasīts piešķirt pašvaldības līdzfinansējumu 100 latu mēnesī par katru bērnu, Rīgas domes piešķirtā līdzfinansējuma izlietošanā ievērot principu "nauda seko skolēnam/bērnam", kā arī bērnu vecākiem informācija jāsaņem, piemērojot viņu agrāko pieteikuma reģistrācijas laiku rindā uz pašvaldības pirmsskolu.

 

Opozīcija aicina izslēgt no reģistrācijas rindas uz vietu Rīgas pašvaldības bērnudārzā tos bērnus, kas saņems domes līdzfinansējumu mācībām privātajā pirmsskolā, kā arī Rīgas domes 2011.gada budžeta grozījumos papildus piešķirt 1 205 621 latu līdzfinansējuma piešķiršanai - 2000 bērnu pa 100 latiem ik mēnesi.

 

Tāpat rezolūcijā minēts, ka privātajām pirmsskolām jānodrošina publiski pieejamas aktu kopijas, kas ir ne vecākas par gadu un kas apliecina privātā bērnudārza atbilstību higiēnas, ēdināšanas un ugunsdrošības noteikumu prasībām.

 

LETA jau ziņoja, ka Rīgas dome 2011.gada budžeta programmā "Pašvaldības finansējums privāto izglītības iestāžu pirmsskolas izglītības programmas īstenošanai" piešķīrusi finansējumu 1 194 379 latu apmērā.

 

Puse šīs summas arī šogad tiks novirzīta 30 latu līdzfinansējumam privātajiem bērnudārziem par katru Rīgā deklarēto bērnu, kas apmeklē šo izglītības iestādi. Pārējā summa tikšot novirzīta jaunu grupu veidošanai privātajās pirmsskolās, kuras kā pakalpojumu iecerējusi pirkt pašvaldība un kuras apmeklēs daļa bērnu, kas gaida rindā uz vietu pašvaldības bērnudārzā, šodien diskusijā informēja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Izglītības pārvaldes priekšnieks Ivars Balamovskis.

 

Viņš norādīja, ka privātie bērnudārzi, kas varēs pašvaldībai sniegt šo pakalpojumu, tiks izraudzīti vai nu ar iepirkuma procedūru, vai slēdzot deleģēšanas līgumu.

 

 

Vaivare norādīja, ka iepirkuma procedūras rīkošana būtu nelietderīga laika un resursu tērēšana. Savukārt Kājiņa pauda, ka, visticamāk, šādā konkursā privātās pirmsskolas nepieteiksies, jo vēl pirms pieteikšanās privātajiem bērnudārziem jau jāizveido grupas, taču tas negarantē uzvaru konkursā, kā arī būs nepieciešami papildu līdzekļi šo grupu uzturēšanai, kamēr vēl norisināsies iepirkuma procedūra.

 

"Domes plānotie noteikumi nav izdevīgi ne privātajām pirmskolām, ne bērnu vecākiem, ja nu vienīgi pilnīgi jauniem privātajiem bērnudārziem, kas tiek izveidoti speciāli tam, lai piedalītos šajā konkursā," sacīja Vaivare.

 

Gan vecāki, gan privāto pirmskolu pārstāvji pārmeta pašvaldībai neiesaistīšanu darba grupā, kas izstrādā noteikumus plānotā pakalpojuma ieviešanai - piemēram, Latvijas Privāto pirmsskolu biedrības pārstāvji uzaicināti piedalīties tikai vienā no sešām darba grupas sanāksmēm.

 

Dome tuvāko trīs gadu laikā cer likvidēt rindu uz vietām pašvaldības bērnudārzos, no nākamā gada paplašinot sadarbību ar privātajām pirmsskolas izglītības iestādēm, - Izglītības, kultūras un sporta departaments plāno pirkt pirmsskolas izglītības pakalpojumu no privātiem bērnudārziem, par katru Rīgā deklarēto izglītojamo bērnu maksājot dotāciju 125 latu apmērā mēnesī. Tas nozīmē, ka tie bērni, kas gaida rindā uz vietu pašvaldības bērnudārzā, varēs apmeklēt privāto pirmsskolu ar tādiem pašiem nosacījumiem, kādi ir pašvaldības pārziņā esošajos bērnudārzos.

 

125 lati vidēji mēnesī tiek izlietoti par viena bērna uzturēšanos Rīgas pašvaldības bērnudārzos mēnesī.

 

Iecerēts, ka privātajām pirmsskolas izglītības iestādēm, kas pretendēs uz dalību šajā programmā, būs jānodrošina tāda pati izglītības programma, sadzīves apstākļi, dienas režīms, bērnu skaits grupiņā un pārējie noteikumi kā pašvaldības bērnudārzos. Šī programma galvenokārt attieksies uz paša jaunākā vecuma bērniem - tiem, kuri bērnudārzu apmeklē no 1,5 gadu vecuma. Pašreiz tieši jaunākās vecuma grupas bērnus ir visgrūtāk nodrošināt ar vietu Rīgas pašvaldības bērnudārzos.

 

Vēl nav skaidrs, kā tiks atlasītas tās privātās pirmsskolas izglītības iestādes, kuras varēs saņemt 125 latu dotāciju par bērnu. Pie šādu noteikumu izveidošanas patlaban strādā departamenta darba grupa, kurā iesaistīts arī Privāto pirmsskolas izglītības iestāžu asociācijas pārstāvis.

 

Patlaban rindā uz vietu Rīgas pašvaldības bērnudārzā gaida aptuveni 5000 bērnu. Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane (LPP/LC) skaidroja, ka jaunu bērnudārzu būvniecībai šādas rindas likvidēšanai būtu nepieciešami 50 miljoni latu. Šādu summu pašvaldība nevarot atļauties, turklāt pēc kāda laika daudzi no šiem bērnudārziem, iespējams, būtu jāslēdz bērnu trūkuma dēļ.


Kristiāna Kalniņa
LETA