5 gadus vecs bērns – kāpēc viņam tik ļoti ir nepieciešams miegs?

5 gadus vecs bērns – kāpēc viņam tik ļoti ir nepieciešams miegs?

25. Nov 2011, 17:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

 

Jo vecāki kļūst bērni, jo mazāk tiem gribas gulēt, tā ir vecuma īpatnība. Bet tajā pašā laikā, tieši 3-5 gadus vecam bērnam tomēr vēl ir nepieciešams dienas miegs. Tieši tāpēc, ka piecus gadus veca bērna miegs iespaido viņa attīstību, pediatri par šo ir vienisprātis.

 

Jautājums „gulēt vai negulēt diendusu?” kļūst svarīgs katrā ģimenē, kur ir piecgadīgs bērns. Dienā reti kurš piecus gadus vecs bērns ar prieku iet gulēt gultiņā. Daudzi vecāki to pat atbalsta. Vai tas ir pareizi?

 

No laboratoriju zinātniekiem

 

Zinātnieki bija uzņēmušies izpētīt guloša mazuļa smadzenes. Elektroencefalogramma parādīja, ka mazuļa nervu impulsu kustība no smadzeņu nervu galiem iet tik pat aktīvi, kā jau lielākam 2-3 gads vecam bērnam, kam ir krietni lielāka ziņkārība attiecībā uz pasaules izpēti. Katru dienu viņš saņem ļoti daudz informācijas, kuru viņa smadzenēm ir jāapstrādā un jāsakārto pa plauktiņiem, pieslēdzot kā galveno palīgu atmiņu. Jo mazāks bērns, jo vairāk viņam jāatceras un jāiegaumē. Tāpēc mazuļa smadzenes strādā arī miegā, nepazīstot miera un atpūtas. Uz pētījuma pamata pediatri ir izdarījuši secinājumus, ka dienas miegs ne tikai ir labvēlīgs un noderīgs, bet arī tiešām nepieciešams bērnam.

 

Pediatru un vecāku aptauja parādīja, ka bērni, kas guļ dienas miega, ir aktīvāki.

 

Intelektuālā līmenī viņi diezgan apsteidz vienaudžus, viņiem vieglāk ir iegaumēt un apgūt jaunu informāciju. Kā likums, viņi ir arī augumā raženāki par vienaudžiem. Un, lai cik dīvaini neliktos, naktīs viņi guļ ciešāk un labāk par tiem, kas no klusās stundas dienā atsakās. Lieta tāda, ka pāruzbudināts mazulis nevar nemaz mierīgi un klusītēm iemigt. Viņu bieži vien traucē nejauki sapņi un pat bailes. Pie tam, vecāki neņem vērā vēl vienu būtisku lietu... Pilsētā, ķieģeļu un betonu dzīvoklī, miegam vajadzīgs vairāk laika, kā lauku mājā, kas atrodas svaigā gaisā. Kad mēs guļam, mūsu smadzenes izstrādā speciālu aizsargvielu, kas palīdz organismam adaptēties paaugstinātas slodzes gadījumā, tajā skaitā arī ekoloģisko apstākļu radītās slodzes gadījumā. Tagad vien ar nožēlu var atcerēties to laiku, kad vairums no bērnu dārziem vasarās brauca aiz pilsētas robežām, uz savām vasaras „ rezidencēm”.

 

Turklāt vasaras laikā, kas tika vairāk pavadīta laukos, nebija tik lielu dienas miega problēmu. Bērni, saelpojušies svaigo gaisu, aizmiga daudz vieglāk un ātrāk. Tāpēc, ja ir iespēja, vairāk brīvā laika pavadiet laukos. Ar dienas miegu, vai bez, Jums tik un tā tur būs labāk. Ticiet!.

 

Dienas miega bioritmi

 

Veselam mazulim līdz 3 mēnešu vecumam parasti miega problēmu vispār nav: paēdām un aijā-žūžū atkal tālāk.

 

Pēc trīs mēnešu vecuma situācija parasti mainās.

 

Tagad pēc paēšanas bērni aktīvāk vēlas iepazīt pasauli. Paēdušais puncis viņiem ļauj aktivizēt pasaules iepazīšanas procesus: iepazīst mammu, tēti, ieklausās balsīs, un reizēm šķiet, ka miegs nevienā acī. Bet, tik un tā, pēc 15- 20 minūšu pasaules iepazīšanas smadzenes pieprasa atpūtu un mazulis iemieg. Jo vecāks bērniņš, jo vairāk vajag laika iemigšanai.

 

Kritiskais vecums – pusotrs gads.

 

Pāreja no divreizēja dienas miega vienā pusdienlaika snaudā daudziem neizdodas vienkārši paveicama. Daži bērni paši atsakās no vienas miega reizes, bet līdz vakaram noturēties nomodā nereti viņiem ir grūti. Viņi kļūst kaprīzāki, sliktāk iemieg, bet tās ir pārejošas grūtības. Drīz kopā ar savu mazuli Jūs atradīsit viņa īsto bioritmu, un tad jau miega bardaks pats sevi savedīs kārtībā. Lieciet mazo gulēt vienā un tajā pašā laikā. Sagatavošanai uz diendusu jābūt vienveidīgai, vienmēr līdzīgai, vai pat tādai pašai.

 

Bet atcerieties, ka 3-5 gadus vecam bērnam vajadzīgs jau ir noteikts laiks iemigšanai. Un, ja viņš ar grāmatiņu rokās pavārtīsies gultiņā un neiemigs, nesteidzieties atlikt dienas snaudu. Pusstunda, un pat stunda – tas ir normāls iemigšanas laiks trīsgadīgam bērnam. 4-5 gadus vecam bērnam šis iemigšanas laiks jau ir nedaudz īsāks.

 

Māmiņu Klubs 

 

Vai Tavs pirmsskolnieks guļ pusdienlaiku?

 

taschinka taschinka 26. Jan 2011, 17:45

Viss rakstītais kā par manu dēlu.Diendusu guļ visu laiku,ir iznēmumi,bet tas reti reizi divos trijos mēnešos.Tagad,lai iemigtu vajadzīga kā minimums pusstunda-stundai.
Un tiešām vistrakāk bija uz 1,6 gadiem,bet ne tādēļ ka pārgājām uz vienu miegu,bet vienkarši negribēja iet gulēt.
Mājas diendusa nesakrīt ar bērnu darza,ja bērnu dārzā 12,tad mājās 14-15 iet gulēt.Tas tādēļ,ka darba dienās ceļas uz dārzinu 7,bet brīvdienās 8.30.
Arī grūtāk ir iemigt tad,kad par maz ir bijis laukā,nav izdauzījies,nav izlicis enerģiju,vasarā daudz vieglāk aiziet gulēt,jo tad pa āru visu dienu dauzās.
Bet kopumā mums vienmēr ir bijis tāds režīms,kas mazliet mainās,jo dēls aug.Un esmu ar visām četrām par diendusu arī 5-gadīgiem.Bērns pats labak jūtās,kad ir pagulējis.