4-6 gadus vecs bērns. Kā notiek fiziskā un emocionālā attīstība?

4-6 gadus vecs bērns. Kā notiek fiziskā un emocionālā attīstība?

27. Nov 2011, 11:50 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šis periods droši vien Jūsu ģimenē kļūs par vienu no interesantākajiem periodiem. Cik daudz interesantu jautājumu un secinājumu Jūs no sava mazā kāpēcīša dzirdēsit! Un vēl- iepazīsiet arī viņa rakstura šķautnes, kas saucas „gribu” vai „negribu”, un arī spītīgo „darīšu” vai „nedarīšu”. Šīs jau ir individualitātes iezīmes! Mēģiniet kļūt par bērna labāko draugu!


Fiziskā attīstība

 

Tiek uzskatīts, ka četrus gadus vecam bērnam ir jādubulto savs garums. Tas ir, vidējie garuma rādītāji varētu būt 100- 104cm. Trīs gadu vecumā tie ir ap 92-94cm, 5 gadu vecumā 105-110cm, un 6 gadu vecumā 111-115cm.

 

Vidējā ķermeņa masa arī pakāpeniski palielinās: trīsgadīgam bērnam tā ir ap 13,5-14kg, 4 gadu vecumā ap 15,5- 16,5kg, 5 gadu vecumā 16,6- 18kg, un sešu gadu vecumā jau 19-20kg. Bet tas nebūt nenozīmē, ka nosaucot šos vidējos skaitļus, Jums jāsāk piebarot savs bērns kā mazs sivēntiņš, lai viņš panāktu vienaudžus, vai konkrētu skaitli. Vai arī otrādi – jums nav bērns jāsēdina uz diētas, tāpēc, ka viņa svars ir lielāks par šiem vidējiem skaitļiem.

 

Jūsu bērns ir individualitāte, un to atcerieties! Pie tam, individualitāte it visā: kā raksturā, manierēs, runā, smaidā, tā arī savos fiziskajos rādītājos. Ja nu tomēr Jūsu mājās veiktie mērījumi krasi atšķiras no šiem, ieplānojiet gājienu pie pediatra. Tikai viņš konkrēti pateiks – vesels ir Jūsu mazais, vai arī nē.

 

Kustība – dzīves princips pirmsskolniekam

 

Ievērojiet, cik daudz enerģijas piemīt 4-5 gadus vecam bērnam. Viņš lēkā, skrien, rāpjas kokos, stabos, lien cauri šķēršļiem, neaizmirstot to visu vēl apbērt ar jautājumiem. Bet no otras puses, Jūs brīnīsities, kā bērns var tik ilgi pētīt vienu bildīti grāmatā, krāsot to vai arī ilgstoši darboties ar plastilīnu, vai arī ar tiešām lielu uzmanību klausīties Jūsu stāstītā pasakā. Lieta tāda, ka šis vecuma periods mazulim sniedz pamatīgu kustību brīvību, kā arī prasmi pielietot kādu kustību atsevišķās darbībās. Piemēram, viņš ir spējīgs iemācīties braukt ar trīsriteni, pielietojot arī manipulācijas ar pedāļiem, prot pats tīrīt zobus.  Un katra diena viņam ir kā nenogurdinošs treniņš, kas sniedz daudz pozitīvu rezultātu.

 

Miegs un zobu griešana

 

Miegs šajā vecumā, tāpat kā līdz šim ir nepieciešams arī dienā. Naktīs bieži vien mazais mēdz griezt zobus. Tas ļoti uztrauc vecākus, kuri izdara pirmos secinājumus – bērnam ir cērmes. Bet patiesībā, ne vienmēr tās ir cērmes, kas liek bērniņam zobus miegā griezt. Šī parādība var pat būt ģimenes īpatnība. Un, ja izprašņātu vecmāmiņas, noskaidrotos, ka arī māmiņa un tētis tā bērnībā ir darījuši. Tas pat var izpausties līdz 17-20 gadu vecumam, un pēc tam šī iezīme pati no sevis var izzust. Uzskata arī, ka zobu griešana ir vienkārši žokļa kustību īpatnība, cita versija – tā esot normāla zobu, žokļa funkcija. Bet tik un tā, askaridoze tāpat šad un tad ir kopā ar šādu simptomu. Tāpēc, drošības labad, vajag uztaisīt bērnam analīzes. Bet, ja nekas ļauns netiek analīzēs atrasts, nevajag turpināt izprašņāt savu pediatru par kādu jaunu cērmju veidu, kas varētu bērnu piemeklēt utml.

 

No rītiem parasti agri mostas pirmsskolnieki. Bet labāk ir iemācīt bērnam saudzēt ģimenes mieru no rītiem Ja viņš ir pamodies agrāk par citiem, lai klusītēm paspēlējas kaut vai viens, nevis „terorizē” visu ģimeni no paša rīta ar saviem kliedzieniem par to, ka ir pamodies un grib spēlēties. Tā bērnam iemācīsit cieņu pret citu cilvēku miegu. Neaizmirstiet arī paši to izrādīt pret bērnu laikā, kad guļ viņš.

 

Ja Jums ir nepieciešamība mazo pamodināt agrāk, kā parasti, piemēram, Jums kaut kur jābrauc, dariet to pakāpeniski. Bieži un negaidīti trokšņi vai mēģinājumi mazo pamodināt nereti beidzas ar to, ka bērns paliek nervozs, sāk parādīties viņa centrālās nervu sistēmas traucējumi. Labāk saplānojiet iepriekš tādu pamodināšanu. Vakarā mēģiniet mazo nolikt agrāk gultiņā un no rīta maigi, ar lēnām, vieglām rokas kustībām viņu modiniet.

 

Lai Jums jauki brīži kopā ar savu pirmsskolnieku!

Māmiņu Klubs