30. jūnijā stājas spēkā saistošie noteikumi „Kārtība, kādā Rīgas pilsētas pašvaldība īsteno pirmsskolas izglītības nodrošināšanas funkciju”

30. jūnijā stājas spēkā saistošie noteikumi „Kārtība, kādā Rīgas pilsētas pašvaldība īsteno pirmsskolas izglītības nodrošināšanas funkciju”

26. Apr 2012, 00:28 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

30. jūnijā stājas spēkā Rīgas domes saistošie noteikumi Nr.123 „Kārtība, kādā Rīgas pilsētas pašvaldība īsteno pirmsskolas izglītības nodrošināšanas funkciju”. Tādējādi vienā normatīvajā aktā ir noteikta kārtība, kādā tiek uzņemti bērni pašvaldības pirmskolas izglītības iestādēs un kā pašvaldība nodrošinās pirmsskolas izglītības apguvi, sadarbojoties ar privātajiem bērnudārziem.

 

Jaunie saistošie noteikumi sagatavoti, ievērojot arī priekšlikumus, kurus izteica vecāki un privāto bērnudārzu asociācija. Noteikumos bērnu vecākiem paredzētas vairākas izvēles iespējas.


Pirmais variants paredz, ka privātajos bērnudārzos tiks veidotas atsevišķas grupas un pašvaldība slēgs deleģēšanas līgumus par pirmsskolas izglītības pakalpojuma sniegšanu, maksājot par katru bērnu līdz 125 latiem mēnesī (šo summu veido izmaksas, kādas ir pašvaldības bērnudārzā, un jaunu grupu izveidei nepieciešamais finansējums jeb investīcijas). Uz vietām šajās grupās varēs pretendēt tie bērni, kas stāv rindā uz vietu pašvaldības bērnudārzos. Privātās izglītības iestādes, kas varēs piedāvāt jaunu grupu izveidi, tiks izvēlētas konkursa kārtībā. Vecākiem, kas izvēlēsies šīs grupas, būs jāmaksā tikai par ēdināšanu, līdzīgi, kā tas ir pašvaldības bērnudārzos. Tā kā pakalpojums būs nodrošināts, no rindas bērns tiks izslēgts.


Otrajā variantā,  ja bērns jau apmeklē kādu no privātajiem bērnudārziem un vienlaikus stāv rindā uz pašvaldības bērnudārzu, tad vecāki, izstājoties no pašvaldības bērnudārzu rindas, varēs saņem pašvaldības līdzfinansējumu 93 latu apmērā (līdzvērtīgas izmaksas ir pašvaldības bērnudārzā), bet atlikušais, privātās iestādes noteiktais maksājums, būs jāsedz pašiem vecākiem. Pašvaldība slēgs trīspusēju līgumu ar privāto bērnudārzu un vecākiem par līdzfinansējumu programmas apguvei privātā bērnudārzā tikai tad, ja bērna un vecāku dzīvesvieta vismaz gadu būs deklarēta Rīgā. Ņemot vērā veiksmīgi ieviesto,  ērto elektroniskās reģistrēšanās sistēmu, arī pieteikumiem par līdzfinansējuma saņemšanu Departaments iesaka izmantot šo sistēmu un pieteikumus iesniegt elektroniski no 1. augusta interneta portālā www.eriga.lv, vai arī ierodoties Apmeklētāju pieņemšanas centros un Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentā. Pieteikumi tiks izskatīti mēneša laikā un pēc līguma noslēgšanas nauda tiks pārskaitīta privātajai pirmsskolai.

 

Stājoties spēkā jaunajiem noteikumiem, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments izsludinās konkursu, kurā aicināti piedalīties privātie bērnudārzi, kas var nodrošināt atsevišķas grupas pirmsskolas programmas apguvei. Informācija par konkursa nolikumu, norisi un tā rezultātiem būs pieejama interneta vietnēs www.e-skola.lv un www.riga.lv.