10 idejas, kā iemācīt bērnam alfabētu

10 idejas, kā iemācīt bērnam alfabētu

29. Jun 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Domājot par alfabētu, varētu šķist gluži vai neiespējamā misija iemācīt to bērnam. Tāpēc mums ir idejas, kā alfabēta apgūšanu padarīt par aizraujošu spēli. Rotaļa pēc rotaļas un bērns pat nebūs piefiksējis, ka ir jau apguvis visus alfabēta burtiņus.

Izgatavojiet paši savu ābeci

Visinteresantākā mācīšanās ir tad, ja grāmata ir radīta pašu rokām. Tāpēc sameklē cietākas lapas pašu radītās ābeces vākiem un ielīmē tajā lapas ar dažādiem interesantiem attēliem un uzzīmētiem burtiem. Sākot apgūt burtus, nav būtiski, vai tie grāmatā sarindoti alfabētiskā secībā. Vari darīt arī tā, ka grāmatā iesākumā ielīmē burtus, kurus bērns jau pazīst, pēc tam ar laiku grāmatu papildinot ar aizvien jauniem burtiņiem.

Meklējiet burtiņus pastaigu laikā

Jūs noteikti regulāri dodaties pastaigās, braucat ar sabiedrisko transportu. Cenšaties katrā no šajām reizēm meklēt vidē pazīstamos burtus. Meklējiet burtiņu A vides reklāmās, afišās, uzrakstos sabiedriskajā transportā. Kad pirmais burtiņš jau apgūts, nākamajā reizē meklējiet burtiņu B utt. 

Spēlējiet galda spēli

Tu noteikti zini spēli Atmiņa jeb Memory, kur uz galda saliktas apvērstas kārtis un, ceļot pa divām augšā, jācenšas atcrēties, kur izvietotas vienādās kārtis. Izgatavo šādu rotaļu pati, attēlu vietā uz kārtīm sazīmējot burtus. Kad bērns atradis divus vienādus burtiņus, mudini viņu atcerēties, kas tas ir par burtu.

Dziediet dziesmiņu par Alfabētu

Latvijā ir radīta burvīga multenīte, kurā apaļš ābols bumbierim cep čības, bet pele runcim sasien šalli. Dziediet dziesmiņu kopā, skatieties multenīti un iedziediet dziesmiņu arī paši vai arī ļauj bērnam uzzīmēt pašam savus multenītes varoņus, pie katra no tiem pierakstot attiecīgo burtiņu.

Izgatavojiet alfabēta fotokolāžu

Ceļojot, dodoties uz izklaides parkiem vai atpūsties pie jūras, fotografējiet dažādus objektus, kas sākas ar dažādiem alfabēta burtiem. Piemēram, acis - A, ābolu - Ā, cimdus - C. Pēc tam attēlus izdrukājiet un izveidojiet bērna istabā fotokolāžu, pie katra no objektiem uzrakstot arī attiecīgo sākumburtu.

Izcepiet burtiņu cepumus

Bērniem patīk darboties, patīk iesaistīties, tāpēc kopīgi izcepiet alfabētu. Kā? Izgatavo jūsu ģimenes iecienītāko cepumu mīklu un šoreiz nevis izmantojat ierastās formiņas, bet gan radiet cepumus burtiņu veidolā.

Izgatavojiet košu plakātu

Sagatavo lielu lapu un ļauj bērnam pašam ar pirkstiņkrāsām uz lapas sazīmēt visus alfabēta burtus. Krāsu izvēle, burtu izvietojums ir bērna paša izvēle. Kad darbiņš gatavs, novieto to bērnistabā un regulāri atkārtojiet, kurš burtiņš ir kurš.

Spēlējiet burtu loto

Iegādājies jau gatavu (cenas veikalos sākot no 2,5 eur) vai arī izgatavojiet paši savu alfabētu loto, un alfabēta apgūšana turpmāk kļūst par enerģisku rotaļu, jo kurš pirmais savāks visus vajadzīgos burtiņus un varēs iesaukties - Bingo?

Rotaļa ceļam

Alfabētu var atkārtot arī esot ceļā. Piemēram, sauc secīgi alfabēta burtus, bet bērnam ir jāpiemeklē tiem atbilstošais vārds, kas sākas ar attiecīgo burtu. Piemēram, A - aste, B - bulciņa, C - cālis utt.

Laimes aka

Saliec necaurspīdīgā maisiņā dažādus priekšmetus, kas sākas ar katru no alfabēta burtiem. Ļauj bērnam pēc taustes, ieliekot roku maisiņā, atrast priekšmetu, kas sākas, piemēram, ar burtu K, Z vai kādu citu. Otrs variants, kas noderēs spēles vieglākam līmenim - ļauj bērnam izvilkt no maisiņa pa vienam priekšmetam, nosaucot, ar kādu burtu sākas attiecīgā priekšmeta nosaukums. Maisiņā vari likt kastani, akmeni, rotaļu mašīnīti, pogu, dzīvnieku figūriņas utt.