Vislaimīgākie Latvijā ir cilvēki ar bērniem, atklāts pētījumā

Vislaimīgākie Latvijā ir cilvēki ar bērniem, atklāts pētījumā

24. Apr 2015, 09:12 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nedaudz vairāk nekā puse jeb 59% Latvijas iedzīvotāju ir laimīgi, šodien žurnālistus informēja sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš.

SKDS veiktā aptauja liecina, ka par ļoti laimīgiem sevi uzskata 19% iedzīvotāju, bet 40% sevi uzskata par laimīgiem.

Savukārt nelaimīgi jūtas 27% iedzīvotāju, bet ļoti nelaimīgi - 10%. Mazākajai daļai jeb 4% aptaujāto bijis grūti pateikt, vai viņi ir laimīgi.

Kā stāstīja Kaktiņš, vidējais personiskais laimes vērtējums Latvijā desmit ballu skalā ir 6,84.

Salīdzinot pētījuma rezultātus ar citu valstu līdzīgiem pētījumiem, SKDS secinājis, ka Latvija ir viena no nelaimīgākajām valstīm pasaulē. Starp laimīgākajām valstīm pasaulē ir Fidži, Kolumbija, Nigērija un Saūda Arābija. No Eiropas valstīm vislaimīgākā ir Somija.

Savukārt pēc SKDS pieejamo valstu laimes indeksiem, par Latviju nelaimīgākas ir Francija, Itālija, kā arī pašā topa apakšgalā ir Irāka un Grieķija.

Visnelaimīgākie cilvēki Latvijā ir veci cilvēki, šķirteņi, atraitņi, kā arī cilvēki, kuri dzīvo vieni un kuriem ir zemāks izglītības līmenis. Kā stāstīja Kaktiņš, tieši 56% no cilvēkiem, kuri dzīvo vieni, ir nelaimīgi. Tāpat - jo augstāks ir cilvēka izglītības līmenis, jo laimīgāks viņš ir, skaidroja SKDS direktors.

Katrs trešais cilvēks Latvijā baidās no vienatnes, un 62% iedzīvotāju mēdz justies vientuļi. Tikai 33% iedzīvotāju nekad nejūtas vientuļi.

Kā rāda aptaujas dati, nelaimīgiem cilvēkiem trūkst līdzcilvēku atbalsta. Laimīgi cilvēki pietiekamu līdzcilvēku atbalstu saņem 46,3%, bet nelaimīgi - 2,2%. Tāpat līdzcilvēku atbalstu nesaņem 21,5% nelaimīgu cilvēku, bet laimīgi cilvēki nav norādījuši, ka nesaņemtu līdzcilvēku atbalstu.

Vientuļi cilvēki savu personisko laimi desmit ballu skalā vērtē ar 5,92, tie, kas dzīvo divatā - ar 6,8, cilvēki, kas dzīvo trijatā - ar 6,9, bet cilvēki, kuri dzīvo ar trīs vai vairāk cilvēkiem, savu personīgo laimi vērtē ar atzīmi - 7,36. Tāpat savu laimi augstāk vērtē tie, kuriem ir bērni, nekā tie, kuriem bērnu nav.

Pētījuma secinājumi norāda, ka laimes sajūtai svarīga ir ģimene, un cilvēki ar bērniem un dzīvesbiedriem ir laimīgāki nekā tie, kuri ir vieni, skaidroja Kaktiņš.

LETA/Foto: Vida Press

Cielavinna Cielavinna 24. Apr 2015, 12:32 ZaneMelro

👍👍👍👍👍