Vai bērnudārzu rindu problēmu atrisinās aukļu dienests? Izsaki viedokli!

Vai bērnudārzu rindu problēmu atrisinās aukļu dienests? Izsaki viedokli!

11. Apr 2013, 11:34 Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs

 Īsi pirms vēlēšanām Rīgas domes opozīcijā esošā partija Vienotība nākusi klajā ar iniciatīvu izveidot Rīgas aukļu dienestu - šādi dienesti, ko līdzfinansē pašvaldība, jau veiksmīgi darbojas Ķekavā un Liepājā. Pozitīvā pašvaldību pieredze rāda - aukļu dienests var būtiski atvieglot bērnudārzu rindas un salīdzinoši īsā laikā.

Māmiņu klubs šonedēļ piedalījās diskusijā, kurā tika prezentēta iniciatīva izveidot Rīgas aukļu dienestu un savā pieredzē dalījās arī Ķekavas novada dome.

Juris Jerums, Ķekavas novada domes pārstāvis min, ka bērnudārzu rindu problēmu var atrisināt salīdzinoši neilgā laikā, ja vien pašvaldībā ir politiskā griba rīkoties un to patiešām izdarīt. 6 mēneši bija nepieciešami, lai Ķekava no nulles izveidotu speciāli apmācītu un atlasītu aukļu dienestu, nodrošinot Ķekavas ģimenes ar 69 profesionālām auklēm un līdzfinansējumu to noalgošanā. Par Ķekavas piemēru kalpoja Liepāja, kur aukļu dienests veiksmīgi darbojas jau vairākus gadus.

Kā tiek veidots aukļu dienests?

Ja pašvaldība nevar investēt jaunu bērnudārzu būvniecībā (tas parasti prasa miljonus) un veidojas rindas, tās pienākums tomēr ir nodrošināt vecākiem bērnu pieskatīšanas veidus, meklējot alternatīvas. Viens variants ir izveidot līdzfinansējumu, lai finansētu trūkstošās vietas privātajos bērnudārzos, bet otrs - piedāvāt vecākiem speciāli apmācītas, sagatavotas un “līdzfinansētas” auklītes. Ir gadījumi, kad pašvaldībās nemaz nedarbojas privātās pirmsskolas izglītības iestādes, un arī vietas pašvaldību dārziņos trūkst. Šādos gadījumos aukļu dienests ir lieliska un viegli realizējama alternatīva, kas neprasa milzīgus laika un finanšu resursus tā ieviešanā.

Pieredze rāda, ka aukles faktiski strādā  nelegāli, vairāku gadu garumā nesaņemot par savu darbu nekādus nodokļus. Nelegāli ir arī tā saucamie mājas dārziņi, kur viena aukle pieskata vairākus mazuļus vienlaicīgi. Līdz šim vecāki ir izlīdzējušies arī ar šādu bērnu pieskatīšanas veidu, tomēr īsti droši un labi tas nav. Pirmkārt, nav nekādu garantiju par aukles profesionalitāti, atbildību (netiek slēgts līgums), kā arī pašām auklēm ilgstoši strādājot “pelēkajā zonā”, neveidojas nekādas sociālās garantijas.

Ķekavas pieredze rāda,ka pašvaldībai paziņojot, ka tagad auklēm tiks dota gan izglītība, gan pašvaldības līdzfinansējums, no “pelēkās zonas” iznāca ārā ļoti daudz personu, kas tagad var strādāt legāli. Pašvaldība reklamē šīs auklītes, palīdz viņām atrast auklējamos, piedāvā datu bāzes vecākiem. 

Juris Jerums (Ķekavas novada dome) stāsta, ka pats galvenais bijis izveidot pēc iespējas vienkāršākus kritērijus, lai projekts notiktu, uzticoties vecāku saprātam un labajai gribai - atrast savam bērnam piemērotu auklīti. Pašvaldība šajā gadījumā kalpo kā starpnieks, aukļu “direktors” un uzraugs, finansētājs un apmācības nodrošinātājs.

Lai aukle varētu piedalīties pašvaldības finansētā aukļu dienestā, jāizpilda tikai 4 pamatnosacījumi (šo praksi vēlas pārņemt arī Rīga):

 4 nosacījumi:

  1. Auklītei jābūt sanitārai grāmatiņai
  2. Persona nav ieslodzījumu vietu reģistrā, kas ir obligāts noteikums arī strādājot pirmsskolā un skolu sistēmā
  3. Personai jābūt attiecībās ar VID (jebkādās) - tas nozīmē, ka aukle var būt kā individuālais komersants, mikrouzņēmums u.c. Galvenais, lai tiktu maksāti nodokļi no iegūtā atalgojuma
  4. Personai ir jāiziet obligātās aukļu apmācības pēc speciāli sagatavotas, akreditētas  programmas
  5. Ja personai jau ir pedagoģiskā izglītība, tad aukļu datu bāzē tas parādīsies kā papildus informācija, taču tas nevar kalpot par iemeslu neiziet speciālo aukļu apmācību.

Interesanti, ka pēc apmācību pabeigšanas, aukle var izvēlēties, cik auklējamos ņemt - Ķekavā nav ierobežojumu. Tie var būt viens bērniņš pat līdz pieci bērni, veidojot tā saucamos mājas dārziņus, kur vairākas aukles no dienesta var sanākt kopā un brīvi auklēt pat vairākus bērnus. 

Atceramies, ka šāda tipa pieskatīšana Latvijā skaitās nelegāla (tur, kur nav oficiālo aukļu dienestu), lai gan Latvijā tas  notiek jau n-tos gadus.

Ir auklītes, kas auklē bērniņus savās mājās, ir citas, kas sametušās kopā pie kādas privātmājā. Šādā veidā veidojas arī interesanti mājdārziņu tipi, piemēram,ar orientāciju uz dabu, pašu audzētiem dārzeņiem, speciāli veidotu vidi, piemēram, bērniem ar celiakiju.

Latvijā ar RPIVA augstskolas palīdzību izstrādāta speciāla auklīšu apmācības programma, kas jau divas reizes aprobēta - to var pārņemt jebkura pašvaldība, kas vēlas realizēt pie sevis auklīšu dienestu.Par aukļu mācībām samaksā pašvaldība, bet ar noteikumu -  2 gadus pēc apmācībām šiem cilvēkiem jābūt pieejamiem datu bāzē. Ir arī neliels līdzmaksājums no pašām auklēm, piemēram, nākas segt mācību materiālu izmaksas, kas ir neliela summa - vidēji 20 latu.

Ko apgūst profesionālas aukles?

Ķekavā apmācības notikušas 4 mēnešus, sestdienās, 8 stundas dienā. Aukles rūpīgi apgūst pirmās palīdzības sniegšanu bērnam, vingrošanu, rotaļāšanos, metodiskas idejas, kā nodrošināt bērna ikdienu ar attīstošām nodarbēm, bērna veselīga ēdināšana, psiholoģiskā attīstība,kur ietilpst ne tikai darbs ar bērnu, bet arī ar vecākiem. Pozitīvi ir tas, ka Ķekavas auklēm notiek cieša sadarbība ar pašvaldības dārziņiem. Bērnudārzos parasti ir pieejami metodiskie kabineti, tie ir atvērti arī aukļu dienestiem -var izmantot spēļu bibliotēku, idejas, rīkot kopīgus pasākumus.

Jautājām, kā aukles tiek galā ar bērna ēdināšanu? Parasti ir pieņemts, ka līdz ar bērna auklēšanu vecāki auklei uztic arī mājsaimnieces, pavāres un apkopējas pienākumus. Vai tas ir korekti? Izrādās, nav nekādu ierobežojumu - vecāki slēdz privātu līgumu ar aukli, ko var papildināt ar pakalpojumiem. Pats galvenais, ka arī ņemot aukli no pašvaldības dienesta, ir iespējams izvēlēties, savstarpēji vienoties par sadarbības noteikumiem. Ķekavas dome ir pieredzējusi ļoti retus nesaprašanās gadījumus - tātad sistēma strādā!

Juris Jerums stāsta: “Mēs esam uzlikuši minimālās prasības sadarbībai, savstarpējos līgumos pašvaldība iejaucas tikai tad, ja ir problēmas. Ja nav sadarbība, ģimene var atteikties no aukles un meklēt nākamo!”

Arī vecmāmiņas var pārtapt par oficiālām auklītēm un saņemt algu!

Nav tādu ierobežojuma, ka ģimenes locekļi nevarētu iziet aukļu apmācības un strādāt ģimenē algotu darbu. Māmiņu Kluba prāt, tas būtu milzīgs ieguvums, jo vecmāmiņas reti var atļauties nestrādāt un auklēt mazbērnus, par to neko nesaņemot algā. Sieviešu pensionēšanās vecums tagad ir 65 gadi, tāpēc daudzas ģimenes varētu oficiāli pieņemt darbā vecmāmiņu un maksāt viņai algu par bērnu auklēšanu, kas pēc būtības arī ir pilnas slodzes atbildīgs darbs.

 Aukļu dienests būtu laba alternatīva daudzās pašvaldībās, jo arī privātie bērnudārzi ir jau pilni. Turpinoties pašvaldību līdzfinansējumam privātajiem dārziņiem un pieaugot dzimstībai,  svarīgi nodrošināt bērnu pieskatīšanu jebkādiem veidiem.


Kāda ir Māmiņu Kluba biedru pieredze ar aukļu dienestiem? Kā vērtējat šo iniciatīvu - ieviest aukļu dienestu arī Rīgā un citās pašvaldībās?

 Foto: Liba, Maminuklubs.lv "Aukļu dienests Ķekavas novadā"

 

clinton536 clinton536 23. Oct 2019, 12:04

Vai jūs meklējat biznesa aizdevumu? personīgais aizdevums, mājokļa aizdevums, automašīnas aizdevums, studentu aizdevums, parāda konsolidācijas aizdevums, nenodrošinātie aizdevumi, riska kapitāls utt. Vai arī kāda iemesla dēļ jums ir atteikta aizdevuma izsniegšana bankā vai finanšu iestādē. Mēs esam privāti aizdevēji, kas kreditē uzņēmumus un privātpersonas ar zemu un pieejamu procentu likmi - 2%. Ja jums ir interese? Sazinieties ar mums šodien pa e-pastu (clintonjohnson536@bk.ru) un saņemiet savu aizdevumu šodienAr cieņu, Clinton Johnson investīciju komanda

meiva meiva 12. Apr 2013, 11:51

Es daudz labprātāk savu mazo tomēr laistu dārziņā, lai socializējas, mācās sadzīvot ar citiem un dalīties. Bērnam jau no mazām dienām ir jāsaprot, ka visa uzmanība nepienākas tikai viņam vienam. Pietiek jau ka vecāki, ja ģimenē ir viens bērniņš, visu uzmanību velta tikai viņam.
Tajā pašā laikā, pat tad ja auklīte dārziņā ar mazajiem nedarbosies, viņiem būs sava kompānija. Bet ko darīt, ja pagadās slinkāka auklīte, kura pati skatās TV, tā vietā lai darbotos ar mazo?
Otra lieta, cik šāds pakalpojums maksās un cik vecākiem par to būs jāpiemaksā no savas kabatas? Jo arī šobrīd gana daudz ģimenes, diemžēl, nevar atļauties samaksāt starpību par privāto dārziņu.
Es esmu par rindu mazināšanu, jo esmu nodokļus kārtīgi maksājusi, tātad, man no valsts/pašvaldības tomēr pienākas šis pakalpojums. Īpaši, ja mums ir ierakstīts, ka pamatizglītība jānodrošina bez maksas.
Un piekrītu meitenēm, kuras min faktu, kas tad šobrīd auklītēm liedz maksāt nodokļus? Cik zinu, Rīgā auklītes par darbu saņem aptuveni 200 - 250Ls + dažādus bonusiņus (apmaksāts transports, ēdināšana ...) Protams, ne visas. Ja reiz cilvēki ar zemākiem ienākumiem maksā nodokļus, tad ....

lauvinja lauvinja 11. Apr 2013, 10:19

Man šķiet, ka aukļu dienestam ir perspektīva no daudziem aspektiem 😉

aab aab 11. Apr 2013, 09:55

par Ķekavas aukļu dienestu esmu dzirdējusi. mana mamma dzīvo netālu no Ķekavas, bet viņai ir liegta iespēja piedalīties šajā projektā, kaut gan viņa lieliski iederētos.
es gan labāk esmu par dārziņu kā tādu, ne tik daudz par auklēm. jā, aukle var personīgi pievērsties bērniņam, bet tikai problēma ir tajā, ka bērnam ir nepieciešams socializēties. bērnu laukumiņā tas būtu grūti. dārziņā tomēr bērni mācās komunicēt un dalīties.
bet protams, ja līdz dārziņam ir ilgi, bet ir jādodas uz darbu, tad šāds aukļu dienests būtu tieši laikā. tikai jautājums - cik daudz finanšu tas prasītu no vecākiem?

Saulite21 Saulite21 11. Apr 2013, 09:48

Arī ģimenei kas aukli ņem,jo man nau svarīga tā nauda,man ir svarīgi,lai es bērnam varētu ko iemācīt!un man patīk bērni. Pagaidām no maija kopā ar dēliņu auklēšu radiniecei bērniņu līdz septembrim,bet nu pēc tam būs jādomā ko darīt,jo ne visi vecāki ir ar mieru ka savs bērns ir līdz. Ceru jau ka tiksim valsts dārziņā,bet garantija nau nekāda,jo dēliņš nau deklerēts Rīgā,bet dārziņā rindā ierakstīts ir!

Lai aukle saņemtu pašvaldības atbalstu, viņai ir jābūt deklarētai tajā pašvaldībā, cik es sapratu, jā.
Un arī ģimenei, kas aukli ņem

Saulite21 Saulite21 11. Apr 2013, 09:37

Man pagaidām nāksies atlikt domu pa darbu,jo pašai man ir dēliņš kuram šomēnes būs tikai gadiņš,bet labprāt vēlāk iziet šo apmācību,dzīvoju Rīga,bet neesmu deklerēta tur,vai deklerācijas vieta ir svarīga pašvaldībai?un par tām algām auklīšu runājot,kas to zin cik katra prasa pa sūndu,jo,piemēram, es pati pasaku tā cik var atļauties tik maksā pa stundu,bet ja prasa riktīg,tad es ņemu 50santīmus pa stundu.

mamma27 mamma27 11. Apr 2013, 09:23

man kolēģes maksā 1ls/h. Jo vairāk atļauties nevar no savas skolotājas algas. Un ir kas strādā. Arī es meklēšu,jo labāk maksāt un strādāt,nekā pazaudēt darbu. Lai arī man ĻOTI grūti būs atstāt svešam cilvēkam savu bērnu. es pat omītēm neuzticēju pirmo,kad viņam bija gads ,bet dzīve piespiež. tāpēc kaut vai tos 100 piemaksātu pašvaldība būtu ļoti labi!

arī taisnība - nekas neliedz auklēm tagad maksāt par sevi nodokļus, tikai cik var atļauties ģimene maksāt auklei? Ja samaksa stundā ir 2 lati, tad cik ir alga par pilnu darba dienu un mēnesi?

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 11. Apr 2013, 09:12

Interesanti par tām auklēm un izglītošanos - kā zināms, ir vesela kategorija , kas tiešām ilgstoši strādā par auklēm (nelegāli). Taču ar papildus izglītību kā ir tā ir. Retai ir pedagoģiskā izglītība. Parasti šīs sievietes paļaujas uz savu personīgo pieredzi, kas arī nav maz, bet tomēr - nepietiekami. Auklei ir jāzina,kā sniegt bērnam pirmo palīdzību traumas gadījumā; kā veidot interesantu dienu; kādus metodiskos materiālus izmantot , kā veselīgi ēdināt, veicināt fiziskās aktivitātes (tas neaprobežojas tikai ar bērna aizvešanu uz smilšu kasti).
Taču, ne visas aukles grib mācīties - lai saņemtu pašvaldības līdzfinansējumu, obligāts nosacījums ir iziet apmācības, vismaz 4 mēnešus, katru sestdienu,pa 8 stundām dienām (kā Ķekavā tas noticis).
Kad izstāstīju savai mammai par to, viņa teica,ka negribētu iet mācīties, lai gan manu bērnu auklē jau 4 gadus no dzimšanas un saņem par to algu. Ja mūsu pašvaldībā būtu aukļu dienests, viņa varētu faktiski saņemt līdzfinansējumu, taču negribot iziet kursus, viņa tādu nesaņemtu.

Šobrīd šī pašvaldības apmaksātā aukļu apmācības un līdzfinansēšanas sistēma darbojas tikai 2(!) pašvaldībās!
Vakar diskusijā viens no pašvaldības deputātiem ierosināja vecākiem izmantot priekšvēlēšanu laiku un rakstīt savām pašvaldībām vēstules, ka šādu aukļu dienestu vajag katrā pašvaldībā.

Saulite21 Saulite21 11. Apr 2013, 09:04

Es labprāt uzzinātu ko vajag,lai tiktu pa auklīti,jo mans sapnis ir kļūt par auklīti jau no bērnības. Pēc būtības jau strādāju pa auklīti,bet gribētos oficiāli!bet saistībā par to vai rindas lidz ar to mazināsies varbūt drusciņ,bet ne daudz!un ne uz ilgu laiku!un vēl ja gadījumā bērnam rinda nepienāk līdz skolas laikam,kā tad ar izlaidumiem paliek?

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 11. Apr 2013, 08:59 bibii

Diskusijā runājām, ka pašvaldībai jebkurā gadījumā ir jānodrošina arī bērnudārzi - līdzfinansējums privātajiem tāpēc neatkrīt, bet pieredze rāda, ka var nepietikt vietu ne pašvaldības, ne privātajos dārziņos, bet aukles ir kā trešā alternatīva.
Man liekas, ka aukļu dienests palīdzētu arī tām mammām, kas ātri atgriežas darbā, piemēram, līdz bērna 1-1,5 gadam - tik mazu bērnu tāpat lielākā daļa nepalaistu dārziņā

bibii bibii 11. Apr 2013, 08:54

Es arī domāju, ka tā ir laba doma. Tikai, cik šāda profesionāla aukle izmaksās? Vai nebūs tā, pa pašvaldība segs 100 Ls un, piem, 200 vai vairāk Ls pašai ģimenei jāsedz? Tad tas neatrisinās problēmas dārziņos. Pat tad, ja ģimenes būtu jāpiemaksā 100 Ls pašiem, domāju, ka būs daudz tādu ģimeņu, kuras nevarēs to atļauties.

mamma27 mamma27 11. Apr 2013, 08:49

domāju ka tā nav slikta doma. Jo ļoti daudzi meklē aukles. Arī es pati iespējams būšu to spiesta darīt. un ja piedāvātu pašvaldība cilvēku,kam ir zināšanas un arī būtu līdzfinansējums, es noteikti to izmantotu.

Aukļu dienests pieļauj arī, ka bērns tiek vests uz mājdārziņu, piemēram, vairākas aukles no dienesta sametas kopā un izveido 5 -10 bērnu pieskatīšanas vietu kādā privātmājā