Projekts-izstāde "Ar saknēm Tēvzemē" apceļo Kurzemi!

Projekts-izstāde "Ar saknēm Tēvzemē" apceļo Kurzemi!

10. Feb 2014, 14:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Projekta mērķis

– līdz rudenim izveidot reālu demogrāfiskās situācijas uzlabošanas programmu iesniegšanai Saeimā un valdībā.  Šobrīd situācija ir sasniegusi kritisku robežu – demogrāfiskie rādītāji, īpaši lauku apvidos, ir katastrofāli un faktiski var pilnīgi droši runāt par nācijas izmiršanu. Līdzšinējie pasākumi situācijas uzlabošani bijuši stihiski un neplānveidīgi, tāpēc nekavējoties jāsāk programmas izstrādē, līdzīgi kā to izdarīja Igaunija 2003. gadā – šobrīd viņi jau ir sanieguši dzimstības – mirstības līmeņa balsanu. Tas panākts 10 gadu laikā, konsekventi un plānveidīgi īstenojot iepriekš iztrādātu pasākumu kompleksu

Projekta veidotāji

  • Zinātnieki demogrāfi, kuri spēj veikt objektīvu situācijas analīzi un iztrādāt teorētisku pasākumu plānu situācijas mainīšanai ilgtermiņā un prakstisku neatliekamo darbību plānu tuvākajam gadam, lai process sāktu virzīties
  • sabiedrības pārstāvji, tai skaitā, jaunās ģimenes, sabiedriskas organizācijas (piem. „Māmiņu klubs” utml.), mediju pārstāvji, būtībā visas sabiedrības slāņi, kas  apkopo un sniedz informāciju par pieredzi un problēmām, kas uzkrātas ikdienā. Būtiksi – sabiedrības iesaistei jābūt visplašākajai, jo demogrāfija nav tikai pabalstu, piemasku vai kādu citu sociālo garantiju joma – tā skar valsts attstību kopumā, garantējot drošu un pastāvīgu vidi. Sabiedriskās organizācijas, piem, Latvijas Tēvu fronte jau ir izteikusi gatavību gada laikā strādāt pie šo sabiedrības viedokļu apkopošanas un iestrādes projektā
  • valsts institūciju un Saeimā pārstāvēto politisko spēku līdzdalība un gatavība reāli iesasistīties kardināli jaunas pieejas un programmas radīšanā. Pašreizējā Saeimas demogrāfijas lietu apakškomisija ir gatava iesaistīties, akcentējot, ka valsts no savas puses var nodrošināt labvēlīgu un kvalitatīvu vidi iepriekš moinēto kategoriju iztrādātās programmas ieviešanai un realizācijai. Bez valsts varas pārstāvju iesasites projektam ir tikai tukša un vēlmju izteiksmē rakstīta dokumenta jēga bez reālas iespējas to realizēt.

Projekta realizācijas uzsākšana

  • jautājuma aktualizēšana sabiedrības apziņā, rīkojot diskusijas medijos un aicinot visplašāko sabiedrības daļu aktīvi iesaistīties projekta izstrādē
  • organizējot tikšanos klātienē ar Latvijas iedzīvotājiem, veidojot reālu atgriezenisko saikni projekta veidotāju un sabiedrības vajadzību un problēmu izpratnē, sabalansēšanā un iestrādē.

Ar ko esam iecerējuši sākt?

Pirmais – uzsākt ceļojošu fotoizstādi „Latvijas bērni” (fotomāklsimieks Valters Poļakovs, izstādes atklāšanu saistot ar pirmajie soļiem sabiedrības iesaistīšanā.

Pirmā izstāde Tukumā notika 20. janvārī.

Nākamās ir paredzētas:

30.janvārī plkst.17:00 Kandavas izstāžu zālē,

7.februārī  plkst.17:00 Jaunpils k/n,

17.februārī plkst.17:00 Engures saieta namā.

Otrais – meklēt iespēju sadarboties tieši ar labākajiem reģionālajiem mēdijiem,sabiedriskajām organizācijām, pašvaldību palīdzības dienestu pārstāvjiem, lai panāktu jau minēto sabiedrības iesaistīšanos un ieinteresētību.

Blakus mērķis, bet tikpat nozīmīgs

  • sniegt sabiedrībai informāciju par šobrīd pieejamajiem atvieglojumiem, tiesībām un citām iespējām, kas jau šibrīd ir pieejamas un izmantojamas. Diemžēl prakse liecina, ka vairums iedzīvotāju nav informēti par šiem jautājumiem un reāli izmanto vien noiecīgu daļu no iespējām, lai atvieglotu ikdienas problēmu nastu – tas attiecas tieši uz jaunajām ģimenēm, kuras pieejamās atbalsta iespējas( pēc provizoriskiem aprēķiniem) šobrīd izmanto vien 35% apmērā.
  • atrast risinājumu atsevišķām problēmām konkrētiem iedzīvotājiem un ģimenēm, ar kurām tās pašu spēkiem nav tikušas galā -  šādas iespējas tieršām ir, savus padomus un pieredzi tikšanās laikā var sniegt gan sabiedriskās organizācijas, gan Demogrāfijas apakškomisijas vadība, ir pozitīvi piemēri.

Personas, kas sākotnēji piekritušas iesasitīties sabiedrības uzrunāšanā (potenciālie mediju diskusijas dalībnieki

  • Demogrāfs Ilmārs Mežs
  • Žurnālists un viens no Latvijas Tēvu frontes dibinātājiem Otto Ozols
  • Māmiņu kluba pārstāves
  • Saeimas Demogrāfijas apakškomisijas vadītājs Imants Parādnieks
  • Pēc diskusijas izsādes autors fotogrāfs Valters Poļakovs veiks unikālu fotosesiju, kurā aicina vecākus ar bērniem līdz 7gadu vecumam ņemt līdzdalību savu mazuļu portreta veidošanā, katrs no tiem tiks izmantots jauna projekta „Ar saknēm Tēvzemē” tapšanā.
  • Mūsu kopīgi izviedotais, no nelielām fotogrāfijām darinātais cerības un spēka koks būs kā apliecinājums tam, ka latviešu tauta ir kupla, varena, stingri un uz laikiem iesakņojusies šajā vienīgajā zemē, kas mums ir dota – Latvijā!
  • Fotogrāfijas, pasākumu norise un pasākumu gaitā risinātie jautājumi būs pieejami  mūsu mājaslapā www.arsaknemtevzeme.lv