Populārākie ieteikumi cīņā ar kolikām

06. Mar 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Gatavojoties bērniņa piedzimšanai, gatavojamies arī viņa pirmajiem dzīves mēnešiem. Daudzas jaunās māmiņas dzirdējušas par to, ka mazulim var sāpēt puncītis. Tātad - kolikas. Tās ir spazmas zarnās. Bērns saņem šajā laikā ļoti daudz piena cukura. Zarnas ir maziņas, nenobriedušas. Baktērijas barojas ar piena cukuru, un izdalās gāzes. Un gāzes ir daudz sīki burbulīši, kas iestiepj zarnu sieniņas, un mazulim sāp. Ģimenes ārste Inese Kuģe dalās populārākajos ieteikumos cīņā ar kolikām!

Kolikas var sākties ap 2 nedēļu vecumu un visbiežāk beidzas ap 3-4 mēnešu vecumu, to pazīmes redzamas mazuļa uzvedībā:

  • pēkšņi raud pēc ēšanas
  • strauji vicina dūrītes, kājiņas
  • velk kājiņas pie puncīša
  • raud un kļūst sasprindzis
  • sejiņa var kļūt sārta

Ko darīt, ja mazuli moka kolikas

  • sildīt ar mammas roku vēderiņu, var izmantot arī siltu drāniņu uz vēderiņa
  • mazuli var ielikt siltā vannā
  • mazulim var vingrināt kājiņas, piespiežot pie vēderiņa viņam kājiņas un tad tās iztaisnojot
  • masēt vēderiņu ar siltu plaukstu pulksteņrādītāja virzienā
  • vecākiem jānomierinās, jāsaprot, vai tās tiešām ir kolikas
  • konsultēties ar ārstu, meklējot īsto līdzekli, kas būtu piemērotāks mazulim
  • mazulim var iedot paēst, nēsāt uz rokām pa istabu

Simetikons mazina vēdera pūšanos, turklāt neuzsūcas organismā, bet izvadās no organisma neizmainītā veidā. Tādēļ šis līdzeklis ir droši lietojams arī ilgstoši - tik bieži un tik ilgi, cik nepieciešams. Sometikonu saturošam līdzeklim būtu vienmēr jābūt mājās arī tādēļ, ka to lieto kā pretindi pie saindēšanās ar mazgāšanas līdzekļiem. Katram ražotājam devas var atšķirties, bet parasti tas ir 1mililitrs mērkarotē (reizes deva ir 41.2 ml).

Cik reizes dienā baro mazuli, tik reizes dienā arī var dod simetikonu saturošu līdzekli. Kādam mazulim var vieglāk palikt, ja viņš uzņem zāles ēšanas laikā, kādam - pēc ēšanas. Atsevišķos gadījumos ārsti iesaka to lietot pirms ēšanas, jo mazulis ēdot var aizmigt un zāles var arī neizdoties “iemānīt”. To var arī pievienot siltiem vai aukstiem dzērieniem (piemēram, tējai, ūdenim vai pienam), kā arī barojamo pudelīšu saturam vai ar mazu karotīti, pipeti vai šļirci dot zīdainim tieši pirms zīdīšanas. Tāpat mājās būtu jābūt arī probiotiskajām baktērijām, kas var uzlabot mazuļa gremošanu.

Tomēr, ja simptomi neuzlabojas 3 dienu laikā, ir svarīgi konsultēties ar bērniņa ārstu. Iespējams nepieciešams bērnu izmekt,lainoskaidrotu,vai sūdzībupamatānav citaslimība,kambūtu nepieciamacitaveida ārstēšana.

Biežāk kolikas novēro mazuļiem, kas ēd piena maisījumu, bet tā var notikt arī ar krūti ēdinātiem mazuļiem, tāpēc ar krūti barojošām māmiņām iesaka īpaši piedomāt pie sava uztura, izvairoties no pākšaugiem, pārmērīga cukura daudzuma, pārāk asiem vai trekniem ēdieniem.

Tāpat ir vienmēr jāatceras par atraudziņas sagaidīšanu pēc ēšanas.

Mazulis izaugs, viņa organisms nobriedīs un kolikas pazudīs kā nebijušas! Izturību vecākiem!

Māmiņu Klubs.

20160314214948-31309.jpg