No kā atkarīga kafijas garša?

No kā atkarīga kafijas garša?

04. Feb 2016, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kafijas garša, kā izrādās, var būt atkarīga no ļoti daudz kā: no kafijas veida, no tās audzēšanas, grauzdēšanas, malšanas un pat pagatavošanas veida!

Par kafijas malumu

Maltās kafijas garša un aromāts, diemžēl, pasliktinās jau dažas minūtes pēc malšanas. Vai arī pēc tam, kad atvērts vakuuma iepakojums. Kafija ideālā gadījumā būtu jāmaļ pašiem tieši pirms tās pagatavošanas. Speciālisti iesaka iegādāties vienā reizē ne vairāk kā 200 gramu kafijas pupiņas, jo mājas apstākļos kafijas pupiņas jau nedēļu pēc to uzglabāšanas sāk zaudēt savas īpašības. Ir vairākas maluma pakāpes, un no tām atkarīga arī kafijas pagatavošana.

Rupja maluma kafija - malšanai pietiek ar 10 sekundēm. Iegūtās kafijas daļiņas izmērā ir līdz 0,8mm. Šī kafija lieliski derēs dzēriena pagatavošanai kafijas automātā, tā jānostādina apmēram 6-8 minūtes.

Vidēja maluma kafija - malšanai vajag 13 sekundes. Nostādina kafiju 4-6 minūtes. Šis ir universāls malšanas veids un būs piemērots teju jebkuram kafijas pagatavošanas veidam.

Smalka maluma kafija - malšanai vajag 15-20 sekundes, nostādināšanai 1-4 minūtes. Lai cik dīvaini tas nebūtu, šo kafiju pēc malšanas var uzglabāt visilgāk, jo tās sīkās daļiņas cieši pieguļ viena pie otras, attiecīgi kontakts ar gaisu ir mazāks. Smalka maluma kafiju var pagatavot ar kafijas filtra palīdzību.

Smalka maluma espresoo kafija derēs espresso kafijas gatavošanas aparādie, kad kafija iet cauri tvaikam.

Bet ir arī pavisam smalka maluma kafija iegūstama, un šajā gadījumā kafija izskatīsies kā miltu pulveris.

20160301132018-35692.jpg

Kafijas pupiņu apstrāde

Kafijas cena un garšas īpatnības pārsvarā atkarīgas no tā, kādā veidā apstrādātas kafijas pupiņas - sausā vai mitrā. Lētāka ir sausā apstrāde, kas kafijai ļauj būt saldākai, un pamatā tā apstrādāta tiek Robusta kafija. Tai pat laikā mitrā kafijas pupiņu apstrāde ilgst līdz pat divām nedēļām. Kafijas pupiņas tiek mazgātas, pēc tam tās 36 stundu ilgā periodā tiek pakļautas fermentācijai speciālā šķīdumā, un tas pupiņu kvalitāti uzlabo.

Vairumā gadījumu iegādājamies jau grauzdētas kafijas pupiņas, bet, ja ir vēlēšanās, tās var grauzdēt katrs pats. Iegādājoties kafijas pupiņas, ir vērts uzzināt arī par kafijas pupiņu grauzdēšanu.

Grauzdēšanas laikā pupiņu apjoms uz pusi palielinās, lai gan pupiņas pēc svara kļūst vieglākas. Grauzdēšanas ilgums ir ļoti svarīgs, jo no tā atkarīga arī pašas kafijas garša. Tātad, vienas un tās pašas kafijas pupiņas atšķirīgi grauzdējot var iegūt kafiju, kas pēc garšas pat ļoti atšķiras.

Kafijas pupiņu grauzdēšana

Ja kafija netiktu grauzdēta, mēs nespētu novērtēt tās īsto aromātu. Negrauzdēta kafija ir praktiski bezgaršīga. Tikai karsēšanas rezultātā kafijas pupiņā veidojas aromātiskās vielas. Kafijas grauzdēšana ir process, kuras rezultātā kafijas pupiņas tiek turētas 15 līdz 20 minūtes 160 – 220°C lielā temperatūrā, tās nepārtraukti maisot.

Pati spēcīgākā grauzdēšana skaitās espresso - pēc tās kafijas pupiņas kļūst melnas, gandrīz kā oglītes. Tādas pupiņas lieto espresso kafijas pagatavošanai.

Labākais grauzdēšanas veids skaitās tas, kurā iegūst ne pārāk tumšas pupiņas,  - jo tumšākas pupiņas pēc grauzdēšanas, jo mazāk tajās paliek garšas nianses. Izņēmums ir kafijas pupiņas, kas paredzētas jau minētajai espresso kafijas pagatavošanai. Ja pupiņas ir viegli grauzdētas, kafijai ir laba garša un arī diezgan daudz putu.

Arī Arabikas kafijas atšķiras cita no citas, atkarībā no savas ģeogrāfiskās izcelsmes

  • Arabika Kosta-Rika - kafija ar brīnišķīgu aromātu un vieglu skābenumu.
  • Arabika Kolumbija - labi sabalansēta garša, ar vieglu skābenumu un smalku aromātu.
  • Arabika Brazīlija - spēcīga, piesātināta kafija, ar rūgtenu riekstu piegaršu.
  • Arabika Indija ļoti labi šķīst, un tai mēdz būt pat šokolādes garša.
  • Arabika Gvatemala arī ir kafija ar šokolādes garšu, bet tai ir arī augļu un garšvielu notis.
  • Arabija Kenija - atgādina vīna skābenumu un meža ogu garšu.
  • Arabija Etiopija ir kafija ar vieglu rūgtumu un maigu ogu garšu.

Kafija mēdz būt gan jaukta, gan nejaukta. Ļoti kvalitatīvam kafijas maisījumam jāsastāv no 5-7 Arabikas un Robustās kafijas veidiem, kas nāk no dažādām plantācijām, arī jāgrauzdē tās ir atsevišķi. Pēc šķirņu sajaukšanas, kafijai ir īpaša garša un neatkārtojams aromāts. Lētākām kafijām būs pamatā vairāk lēto kafijas šķirņu, bet vidēji dārgām tiek pievienota kāda dārgāka kafijas šķirne, lai uzlabotu kafijas aromātu un garšas īpašības. Pieredzes bagāti kafijas dzērāji nereti eksperimentē, paši jauc dažādas kafijas šķirnes, lai iegūtu sev piemērotāko garšu.

Māmiņu Klubs

20160301131916-11846.jpg

Kafija, kas ir iecienīta no paaudzes paaudzē. Gaišais grauzdēšanas veids garantē aromāta saglabāšanos.  Kafijas pupiņu kvalitāti garantē ,,slapjā’’ apstrādes metode. No kafijas pupiņām ir ekstrahētas kairinošās un rūgtvielas, iegūstot maigu garšu. Sastāvā izmantotas tikai 100% Arabikas pupiņas, kas iegūtas labākajās augstkalņu plantācijās. 

Gan pupiņas, gan maltā kafija
Īstiem kafijas cienītājiem pagatavošanai krūzītē, franču preskannā un kafijas automātos;
•Dallmayr kafijas pamatā ir 100% Arabika
•Katru gadu Dallmayr sagrauzdē 45-52 tūkst. tonnu kafijas pupiņu;
•Katram Dallmayr kafijas maisījumam ir izstrādāts savs unikālās garšas profils