Ko nozīmē drošs dators?

13. Dec 2013, 10:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kādas programmas datorā ir nepieciešamas? Kāpēc to atjauninājumi ir svarīgi, un, ko vispār nozīmē drošs dators? Uzzinājām, pateicoties Microsoft Latvija tehnoloģiju ekspertam Salvim Praudem!

Kā saglabāt savus datorus drošus? Ko nozīmē drošs dators?

Tas ir ļoti vispusīgs, pat daudzpusīgs termins. Drošs dators sākas ar prasmīgu lietotāju, kurš saprot, ko viņš savā datorā dara. Nākošais ir programmas, kas ir datorā, kas tiek lietotas, nepieļaujot kaut kādas kļūdas lietošanā.  Attiecīgi, viss atkarīgs no cilvēka, no tā, ko viņš tajā datorā dara.

Antivīrusu nozīme

Antivīruss ir pirmais balsts, atbalsts lietotājam, kurš nespēj izsekot līdzi visām savām darbībām. Antivīruss ir kā slepenais aģents, kas sēž datorā, kontrolē mūsu darbības, filtrē visus datorā esošos datus, veic pārbaudes jeb skenēšanu. Antivīrusu var iedalīt divās daļās: antivīrusi, kas strādā reālā laikā, un antivīrusi, kas strādā citādāk. Antivīrusi brīdina par to, ka ir kaut kādi kaitējumi datoram.

Vienmēr ir jālasa to, ko mēs redzam datorā. Ja cilvēks veic sevis iesākto darbību, vai vienkārši nospiež OK, Ignore/Skip pogu, mēs pieļaujam to, ka mūsu ierīce izpilda nevēlamas darbības. Ja cilvēks nesaprot, kas ir rakstīts angļu valodā, ir iespējams mainīt valodu datorā, iestatot to uz valodu, kas konkrētajam cilvēkam ir saprotama.

FireWall, Antispam programmas – vai tādas vajag?

Drošs dators ietver sevī antivīrusus, kas brīdina mūs par to, ka notiek kaut kas nelāgs. Un FireWall jeb ugunsmūris ir tas, kas ir parasti jau ieslēgts. Ir programmas ar neskaidru izcelsmi, tās nobloķē tieši ugunsmūris. Un lietotājiem bieži ir tā, ka viņi ņem un izslēdz ugunsmūri.. Vienmēr jādomā par to, lai dators būtu spējīgs strādāt, nevis būtu piebāzts ar ļoti daudzām programmām. Programmas strādā paralēli, noslogo datoru, un līdz ar to datora darbība tiek bremzēta. Piemēram, tā var būt gadījumā, kad ir datorā instalēti 3 antivīrusi..

Ja ir Windows 7 vai 8, tajā ir aktivitāšu centrs, kurā var ieskatīties, lai uzzinātu vairāk par instalētajām programmām. Dators var arī brīdināt par to, ka ir vairāk kā 1 antivīruss.

Kāpēc ir svarīgi atjaunot programmas datorā?

Programmas ir dinamiskas, un visa vide ap mums ir dinamiska. Antivīruss, kas nav atjaunināts, nav jaudīgs, viņš nespēj pretoties tam vīrusam, kas, piemēram, radīts ir nupat kā. Tas pats attiecas uz jebkurām programmām. Atjauninājumus nevajag atslēgt. Atjauninājumi var novērst arī kritiskas kļūdas. Visas sistēmas, ko lietojam, ir jāatjauno. Ja mēs to nedarām, mēs esam zaudētāji. Ļoti daudz ko nevar izdarīt bez noteiktu programmu instalācijas.

Arī savu auto mēs taču regulāri pārbaudām, veicam apskates. Tā ir tā īslaicīga, obligāta apkope.

Kas liecina par to, ka dators ir inficēts?

Cilvēks, kad ir inficēts, jūtas slikti. Arī ar datoru tā var būt. Te būs dažas būtiskākās pazīmes:

  1. Dators var palikt ļoti lēns, datora fonā var strādāt kāda nelāga programma. Dators var lēni ieslēgties, bilžu un video skaits datorā šo procesu neietekmē.
  2. Parādās pēkšņi kaut kādi mums nesaprotami logi, iespējams, tās ir programmas, ko mēs paši neesam instalējuši.
  3. Kaut kas var sākt pazust no datora. Jāpārskata datora saturs, vai netiek dzēsti lēnām datora faili ārā.

Keychain – aicinājums saglabāt paroles. Kā uz to reaģēt?

Nevajadzētu saglabāt datorā paroles. Ja kaut kas parādās ārpus ikdienas darbībām, to nevajadzētu apstiprināt ar OK.

Māmiņu Klubs

ONLINE TV videosarunas ieraksts: Ģimenes un datoru drošība

Videosarunu piedāvā:

20131127143431-42058.jpg