INSTRUKCIJA: Kā rakstīt blogus, nepārkāpjot autortiesības?

INSTRUKCIJA: Kā rakstīt blogus, nepārkāpjot autortiesības?

17. Mar 2014, 09:05 Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv

Paldies visām, kas tik aktīvi uzsākušas blogot, papildinot klubiņu dzīvi! Tas mūs redakcijā dikti priecē! Tomēr nolēmām uzrakstīt blogu rakstīšanas instrukciju, lai netiktu pārkāptas autortiesības, lai visām blogotājām būtu skaidrība par to, kas būtu pieņemams un kas nē.

Kas tad ir autortiesības? Un kā tās var pārkāpt? Ja rokoties pa internetu vai lasot kādu žurnālu, grāmatu vai jebkuru citu literāru darbu, ņem cita autora darbu un vārds vārdā pārkopē, tad ir liels risks pārkāpt otra autora autortiesības. 

Pavisam cita lieta ir, ja izmanto cita autora darbu, lai iedvesmotos. Viņu citē (vai citē avotu, no kura esi ņēmusi informāciju), bet papildini to ar savām pārdomām, iespaidiem, pieredzi. Ja runājam procentuāli, tad pārkopētā info var būt līdz 30 %, 70 % jābūt tevis pašas radītajam radošajam pienesusmam. Noteikti, ja izmanto citu autoru/avotu darbus, atsaucies uz pirmavotu. 

Tā kā portālā raksti tiek aktivitēti automātiski, līdz ko tie tiek ievietoti, var gadīties situācija, ka jūs kontstatējat- raksts ir pazudis/ dzēsts. Pēc vakardienas sarunas tepat Māmiņu Klubā solām, ka turpmāk nosūtīsim ziņu uz e-pastu ar skaidrojumu, kāpēc raksts ir dzēsts.

Bet ziniet?! Blogus rakstot nemaz obligāti nav jāizmanto citu avotu darbi. Tos mierīgi vari rakstīt, balstoties uz savu pieredzi un pārdomām. 

Ja rakstot blogus un uzturot savus klubiņus aktīvus rodas kādi papildus jautājumi, kā pareizāk darīt to vai šo, sazinieties ar redakciju, rakstot kristine@maminuklubs.lv. Ar garantiju sniegsim atbildi, kā jau vienmēr :)

Agnese A. Agnese A. 18. Mar 2014, 17:52

Vēl papildinot diamondagne, būtu ļoti jauki, ja nākotnē bloga rakstiem būtu iespēja saglabāt melnrakstu, kā arī jau publicētam rakstam veikt rediģēšanu, citādi nagi niez izlabot savas neuzmanības kļūdas, bet nevar (vai varbūt var, bet nezinu kur?)

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 17. Mar 2014, 13:46

Blogu un privāto ziņu sūtīšanas nozīme ir atšķirīga,bet, jā, par šiem ierosinajumiem piekrītu!