Drīzumā Latvijā prognozē gripas epidēmijas uzliesmojumu

Drīzumā Latvijā prognozē gripas epidēmijas uzliesmojumu

17. Jan 2013, 09:33 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Līdzīgi kā virknē Eiropas valstu, Latvijā gripas sezona sākusi atvēzēties pagājušajā nedēļā. Tomēr, lai arī Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologi prognozē gripas epidēmiju tuvāko nedēļu laikā, pagaidām saslimstības līmenis tiek saukts par diezgan zemu.

Tiesa, samērā liels skaits saslimušo stacionēti - pagājušajā nedēļā 25 cilvēki Rīgā, Jelgavā un Daugavpilī. Divi no viņiem ir bērni.

Pagājušajā nedēļā reģistrēti nedaudz mazāk kā četri saslimšanas gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, šādu līmeni epidemiologi sauc par samērā zemu. Visvairāk saslimušo ir vecuma grupā starp 15 un 64 gadiem, savukārt deviņi no saslimušajiem ir vecumā virs 65. Astoņiem no viņiem ir gripas izraisīta pneimonija. SPKC epidemioloģe Raina Nikiforova stāsta: «Gripa ir bīstama veciem cilvēkiem, kuriem ne tik izteikti norisinās klasiski, var būt komplikācijas.» Viņa arī norāda, ka kopā ar citām respiratorajām saslimšanām saslimstība pieaugusi tieši pagājušajā nedēļā. Latvijā cirkulē četri dažādi gripas vīrusi, un «no tā, kurš no tiem būs dominējošais, arī būs atkarīgs, kāds būs epidēmijas smagums», skaidro R. Nikiforova.

Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā šobrīd ārstējas pāris bērnu ar diagnozi «gripa», kā arī pacienti, kuriem konstatēta paragripa, adenovīruss, respiratori sincitiālais vīruss. Taču mediķi saka: saslimstības līmenis pagaidām nav augsts.

SPKC speciālisti atgādina: ik gadu gripu izslimo vidēji 10% no iedzīvotāju populācijas. Lielākoties gripa norit vieglā vai vidēji smagā formā, bet iespējama arī smaga saslimšana. Biežāk sastopamās komplikācijas ir pneimonija, bronhīts, sinusīts, vidusauss iekaisums. Ja parādās gripas simptomi (paaugstināta ķermeņa temperatūra, drebuļi, galvassāpes, sauss klepus, sāpes aiz krūšu kaula, kaulu laušanas sajūta), SPKC speciālisti iedzīvotājiem iesaka palikt mājās - neapmeklēt darbu, skolu vai publiskus pasākumus un konsultēties ar ārstu.

Laura Dzērve, Diena.lv