Cik ģimenēm draudzīga ir Tava pašvaldība? Padiskutējam!

Cik ģimenēm draudzīga ir Tava pašvaldība? Padiskutējam!

13. Mar 2013, 16:32 Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs

Māmiņu Klubs tagad ar jūsu visu palīdzību veic apjomīgāku pētījumu par to, kā ģimenes ar bērniem izjūt savas pašvaldības atbalstu - dzīvesvieta/vide ir vai nav ģimenēm ar bērniem draudzīga? Rezultātus prezentēsim Saeimas demogrāfijas apakškomisijā.

Bet šoreiz vēlējos pajautāt jūsu brīvu viedokli-  kā jūtaties savā pašvaldībā dzīvojot? Vai izjūtat kādas īpašas rūpes, bērnu vides labiekārtošanu, jaunus rotaļu laukumus, pasākumus ģimenēm ar bērniem?

Vai kā ģimene jūtaties gaidīti un godāti savā pašvaldībā? Tajā ir vecāku/māmiņu centriņi? Bērnu brīvā laika pavadīšanas iespējas?

Vai pašvaldība ir likvidējusi bērnudārzu rindas? 

Kāda ir jūsu kā ģimenes vīzija, kādus "labiekārtošanas" darbus jūs vēlētos redzēt savā pašvaldībā, lai dzīve ar bērniem kļūtu jaukāka?

Vai pašvaldība veicina veselību? Rīko veselīgus pasākumus? Finansē profilaksi  bērniem?

Pēc mūsu aptaujas datiem sanāk, ka lielākā daļa ģimeņu īsti nemaz nezina, kas viņu pašvaldībās ir priekš ģimenēm ar bērniem.

Nosauc komentārā savu pašvaldību un pastāsti, kā jums tur iet!

Labākais un izsmeļošākais komentārs dabūs balviņu no Māmiņu Kluba - grāmatu no "Zvaigzne ABC"!

veesma veesma 13. Mar 2013, 22:12

Esmu no Jēkabpils pašvaldības.
Tātad, ko mums kā daudzbērnu ģimenei sniedz mūsu pašvaldība:
1. no 1. janvāra brīvpusdienas - Brīvpusdienas piešķir izglītojamajiem līdz 19 gadu vecumam, kuri iegūst pamatizglītību vai vispārējo vidējo izglītību mūsu pilsētas pašvaldības izglītības iestādēs.
2. atvieglojumi maksai par bērna ēdināšanu pirmsskolas izglītības iestādē - 50% apmērā no mūsu pilsētas domes noteiktās maksas ģimenei, kurā ir trīs bērni;
3.pabalsts uzsākot mācību gadu - pabalstu skolas piederumu iegādei piešķir vienu reizi gadā, tas ir talons kura vērtība ir 10% no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas (par šo gan nebijām informēti, kad jautājām sociālajā dienestā, tad pagājušo gadu šādu pabalstu nepiedāvāja).
Vēl ir bērna piedzimšanas pabalsts - 50 Ls. Kad dzima mūsu mazais šāda pabalsta nebija, bija krīze.
Ir dažādi pabalsti trūcīgajiem un maznodrošinātajiem.
Runājot par rindām bērnudārzos. Tās mūsu pašvaldība nav likvidējusi. Gan mēs, gan daudzi citi paziņas gaida rindu, kad varēs tikt bērnudārzā.
Runājot par vidi, cik tā ir labvēlīga mūsu pašvaldībā, tad varu teikt ka īpaši labvēlīga jau nu nav. Ir dažos mikrorajonos bērnu rotaļu laukumi, ir pilsēta centrā strūklaka un tāds kā atpūtas skvērs. Šis tas pa ziemu tiek papildināts ir uzstādīts vecā tirgus laukuma vietā metāla zirgs ar ratiem un neliels karuselis.
Pagājušo gadu vairākas māmiņas izstrādāja virkni ar dažādiem priekšlikumiem, kas būtu nepieciešami mūsu pilsētā priekš bērniem. Tika organizēta parakstu vākšana, lai rudens pusē pirms jaunā budžeta plānošanas iesniegtu pilsētas pašvaldībai vēstuli/aicinājumu/ierosinājumus vai kā tml. ar idejām, kā padarīt mūsu pilsētu mazuļiem draudzīgu. Ierosinājumi tika iesniegti, bet atbildes nekādas, cik sapratu no māmiņām.
Dažas no idejām ko māmiņas gribētu redzēt mūsu pilsētā.
Izveidot Kena parkā bērnu rotaļu laukumu, kas tiktu apsargāts un tajā būtu nodrošināta tīrība un kārtība. Būtu pieļaujama „ieejas maksa” simbolisku padsmit santīmu apmērā līdzīgi kā tas ir izveidots Ventspilī.
Turpat pie rotaļu laukuma izveidot stūrīti mammām, kuras baro mazuļus ar krūti. Vai vismaz sakārtot soliņus, kur apsēsties uz barošanas laiku un varētu vajadzības gadījumā arī zīdaiņiem nomainīt autiņus.
Sakārtot ietvi pie gājēju pārejas, kas ved no T/C „Jēkabpils centrs” uz Kena parku.
Izveidot uzbrauktuvi vai vismaz izbūvēt sliedes uz kāpnītēm, kas ved no Kena parka uz veikalu „Mego”.
Sakārtot ietvi no Bebru mikrorajona centra virzienā, lai varētu pārvietoties ar bērnu ratiņiem, nemēģinot veikt bīstamas virāžas, apbraucot slapjā laikā peļķes un mēģinot nokļūt no vienas ietves uz tās turpinājumu, šķērsojot veco ceļu.
Izveidot ietvi arī ielas otrā pusē, kas ved no Bebru mikrorajona virzienā uz centru.
Izveidot gājēju pāreju tilta tuvumā.
Pie visām gājēju pārejām un ielu krustojumos izveidot ietves apmales pazeminājumu, lai nav jāuzkavējas uz braucamās daļās, kamēr tiek uzcelti bērnu ratiņi uz ietves.
Izveidot uzbraucamās sliedes vai uzbrauktuves-pandusus uz/pie visām pilsētas kāpnēm: uz dambi, uz tiltu .....
„Bērnu rotaļu laukumi miskastē”. Izveidot vienu kopīgu atkritumu tvertņu novietni pāris nomaļās dzīvojamo māju mikrorajona vietās – i sanitārās normas tiktu labāk ievērotas, i atkritumu vedējiem nenāktos svīst, lai nenoskādētu kādu stāvvietā noliktu auto, i degviela ietaupītos, jo nenāktos manevrēt pa pagalmu labirintiem.
Piedzīvojumu vilcieniņš bērniem Kena parkā vai kādā citā publiskā vietā par simbolisku samaksu.
Kafejnīca bērniem ar tematiskām grāmatu priekšlasījumu pēcpusdienām.
Tādi apmēram bija mūsu ierosinājumi.
Kultūras pasākumi jau mums dažādi notiek, izrādes bērniem, dažreiz kādi pasākumi.
Gribētos dažādus pulciņus, centriņus, kur aizvest darboties mazos, ir mums viena skoliņa, kura parasti sāk darboties ar septembri, bet tur jau septembra pirmajās dienās viss ir aizņemts, uzņem tikai kādus 10-12 bērnus katrā vecuma grupā.
Par veselības veicināšanu gan neko nepateikšu, jo neko neesmu izjutusi.
Tā īpaši labi jau nu mēs savā pašvaldībā nejūtamies.

meiva meiva 13. Mar 2013, 21:41 meiva

Šādi izskatās dāvaniņa, kuru Saldū saņem mazulīši. 😀

meiva meiva 13. Mar 2013, 21:32

Esmu dzimusi un augusi Saldū, lai gan par savām mājām nu saucu Rīgu. Taču šobrīd ar mazo esmu pārcēlusies pie vecākiem, prom no lielpilsētas kņadas. Visos sīkumos protams pastāstīt ko vairāk varētu mamma kas te ir uz vietas, bet pāris lietas zinu un man prieks, ka Saldū ir lietas ar ko lepoties.
Pašvaldības deputāti ir pieņēmuši lēmumu un nu gaida galīgo saskaņošanu, lai tuvākajā laikā ģimenei kur piedzimst mazulis piešķirtu 100Ls, līdzīgi kā tas ir Rīgā. Šogad ir ieviesta jauka tradīcija, īpaši svinīgā pasākumā mazulim pasniegt dāvanu -sudraba karotīti. Pirmie 32 mazuļi tās saņēma marta sākumā un nākošie pasākumi būs ik pēc diviem mēnešiem. Saldus Dzimtsarakstu nodaļā bērnu dzimšanas apliecība tiek ielikta skaistos vākos , jo tas taču ir svarīgs dokuments. Vāku rotā valsts ģērbonis un vecākiem ir iespēja izvēlēties arī sev tīkamāko vāciņu krāsu. Līdz ar dzimšanas apliecību tiek izsniegta grāmatiņa, kur vecāki var fiksēt interesantos bērna dzīves sākuma faktus.
Pilsētā ir skaists rotaļu laukums un vasarā tas ir koku un puķu ieskauts. Šur tur pie mājām parādās atrakcijas bērniem, bet kas par to parūpējas nezinu. Svarīgi ka ir. 😀 Savu darbību ir atsākusi Mazuļu skoliņa, ir Yamaha mūzikas skola. Nevaru apgalvot 100%, bet cik zinu tad bērnudārzos rindas nav. (Saldus mammas mani var palabot) 😀
Ir BMX trase, kur savas gaitas ir sākuši vairāki puiši, kas guvuši labus panākumus šajā sporta veidā.
Saldus novada ģērbonī ir medus piles, diemžēl medus podā ir arī pa darvas pilieniņam. No sev apkārt esošajām mammām uzzinu, ka Saldū nav bērnu ārsts. Tas tiek meklēts blakus pilsētās. Arī ginekologu nākas meklēt ārpus pilsētas, jo situācija nav spoža. Jaunajām māmiņām dzemdēt jādodas uz Liepāju vai Kuldīgu, vai kādu citu pilsētu, jo Saldū šādas iespējas vairs nav.
Lai vai kā, man liekas ka Saldus ir gana draudzīga pilsēta māmiņai ar mazuli. Ziemā iespēju noteikti ir mazāk kā vasarā, bet vasarā pilsēta ir skaista. Mums ir Kalnsētas parks, skaisti sakopts skvēriņš ar strūklaku. Un kas galvenais, pilsēta ir zaļa un ziedoša.

lauvinja lauvinja 13. Mar 2013, 20:40

Piekrītu, ka ir svarīgi nodrošināt vietu pirmskolas izglītībā, tāpat svarīgi ģimeniski pasākumi un aktivitātes, tomēr , man ļoti būtiski šķiet nodrošināt skolasbērnus ar daudzveidīgiem pulciņiem, ērti pieejamus, īpaši dažādus sporta pulciņus fiziskām aktivitātēm, ne tik daudz mistiskiem sportiskiem sasniegumiem, z ko tendēti šobrīd šie pulciņi, bet masveida aktivitātei, jo tās pāris sporta stundas skolā ir izsmiekls un ne vienmēr vecāki var/māk/grib nodrošināt skolasbērnus ar fiziskām aktivitātēm (daudziem vienkārši tam nav līdzekļu).

Bērnu un jauniešu drošība Rīgas mikrorajonos un uz ielām (ne tikai Rīgā).

ārpus Rīgas , ārpus pilsētām būtu svarīgi nodrošināt medicīnisko pakalpojumu pieejamību (vai nu speciālistu uz ciemu pa laikam, vai pašvaldības bērneļus ar vecākiem pie speciālista).

Par sociālajiem pakalpojumiem un to pieejamību - man pašai nav nācies izmantot un tāpēc varbūt esmu neobjektīva, bet ir sajūta, ka tie vērsti nevis uz palīdzību krīzes situācijā īstermiņā, bet apčubināšanu vien tad, kad jau "slīkst"- ilgtermiņa problēmās iestigušajiem. Savukārt šiem sniegtā palīdzība bieži vien ir formāla, biežāk būtu vajadzīgs nodrošināt ar zināšanām un prasmēm.

Un jā, zinu diezgan daudz no tā kas pienākas, tomēr tādu infomatīvu, vieglu uztveramu materiālu nekur neesmu manījusi gan. Bet varbūt par daudz gribu?

šī gluži nav aptauja, šeit mēs diskutējam
Aptaujas linku tūliņ iemetīšu

lauvinja lauvinja 13. Mar 2013, 20:16

Kur aptaujā skolnieku un tīņu sadaļa?

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 13. Mar 2013, 19:45 aflew

Paldies!

Māmiņas, kā ir citās pašvaldībās? Vai šeit ir jūrmalnieces?

Jūrmalā dzīvoju jau 4 gadus, taču neesmu vēsturiskā iedzīvotāja - man šeit dzīvo viena radu ģimene, bet es tiešām nezinu visu, ko piedāvā dome.
Tā kā Jūrmalā pārsvarā ir privātmāju rajoni, faktiski nenotiek nekāda saskare ar pašvaldības iestādēm, tāpēc arī nezinu, kas īsti tiek piedāvāts ģimenēm ar bērniem Jūrmalā bez svaigā, fantastiskā gaisa un bērnu pasākumiem Mellužu estrādē vai Jomas ielā vasarā.
Ziemā Jūrmala ir kā izmirusi (es nerunāju par Majoru centru). Tāda sajūta ka nenotiek nekas.
Pašvaldības izdotajā avīzē, ko jūrmalnieki saņem bez maksas, piemēram, degvielas stacijā, bērnu un ģimenes lietas netiek īpaši izdalītas - vairāk gozējas vietējie politikāņi, nevis tiek sniegta noderīga informācija pašvaldības iedzīvotājiem.
Ārstus šeit neapmeklējam, grūti spriest, kāds te ir līmenis.
Arī skola ir izvēlēta tomēr Rīgas, lai gan netālu no mājām ir vietējā, bet esam saņēmuši ne visai labas atsauksmes.
Bērnudārzos vietu nav, bet ir privātie, piemēram, mans bērns iet fantastiskā privātā Montesori dārziņā - labāku nevar vēlēties, bet ar Jūrmalas domi tam nav nekāda sakara.
Kas mani sarūgtina, ka par Jūrmalu cīnās oligarhi, miljonāri un politiķi,tiek domāts par ārvalstu tūristiem un Jauno Vilni, bet to,ka Jūrmala faktiski ir vienīgā, Rīgai vistuvākā zaļā rekreācijas zona un būtu īpaši piemērota ģimeņu ar bērniem atpūtai, netiek domāts.
Ir gan labi, ka pludmales ir labiekārtotas ar bērnu rotaļu laukumiem, bet īpaši bērniem nekas organizēts netiek,piemēram, Rīgas ģimeņu ar bērniem tūrisms netiek veicināts, jo viss, kas tiek piedāvāts,ir par ļoti augstu maksu.
Kas man Jūrmalā patīk ļoti, ir svaigais gaiss - tāds tiešām nekur citur nav un bērnu veselību tas arī ļoti pozitīvi ietekmē.

Jā, tas ir skumji par daudzbērnu ģimenēm - reāli atbalsts nav nekāds.
Varbūt ir kāda "daudzbērnu ģimenēm draudzīga" pašvaldība?

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 13. Mar 2013, 18:47 aflew

Paldies par Valmieras aprakstu - tiešām jauka pilsēta, un tik latviska, cik nu sanācis sajust viesojoties!
Vai vari ko vairāk pastāstīt par Valmieras māmiņu skoliņām? Jums taču ir viena no populārākajām dzemdību nodaļām Latvijā?
Kādi Valmierā ir bērnu ārsti,doktorāti, poliklīnika?
Vai jūtat, ka Valmieras pašvaldība domā par iedzīvotāju, īpaši ģimenēm ar bērniem veselības veicināšanu?

Paldies par izsmeļošo atbildi!
Vai esi ko dzirdējusi pa Ādažu atbalstu ģimenēm krīzes situācijās? Kā tur darbojas sociālais dienests?
Un kas pienākas jaundzimušajam piedzimstot?

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 13. Mar 2013, 16:41

Tā kā tuvojas vēlēšanas, gribam noskaidrot, kas ir realitāte un ko nu solīs.. Tāpēc jūsu pieredze ir ļoti būtiska. Pašvaldībām ir milzīga loma ģimeņu atbalstam, bet daudz kas "pazūd"tukšos solījumos.
Nosauciet savu pašvaldību un pastāstiet, kā jūtaties, tur dzīvojot, tepat komentāros!
Paldies😀!