BKUS Vecāku māja - iespēja būt tuvāk bērniņam ārstēšanās laikā

11. Apr 2016, 10:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šī gada martā Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Vecāku mājai aprit seši pastāvēšanas gadi. Sešu gadu laikā tajā palīdzību saņēmuši teju 3000 bērnu tuvinieku, no tiem pagājušajā gadā atbalsts sniegts 792 cilvēkiem, kuri Vecāku mājā uzturējās, lai būtu tuvāk savām atvasēm ārstēšanās procesā. Māmiņu Klubā ciemojās un uz vecāku jautājumiem par dažādiem Vecāku mājas pakalpojumiem un iespējām atbildēja Ilze Jozēna – Bērnu slimnīcas Vecāku mājas vadītāja.

20160407214214-18876.jpg

Kas ir Vecāku māja, un kā radās ideja par to

Ideja radās, jo bija ļoti daudz vecāku, kuriem, kamēr bērni ārstējas slimnīcā, nav, kur nakšņot. Un tā ir ārkārtīgi nozīmīga, svarīga lieta, jo ir bērni, kam ārstniecība ir ilgāka par 3 dienām, un attiecīgi, vecākiem ir vajadzība būt kopā ar bērniem gan dienā, gan naktī. Vecāku māja ir Bērnu slimnīcas fonda sastāvdaļa, un sabiedrībā pazīstamā Liene Dambiņa bija tā, kas uzņēmās iniciatīvu, kopā vairākiem citiem cilvēkiem, saprotot, ka tas ir jārealizē, un attiecīgi, tas arī izdevās.

Pakalpojumi Vecāku mājā

Tas ir kā atbalsta punkts vecākiem, kuru bērni ir slimnīcā. Pirmkārt, tā ir iespēja nakšņot (20 gultas un 1 bērnu gulta), tad vēl tur var izmazgāt veļu, pagatavot gan sev, gan savam bērnam maltīti, kas kļūst aktuāli, ja bērnam ir īpašāka diēta, ēšanas paradumi. Viena lieta ir mīļš mammas glāsts, klātbūtne, bet otrs ir caur ēdienu arī sniegt mīlestību, iespējams, pagatavojot kaut ko, kas bērniņam ļoti garšo.

Vecāku mājā ir liels atbalsta klāsts, ir daudz speciālistu, ar kuriem vecāki var parunāties, un pat kapelāns un psihologs. Vēl mēģinām nodrošināt dažāda veida atbalstu, tā, lai vecākiem pēc iespējas mazāk būtu jāraizējas par ikdienas sīkumiem, piemēram, ar Maxima Latvija atbalstu nodrošinām ikdienas nepieciešamības lietas (tēja, kafija, cukurs, cepumi utt.). Bieži vien tās ir lietas, kas vecākiem nav līdzi, jo uztraukumā kaut kas mājās ir aizmirsis. Un galu galā, tie sīkumi arī veido to sajūtu, ka par daudz ko nav bijis jāraizējas.

Kāda ir pieteikšanās kārtība

Diezgan bieži vecākus piesaka nodaļu darbinieki, kas saprot, ka vecākiem vajag nakšņošanas vietu, bet ir arī tā, ka paši vecāki zvana, ja zina, ka dosies uz slimnīcu ar bērniņu. Ir uzņemšanas kārtība, saruna, lai saprastu, kas vecākiem ir nepieciešams, jo vecāku labsajūta nebūs pirmais, ar ko visi darbosies, pirmais tomēr te ir bērniņš, par kuru rūpējas. Bet arī mēs uzrunājam cilvēkus, lai saprastu, kā jūtas arī paši vecāki, un vai arī ar viņiem viss ir kārtība, jo emocijas, stress - tas viss nereti ņem virsroku.

Ir cilvēki, kuri labprāt saprot, ka viņu spēka resursi nav neizsmeļami. Bet ir cilvēki, kas pie lielākām sērām noslēdzas sevī, mēģinot visu izdarīt paša spēkiem. Un Vecāku mājā ir tā, ka vienā istabiņā ir 2-6 mammas, kas var arī viena otrai sniegt atbalstu, kaut vai uzklausot, izrunājoties, jo nereti esam līdzīgās situācijās, ar līdzīgām sajūtām.

Vecāku māja cilvēkus pārsteidz ar to, ka pie mums ir diezgan tāda miera un klusuma sajūta, un to vajag tādēļ, ka nav zināms, kurā mirklī vecākiem būs nepieciešama atpūta, miegs. Pie mums var atpūsties. Tomēr laiku pa laikam rīkojam Skaistuma dienas sadarbībā ar žurnālu Baltic Cosmetic, un Vecāku māja uz vienu dienu pārvēršas par īstu skaistumkopšanas salonu, kurā ir gan frizieris, gan kosmetologs, gan pat masieris un vēl un vēl. Tas notiek katru gadu aptuveni 3 reizes gadā. Vecāki to ir pelnījuši.

Rīgas domes finansējums brīvprātīgo apmācībai darbam nodaļā

Vecāku māja ir bagāta ar lielu pulku brīvprātīgo darbinieku, tie ir cilvēki brieduma gados, studentu mums ir maz. Tie ir ģimenes cilvēki, ar izglītību, ar darbu, ar hobijiem, kuri kādu dzīves notikumu dēļ ir sapratuši, ka vēlas kaut ko izdarīt sabiedrībai. Viņi palīdz ikdienā, bez īpašām akcijām. 40-50 darbinieku, kas pie mums aktīvi darbojas, uzņem vecākus, izraksta, pieskata Vecāku māju tad, kad nav uz vietas darbinieku. Daudziem brīvprātīgajiem darbiniekiem rodas sajūta, ka viņi gribētu palīdzēt arī bērniem, ne tikai vecākiem, tāpēc mēs mēģinām iedzīvināt darbu divu nodaļu rotaļu istabās, lai saprastu, kā tas darbojas un kāda tam ir nākotne. Jo ir nepieciešama gan apmācība, gan sagatavotība.

Arī šogad mums ir pieejama kompleksā brīvprātīgo apmācība, kas ietver sevī gan psiholoģiskos jautājumus, gan ekskursijas pa nodaļām un ne tikai.

Būsim kopā! Būsim tuvāk! Vecāku mājā!

Māmiņu Klubs

20160407214010-40847.jpg