Siena drudzis grūtniecības laikā

01. Nov 2012, 10:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Esmu trešajā grūtniecības mēnesī, un grūtniecības kulminācija būs tieši pavasarīb, bet tas, diemžēl, ir laiks, ko paciešu ar grūtībām, jo man ir alerģija pret ziedputekšņiem. Ko darīt?

Vai varēšu lietot tās pašas zāles, ko katru gadu lietoju, vai arī tagad ir jāpievēršas tā saucamajai "vakcinācijai pret siena drudzi"?

Atbildi sniedz Premium Medical alergologs - imunologs - Lauris Līcītis.

To, kā sievietes organisms reaģēs grūtniecības laikā uz polinozi, nav iespējams, un to nevar noteikt neviens ārsts. Diezgan bieži topošajām māmiņām, un arī pirmajā bērniņa dzīves gadā, hormonālo pārmaiņu dēļ alerģiskie simptomi pat mazinās, tie ir vieglākā formā. 

Varētu teikt, ka tādām māmiņām ir ļoti paveicies, jo nebūs jālieto zāles, lai izvairītos no šķaudīšanas, klepus, deguna tecēšanas. Pie tam, antihistamīnu preparātu ietekme uz vēl nedzimušu un tikko dzimušu bērniņu līdz galam nav izpētīta. Bet, ja lasa zāļu instrukciju, tad melns uz balta ir rakstīts, ka zāles grūtniecības un laktācijas laikā lietot nedrīkst.

Un tomēr daļai sieviešu grūtniecības laikā alerģija pilnīgi uzplaukst ar jaunu spēku. Tad bez vizītes pie ārsta neiztikt, ārsts centīsies izvēlēties antihistamīna preparātu, kas ir ar minimālāko kaitējumu mazajam bērniņam. Pašas galvenās zāles ir izvairīšanās no alergēna.

Tas, protams, ir grūti, jo koki zied vienlaicīgi visā Latvijā. Un nepalīdz arī logu aizvēršana, jo putekšņi tik un tā nokļūst mājās. Tāpēc, ja līdzekļi ļauj, šajā gada laikā būtu vēlams izceļot uz citu valsti, kur alerģiju izraisošie koki, augi, krūmi nezied. Pastaigas skaidrā laikā vislabāk atcelt, un, ja vajag doties pastaigā ar bērnu, to var uzticēt kādam citam no radiem.

Nekādi testi uz alerģiju, un jo vairāk - alergēnspecifiskā imūnterapija (saucamā "vakcinēšanās pret alerģiju) grūtniecības un bērniņa zīdīšanas laikā nedrīkst tik veikta. Imūnterapija būtu veicama vismaz 2 gadus pirms grūtniecības iestāšanās.

Vai arī - to var veikt tad, kad māmiņa vairs nebaro mazuli ar krūti. Starp citu, ap to laiku, atkal tieši hormonālo pārmaiņu dēļ, daudzi alergēni var pazust, vai tieši otrādi - pievienoties ar jaunu spēku. Tāpēc apsekošana tieši šajā periodā būs krietni informatīvāka.

Grūtniecības un laktācijas laikā vēlams kaut kā tomēr izvairīties no alerģijas - skalot degunu, mutes dobumu, veikt elpošanas vingrinājumus vai nodarboties ar jogu, uzsākt jebkurus drošības pasākumus, kas tieši jums palīdz, homeopātiju, dietoloģiju, akupunktūru ieskaitot.

Vislabāk būtu tikties ar ārstu - alergologu, lai konkretizētu savu uzvedību, rīcību simptomu parādīšanās laikā. Tāpat tajā gadījumā, ja alerģija parādījusies tieši grūtniecības laikā. Ārsts var ieteikt hipoalerģisku diētu vai atteikties no kādas sadzīves ķīmijas lietošanas ikdienā.

Māmiņu Klubs

 

Videotranslāciju atbalsta

 

Claritine 10mg N10atvieglo alerģisku reakciju izraisītus simptomus – šķaudīšanu, izdalījumus no deguna, deguna niezi, dedzināšanu vai niezi acīs, ko rada alerģija pret ziedputekšņiem, pārtiku, putekļu daļiņām, dzīvnieku spalvām, pelējuma sēnīti, sadzīves ķīmiju u.c. 

CLARITINE N10–bezrecepšu medikaments alerģijas simptomu mazināšanai. Medikaments ir otrās paaudzes antihistamīna preparāts un alerģisku reakciju mazināšanai nepieciešama tikai viena tablete dienā. Parasti neizraisa miegainību.

Zāļu nepamatota lietošana ir kaitīga veselībai. Pirms zāļu lietošanas rūpīgi izlasiet instrukciju un konsultējieties ar ārstu vai farmaceitu.

Skaties videosarunu ar Renāti Snipi par alerģijām, spiežot pogu Play!