Orff metode mūzikā

Orff metode mūzikā

01. Nov 2012, 11:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kas ir Orff metode mūzikā? Uz šo jautājumu atbildēs mūzikas pedagoģe Agnese Mālere.

Mūzika ir viss,ko mēs dzirdam apkārt- skaņa, kad tiek sasisti kopā divi priekšmeti; kāju dipoņa, koru balsis vai ūdens strautiņa tecēšana. Arī Latvijā ienākusi vācu/austriešu komponista Karla Orfa metode, kad  bērnam tiek veidoti apstākļi, kuros viņš apgūst dabīgi mūziku, izmantojot to, kas ir viņam apkārt.

Skolotāja uzdevums ir bērnu novērot un iedrošināt viņu kustēties, iemīlēt mūziku, izmantot žestus, radīt skaņas ar plaukstām, kājām. Tātad mūzika tiek izbaudīta dažādos veidos ar bērnu piedalīšanos- dziesmiņu, dzejoli bērns klausās, iztēlojas, kustās, spēlē insrumentus, dzied un iejūtas lomās. 

Bērni iepazīstas ar mūziku un mācās nepiespiestā veidā, balstoties uz savu dabisko instinktu, kas mudina dziedāt, kustēties un  darboties ar instrumentiem.

Ir vecāki,kuri vēlas virzīt bērnu pa mūzikas ceļu,tad nu viņiem rodas jautājums,vai bērns ir talantīgs. "To, vai bērns ir talantīgs, var noteikt tikai profesionālis, bet tai pat laikā – ja nav muzikālā dzirde pietiekoši labi attīstīta, varbūt bērnam ir laba ritma izjūta vai atmiņa. Tas nenozīmē, ka nevajag nākt uz mūzikas nodarbībām, jo tās attīsta ļoti daudz citas spējas," informē Agnese Mālere. "Katram mūzikas pasaule var pavērties atšķirīgā vecumā.  Citam tas ir ātrāk, citam vēlāk, viss nāk ar laiku,tāpēc noteikti vajadzētu sadarboties vecākiem ar pedagogiem,lai saprastu,pa kādu ceļu bērnu labāk virzīt." 

Vai esi pamanījusi savā bērnā muzikālos talantus?

Māmiņu Klubs

 

Klausies Māmiņu Kluba radio raidījumu Riga Radio 94.5 FM katru otrdienu no plkst.13:00 līdz 14:00!