Ko Tu domā par soļiem demogrāfijas risināšanā?

Ko Tu domā par soļiem demogrāfijas risināšanā?

16. Oct 2012, 16:50 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nacionālā apvienība „Visu Latvijai!” – TB/LNNK uzskata, ka nepieciešams nekavējoties iestrādāt gan 2013. gada, gan 2013. – 2015.gadu budžetos sistēmiskus demogrāfijas risinājumus.

Latvija noveco, un iedzīvotāju skaits katastrofāli sarūk – samazinās bērnu dzimstība un ģimenes ar bērniem aizceļo. Mēs piedāvājam demogrāfijas risinājumus no deklaratīvas prioritātes beidzot pārvērst reālā valdības prioritātē, kas atspoguļojas valsts budžetā. Šis jautājums Nacionālai apvienībai būs izšķirošs, lemjot par atbalstu nākamā gada budžetam.

Ņemot vērā valdības pieņemtos lēmumus, speciālistu un nevalstisko organizāciju ieteikumus, Nacionālā apvienība aicina koalīcijas partnerus vienoties par būtiskiem soļiem demogrāfijas jautājuma risināšanā.

Jāpalielina minimālā māmiņalga

Lai nodrošinātu pienācīgu atbalstu jaunajām ģimenēm, Nacionālā apvienība piedāvā, noteikt minimālo vecāku pabalstu jeb māmiņalgu 70 % apmērā no valsts noteiktās minimālās algas līdz bērna pusotra gada vecumam (šobrīd attiecīgi – 140 Ls no 200 Ls minimālās algas). Šīm pārmaiņām varētu noteikt pārejas periodu no 2013. gada 1.jūlija, kad māmiņalga būtu 50% no valsts noteiktās minimālās algas, taču, sākot ar 2014.gadu, māmiņalgas jāizmaksā pilnā apmērā. Tas 2013.gada valsts budžetā prasītu aptuveni 10,5 miljonus Ls.

Māmiņalgas un bērna kopšanas pabalsts līdz bērna pusotra gada vecumam

Savukārt lai vecākiem būtu iespēja jaundzimušo aprūpēt mājās līdz brīdim, kad tiek nodrošināta vieta pirmsskolas izglītības iestādē, māmiņalga un bērna kopšanas pabalsts ir jānodrošina līdz bērns sasniedz pusotra gada vecumu. Sākot no 2013.gada 1.jūlija māmiņalgas apmērs no bērna gada līdz pusotra vecumam būtu 50 % no bērna pirmajā gadā aprēķinātā, no 2014.gada 1.janvāra – 70% un no 2015.gada 1.janvāra – pilnā 100% apmērā. Šī atbalsta pasākuma plānotie izdevumi 2013.gada valsts budžetā ir 5,7 miljoni Ls.

Mērķa maksājums katram pirmsskolas vecuma bērnam par bērnudārzu vai auklīti

Sākot ar 2013.gada 1.septembri katru bērnu vecumā no pusotra līdz septiņiem gadiem būtu jānodrošina ar valsts garantētu mērķa maksājumu (27-30 Ls mēnesī), kuru noteiktā kārtībā vecāki varētu izmantot pašvaldības, privātas pirmsskolas izglītības iestādes vai cita veida bērna pieskatīšanas pakalpojuma apmaksai. Šī pasākuma izdevumi 2013.gada valsts budžetā būtu aptuveni 7,7 miljoni Ls.

Nodokļu atvieglojumi par apgādājamo bērnu

No 2013.gada 1.jūlija, ir jāpalielina neapliekamais minimums par katru apgādājamo bērnu par 20 Ls. Izdevumi 2013.gada valsts budžetā šim atbalsta pasākumam sastādītu aptuveni 5,1 miljonu Ls.

Jauno ģimeņu atbalsta programma mājokļa iegādei

Nacionālā apvienība piedāvā realizēt jauno ģimeņu atbalsta programmu mājokļa nodrošināšanai, uzsākot pirmās iemaksas par mājokli projektu sadarbībā ar komercbankām. Paredzot, ka 2013.gadā kopējais programmas apjoms varētu būt 10 miljoni Ls, izdevumi 2013.gada valsts budžetā būtu 2,5 miljoni Ls.

NĪN atlaide daudzbērnu ģimenēm

Lai atbalstītu daudzbērnu ģimenes un lai motivētu cilvēkus kļūt par vecākiem vēl kādam bērnam, jāīsteno valdībā jau pieņemtais lēmums – jāpiemēro Nekustamā īpašuma nodokļa atlaide 50 % apmērā gan par īpašumā esošo nekustamo īpašumu, gan īrētu apdzīvojamo platību. Uzsākot šī atbalsta pasākuma īstenošanu no 2013.gada 1.janvāra, izdevumi 2013.gada budžetā būtu 100 tūkstoši Ls.

Nacionālās apvienības demogrāfijas risinājumu piedāvājuma kopējās izmaksas 2013. gada budžetā sastāda 31,6 miljonus Ls.

 

KO Tu domā par šiem ierosinājumiem?

  • Jāpalielina minimālā māmiņalga
  • Māmiņalgas un bērna kopšanas pabalsts līdz bērna pusotra gada vecumam
  • Mērķa maksājums katram pirmsskolas vecuma bērnam par bērnudārzu vai auklīti
  • Nodokļu atvieglojumi par apgādājamo bērnu
  • Jauno ģimeņu atbalsta programma mājokļa iegādei
  • NĪN atlaide daudzbērnu ģimenēm
lauvinja lauvinja 16. Oct 2012, 14:51

* minimālā māmiņalga jāpalielina tikai atsevišķām kategorijām, piem, aktīviem bezdarbniekiem (lai nerodas absurds, ka sievietei zaudējot darbu grūtniecības laikā nav iespēja saņemt pat to, kas ir nopelnīts) un klātienes pilna laika studentiem;

* mērķa maksājums pirmskolniekiem - noteikti atbalstāms, tikai šim būtu jānāk no pašvaldības budžeta un pašvaldībām jābeidz muldēt par to, ka b/d nav vietas, ja nav vietas, var rast citu risinājumu, jo bērnu arī pašvaldības b/d būs jāuztur un tas nav par velti!

* nodokļu atvieglojumiem par bērniem ir jābūt lielākiem (bet palielinājums par 20 latiem uz papīra ir ņirgāšanās, jo ieguvums ir daži lati - nodokļu atvieglojumam par nepilngadīgu bērnu būtu jābūt minimalās algas apmērā)

* jauno ģimeņu dzīvokļu atbalsta programma - atbalstāma, ja tiek noteikti skaidri kritēriji, bez tam iespējams, ka vajadzētu realizēt īpašu programmu nevis jaunai ģimenei, bet teiksim ģimenei, kura vēlas iegādāties pirmo īpašumu vai lielāku īpašumu sakarā ar trešā (ceturtā, piektā..... ) bērna gaidīšanu vai ierašanos ģimenē;

* nekustamā īpašuma atlaide - lai ir par vienīgo īpašumu vai īrēto dzīvokli, kurā ģimene ir arī deklarēta un reāli dzīvo.

BET šo programmu noteikti nevajag realizēt uz palielinātu budžeta deficīta rēķina! Tā ka Nacionālajai apvienībai vajadzētu nākt klajā arī ar priekšlikumiem, kur ietaupīt ! 😀