Sastāvdaļas:
25 g svaigais raugs
ap 500g milti
1 ola
250ml piens
2 ēd.k skābais krējums
30g izkausēts sviests
ap 150g rīvēts siers,man bija vairāk,
2 ēd.k cukurs
2 tēj.k sāls
Pagatavošana:
Pusi pienu uzsildam,pievienojam raugu,izmaisam,pievienoajm 1 ēd.k cukuru un kārtīgu ēdamkaroti miltus,izmaisam,apsedzam trauku ar salveti un atstajam silta vietā uz 10 minūtēm.Trauciņu ņema palielu,jo šis ieraugs palielināsies 2-3 reizes.
Miltiem pievienojam pārējo cukuru,sāli,pievienojam uzrūgušo ieraugu,olu,izkausētu sviestus,skābo krējumu,mazliet siltu atlikuso pienua arī siltu un uz smalkās rīves sarīvētu sieru.Visu izmaisam,izmīcam mīklu,ja nepieciešams pievienojam miltus.Mīkla sanāk mīksta,maiga,tai nav jābūt sausai,nepārcenšamies ar miltiem.
Liekam traukā,pārsedzam ar pārtikas plēvi un liekam siltā vietā uz 1 stundu.
(šoreiz es gatavoju pusi no šīs mīklas)
Gatavojam pildījumu:
200g kūpināta gaļa
1 liels sīpols
50g biezpiens
1 liels vārīts kartupelis
Sīpolu sagriežam, apcepam uz pannas eļļā pievienojam sīki sagrieztu gaļu,pasautējam ap 7 minūtēm.Atdzesējam.
Izvāram vienu kartupeli,saspaidam biezputrā,pievienojam biezpienu un gaļu ar sīpoliem.
Ņemam uzrūgušo mīklu,plēšam nost pa mazam gabaliņam.Uztaisam bumbiņu no mīklas un tad saplacinam pankūciņā.Pa vidu liekam bagātīgi pildījumu un tad visas mīklas maliņas ceļam uz augšu un salipinam kopā.Tā kā mīkla ir mīksta,maiga un pateicoties sieram lipīga,tad to viegli salipinat un šuve nenāk vaļā.
No puses mīklas,kas doda sastāvdaļās man sanaca 17 pīrādziņi,ja cepsiet pilnu porciju,tad pildījumu dubultojiet un jums būs ap 35 pīrādziniem.
katru pīrādziņu apsmērējam ar sakultu olu,ja vēlamies pārberam ar sezama sēkliņām un ķimenēm un cepam ap 200 grādiem ap 20 minūtēm.
Es izmēģināju ielikt keksa formiņās pīrādziņus,gribēju redzēt kā izskatīsies,bet izrādījās,ka nekas īpašs.
Gatavos pīrādziņus liekam zem dvieļa un ļaujam atdzist.
Pīrādziņi ir mīksti,ļoti gardi.