Šodien pusdienās skābeņu zupa un gardi pīrādziņi.
Zupas recepte būs skatāma šeit:
http://www.maminuklubs.lv/receptes/skabenu-zupanatalija/
Ar šo pīrādzinu recepti esmu jau dalījusies,bet tikai šoreiz būs dodas sastāvdaļas tikai pusei mīklas,jo pilna porcija ikdienā daudz par daudz.
sastāvdaļas:
250ml piens + 1 ēd.k
25g svaigais raugs
1 tēj.sāls
3 ēd.k cukurs
500g milti,bet vēl būs nepieciešams mīcot
1 ola-baltums mīklā,dzeltenums apsmērēt pīrādzinus
25ml eļļa
75g sviests vai margarīns
Pagatavošana:
Siltā pienā izšķīdinam raugu,labi ir maisīt ar putojamo slotiņu.Pievienojam olas baltumu,izmaisam,pievienojam sāli,cukuru.Izmaisam un atstajam,kamēr izsijājam miltus.Izsijātos miltus lēnām iemaisam piena maisījumā.Atstājam,kamēr izkausējam sviestu/margarīnu,atdzesējam,lai nav karsts.Tas var būt mazliet silts,bet noteikt ne karsts.Sviestam/margarīnam pievienojam eļļu un šo visu lejam iekšā mīklā un izmaisam,izmīcam,ja nepieciešami vēl milti,tad pievienojam, uzmanīgi,nepārcenšamies.Mīklai jābūt ļoti ellastīgai,maigai un tā nelīp pie rokām.Kārtīgi izmīcam.Liekam traukā,kam pārsedzam pārtikas plēvi un dvieli.Cepeškrāsni uzsildam līdz 40 grādiem un izslēdzam.Tur liekam mīklas trauku raudzēties uz stundu.
Pildījumam:
100g speķītis
300g kūpināta cūkgaļa,smuks gabaliņš
1 liels sīpols
eļļa cepšanai
Pagatavošana:
Siltā pienā izšķīdinam raugu,labi ir maisīt ar putojamo slotiņu.Pievienojam olas baltumu,izmaisam,pievienojam sāli,cukuru.Izmaisam un atstajam,kamēr izsijājam miltus.Izsijātos miltus lēnām iemaisam piena maisījumā.Atstājam,kamēr izkausējam sviestu/margarīnu,atdzesējam,lai nav karsts.Tas var būt mazliet silts,bet noteikt ne karsts.Sviestam/margarīnam pievienojam eļļu un šo visu lejam iekšā mīklā un izmaisam,izmīcam,ja nepieciešami vēl milti,tad pievienojam, uzmanīgi,nepārcenšamies.Mīklai jābūt ļoti ellastīgai,maigai un tā nelīp pie rokām.Kārtīgi izmīcam.Liekam traukā,kam pārsedzam pārtikas plēvi un dvieli.Cepeškrāsni uzsildam līdz 40 grādiem un izslēdzam.Tur liekam mīklas trauku raudzēties uz stundu.
Mīkla palielināsies 2-3 reizes
Kamēr mīkla rūgst,gatavojam pildījumu.
1 lielu sīpolu smalki sagriežam un cepam eļļā.Pievienojam sīki sagrieztu kūpinātu speķi un sīki sagrieztu kūpināto gaļu.Visu sautējam ap 5-7 minūtēm.
Uzrūgušo mīklu izrullējam un ar glāzi izspiežam aplīšus.Pa vidu liekam atdzisušu pildījumu,bet nenosmērējam mīklas maliņas,jo tad pīrādziņa šuve slikti tūrās kopā.
Ja uz mīklas maliņas nav ticis pildījums,tad šuve ļoti labi turas kopā,bet,ja gadījumā šuve neturas kopā,tad vienkārši liekam uz plāts to pīrādziņu un tas nevērsies vaļā,turēsies arī tā kopā.
gatavos pīrādziņus apsmērējam ar olas dzeltenumu,kam pievienota 1 ēd.k piens.Smērējam visu pīrādzinu gan augšu,gan sānus
Pīrādziņus cepam ap 190 gradiem ap 15-20 minūtēm,līdz tie kļuvuši brūni.Izceptos pīrādziņus pārsedzam ar dvieli un šādi ļaujam atdzist
Šādi izskatās šuve gatavam pīrādziņam.