Sastāvdaļas mīklai:
* 1 glāze ūdens
* 1 glāze milti
* 80-100 g sviests,var arī margarīnu
* 4-5 olas
* šķipsniņa sāls
* glāze 250 ml
Sagatavojam cepampannu, uz kuras ir uzklāts cepampapīrs.Tā kā man ir tikai viena cepampanna,es visas sastāvdaļas sadalu divos piegājienos,jo viss vienā reizē nesalien.
Katliņā ielejam ūdeni,pieberam sāli un ieliekam sviestu.Liekam uz mazas uguns,maisot kausējam sviestu un gaidam pirmo burbuli,tad beram klāt miltus un maisam.
Maisam dažas minūtes 2-3,līdz masa kļūst viendabīga un zeltaina,tad ņemam nost un gaidam kamēr mazliet atdziest.
Pa vienai pievienojam olas.Viena ola,tad rūpīgi izmaisam līdz viendabīgai masai,tad nākošo olu.Kad iemaisam 3. olu,tad skatāmies, kāda konsistence mīklai,ja ļoti bieza,tad liekam ceturto olu,ja redzam,ka nav nepieciešama 4., tad neliekam.
Ja gatavo ka es divos piegajienos,tad liek 2 videji mazas olas,ja viena piegajiena,tad 3 lielas olas.
Mīkla sanāk tāda staipīga,lipīga,pabieza.Es lieku maisiņā un izgriežu mazu caurumiņu,lai varētu izspiest.Spiežam tādas piciņas ar atstarpēm.Iepriekš uzsildītā cepeškrasnī līdz 200 grādiem liekam iekšā,cepam 15 minūtes un neveram vaļā durtiņas,lai nesakrītas.Tad nogriežam līdz 150-180 grādiem,cepam vēl 10-20 minūtes līdz paliek gaiši brūni.
Ņemam ārā atdzist,labāk tur, kur nav caurvēja,
lai sapildītu nogriežam tādu kā cepurīti, ko noņem un uzliek.
Šoreiz es pildiju ar biezpienu:
300 g biezpiens
200ml salda krejuma
cukurs,vanilas cukurs pec garšas.
Saputojam saldo krējumu ar cukuru un vaniļas cukuru, tad iemaisam biezpienu.
Virsū uzsmērēju kausētu šokolādi.
Un uzreiz beru virsū kokosriekstu skaidiņas.
Sos mes pagatavojam manam viram,Maiklina tetim,tevu diena
Kad gatavoju pirmo reizi,stingri turējos pēc receptes,bet kā jau zinām, olas ir dažādu izmēru un tas var daudz ko izmainīt,tādēļ jāskatās, kāda sanāk mīkla.Tagad jau varu pagatavot uz aci,jo ne vienmēr sanāk 100% vienāda mīkla.Mīklai jābūt lēni tekošai,kad spiež ārā no maisiņa,tā lai tā netek pati ārā,bet kad spiež,tad nāk ārā salīdzinoši biezas konsistences.