Vai arī Tu esi jutusies vainīga pret bērnu, atgriežoties darbā?

23. Sep 2012, 09:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Klubā uzsākam epizožu sēriju un diskusiju ciklu "Slikto mammu klubs" - šeit runāsim par visu,kas uz sirds, atklāti un no pieauguša cilvēka pozīcijām!

Pirmā raidījuma tēma "Jūtos vainīga, jo atgriezos darbā. Vai esmu slikta mamma?" Uzskatiīsim vairākus punktus, kāpēc mamma, kas atgriežas darbā, nebūt nav "slikta" mamma:

- Ļoti daudzām sievietēm atgriešanās darbā ir eksistenciāls nepieciešamības jautājums, lai ģimene spētu izdzīvot, tāpēc justies vainīgai nav par ko, tomēr neskatoties uz it kā racionāliem argumentiem, vainas sajūta eksistē - bērns ir maziņš, vēl tik ļoti gribētos ar viņu pabūt kopā, nevis atdot bērnudārzam (ja vispār palaimējas dabūt vietu!), vai svešai auklītei, lai dotos pelnīt iztiku.

- Ļoti daudzām sievietēm iesēšanās "mājās sēdētājas mammas" lomā ir kaut kas līdzīgs slīkšanai - it īpaši, ja pirms tam sieviete attīstījusi veiksmīgu karjeru. 24 h diennaktī pārvēršoties par bērna interesēm pakļautu personu var šķist ļoti nepieņemami, un, ja vēl šis laiks ievelkas.. Tāpēc atgriešanos darbā nereti uztveram par atbrīvošanos no profesijas, kas nav sirdij vistuvākā - un par to jūtamies vainīgas, jo kā gan var nepatikt auklēt savu bērnu? Taču vainas sajūtai nav vietas arī šeit - daudzas sievietes patiešām izbauda laiku mājās, ar bērniem , un tā bez nekādām problēmām var pavadīt gadus, tomēr ne visām tas ir piemērots.

- Ļoti daudzām sievietēm līdz ar bērna piedzimšanu paveras jauns darbības lauks - viņas tikai tagad sāk dzīvot un attapties, ka milzīgā radošā enerģija, kas atbrīvojusies līdz ar bērna ienākšanu pasaulē, prasās izpausties arī citās jomās. Šīs māmiņas dibina savus pirmos uzņēmumus, kļūst par aktīvām sociālām būtnēm, un biežāk redzamas ārpus mājas, dragājot apkārt ar sava bērna ratiņiem un idejām! Savā ziņā dzemdības ir kalpojušas par šo sieviešu sociālo "atmošanās" funkciju un arī tas nav slikti, ja kāda izmanto bērnus biznesam. Galu galā, tas virza pasauli un progresu, jo mēs taču vēlamies iekārtot labāku pasauli, kurā mūsu bērniem dzīvot!

Kā sajuties Tu, atgriežoties darbā? Kādās situācijās sajuties vainīga? Parunājam par to šeit!


Epizožu sērija "Slikto mammu klubs" - skaties VIDEO Māmiņu KlubsTV3>>


23. Sep 2012, 13:58

Bieži vien mammām liek justies vainīgām sabiedrības vai tuvinieku attieksme nevis pats fakts, kad ir jāiet vai mamma vēlas strādāt.